17.7.23

Τουρισμός στη Β. Ελλάδα: 2.500 κενές θέσεις εργασίας σε Χαλκιδική και Πιερία

Απειλητικά πάνω από τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό, φαίνεται να στέκει και τη φετινή χρονιά, το άλυτο, μέχρι στιγμής, πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων. Σε Χαλκιδική και Πιερία εκτιμάται πως οι κενές θέσεις κινούνται στο φάσμα των 2.000 με 2.500, ενώ πανελλαδικά ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται σε 60.000 έως 70.000. 

Ειδικότητες όπως, μάγειρες, σερβιτόροι, υπάλληλοι ρεσεψιόν και καμαριέρες μοιάζουν δυσεύρετες με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις ξενοδοχεία να μην λειτουργούν κάποια από τα τμήματα τους, να μη διαθέτουν νυχτερινή βάρδια στη ρεσεψιόν και γενικότερα να δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πελατών.

Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις εργαζομένων φέρνουν ένα ιδιότυπο παζάρι μεταξύ κάποιων επιχειρηματιών που «πλειοδοτούν» προκειμένου να καλύψουν τις κενές τους θέσεις. Νεοεισερχόμενοι στον χώρο επιζητούν αμοιβές αντίστοιχες με αυτές εργαζομένων που έχουν περάσει τα δέκα χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ κάποιες φορές εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερες ώρες προκειμένου να καλύψουν τα κενά σε προσωπικό και να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες.

«Στη Χαλκιδική, όπου υπάρχουν 540 ξενοδοχεία, εκτιμάται πως οι κενές θέσεις είναι 1.500 με 2.000. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι πως κάθε ξενοδοχείο ανάλογα με τη δυναμικότητα του έχει τουλάχιστον 10% λιγότερους εργαζόμενους από τον απαιτούμενο αριθμό βάσει του οργανογράμματος του» εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις ξενοδοχεία οδηγούνται ακόμη και σε πλειοδοσία εργαζομένων, ενώ νεόκοποι εργαζόμενοι στο χώρο διεκδικούν αμοιβές που λαμβάνουν εργαζόμενοι με δεκαετή και πλέον προϋπηρεσία.

Μετακλήσεις από Τρίτες Χώρες, αλλαγές στο Ταμείο Ανεργίας

«Για την ομαλοποίηση της έλλειψης προσωπικού, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον δύο χρόνια» αναφέρει ο κ. Τάσιος υπογραμμίζοντας πως «πρακτικά θα πρέπει μεθοδικά και χωρίς γραφειοκρατία να γίνουν μετακλήσεις εργαζομένων από Τρίτες Χώρες για το 2024, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες χαμηλής εξειδίκευσης (λάντζα, καθαριότητα, κήπους, κλπ). 
Επίσης, θα πρέπει να επανέλθουμε στις προ μνημονίων προβλέψεις για πέντε μήνες στο ταμείο ανεργίας εφόσον ο υπάλληλος έχει εργαστεί από 150 μέρες και πάνω, ώστε να παραμείνει στη συγκεκριμένη αγορά και να μην αναζητήσει άλλες διεξόδους λόγω της εποχικότητας του επαγγέλματος».

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο πολύ σημαντικό είναι το ζήτημα των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης παλαιότερων και έμπειρων γενιών προσωπικού, οι οποίες δεν αναπληρώνονται. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία η τουριστική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, η εξειδίκευση και ένα ελκυστικό πακέτο συνδυαστικών απολαβών, μισθών κι επιδομάτων, ώστε να μην είναι αντικίνητρο η εποχικότητα για τους νέους και τις νέες που αναζητούν ένα όσο το δυνατόν πιο σταθερό περιβάλλον σταδιοδρομίας. Πρέπει να το εγγυηθούμε και να τους φέρουμε κοντά μας. Με τη φρεσκάδα τους, την όρεξη τους, τη φαντασία τους και πάνω από όλα με το χαμόγελό τους» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Περιορίζουν τους χώρους εστίασης

Για τις δυσκολίες εύρεσης εργαζομένων όχι μόνο στις υπηρεσίες εστίασης και καθαρισμού αλλά ακόμη και στη ρεσεψιόν, όπου μπορεί για παράδειγμα να μην υπάρχει νυχτερινή βάρδια, μιλά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, επισημαίνοντας πως υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι.

Μάλιστα κάποια ξενοδοχεία που διαθέτουν περισσότερα από ένα εστιατόρια μπορεί να κλείσουν κάποια από αυτά προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες τους. Η τακτική αυτή ακολουθείται σε κάποια πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία, μεγάλης δυναμικότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιτλακίδη οι εκτιμώμενες κενές θέσεις εργασίας φτάνουν το 15% έως 20% του συνόλου των θέσεων εργασίας στον τουριστικό κλάδο της Πιερίας, οι οποίες συνολικά είναι 2.500 με 3.000.


https://www.voria.gr