24.5.23

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε στις νέες κάλπες – Τι ισχύει για τα κόμματα

Χρονοδιάγραμμα
Μετά τις διερευνητικές εντολές που και οι τρεις πρόεδροι κομμάτων απέρριψαν, η διαδικασία αναμένεται να επισπευστεί προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 25 Ιουνίου. Για να διενεργηθούν νέες εκλογές θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η συνταγματική διαδικασία -σε αυτή τη περίπτωση ο εκλογικός νόμος- που ορίζει την σύσταση της νέας Βουλής, η οποία θα γίνει το απόγευμα της Κυριακής 28 Μαΐου. Η νέα Βουλή, στη συνέχεια, αφού εκλέξει το προεδρείο, εκείνο θα αναλάβει την διάλυση την ίδια κιόλας ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 29 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι μετά και την άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη στην διερευνητική εντολή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα ορίσει ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων, δηλαδή του Συμβουλίου της Eπικρατείας, του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσει η διάλυση της νέας Βουλής.
Ενισχυμένη αναλογική στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Η εκλογική αναμέτρηση που αφήσαμε πίσω μας την Κυριακή 21 Μαΐου, διενεργήθηκε με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η αποτυχία του σχηματισμού κυβέρνησης με το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα οδηγεί τη χώρα σε νέες κάλπες, αυτή τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το οποίο θα χαρίσει στο πρώτο κόμμα το λεγόμενο «μπόνους» των 40 εδρών προκειμένου να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής είναι κλιμακωτό, που σημαίνει ότι εάν το πρώτο κόμμα λάβει στις εκλογές ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25% τότε λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μια έδρα για κάθε μισή μονάδα περισσότερη στο συνολικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι το ανώτατο μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα φτάνει τις 40 έδρες. Η ενισχυμένη αναλογική διατηρεί την ίδια λειτουργία για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή που είναι η επίτευξη του 3%.

Σημειώνεται ότι με την ενισχυμένη αναλογική, το πρώτο κόμμα προκειμένου να έχει αυτοδυναμία εδρών στη νέα Βουλή θα πρέπει να πετύχει ποσοστό που θα πλησιάσει το 38%. Εάν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί τότε ξεκινά δεύτερη διαδικασία διερευνητικών εντολών και στο «βάθος» τρίτες εκλογές.
Πώς ψηφίζουμε στις δεύτερες κάλπες

Στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που πιθανότατα θα διενεργηθεί στις 25 Ιουνίου γίνονται όλες οι διαδικασίες από την αρχή. Αυτό σημαίνει πως όλα τα κόμματα και οι σχηματισμοί-συνασπισμοί αυτών, καθώς και τα ονόματα των υποψηφίων θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου προς έγκριση στον Άρειο Πάγο. Επίσης θα πρέπει να κατατεθούν και πάλι τα προγράμματα των κομμάτων. Αυτό σημαίνει πως δικαίωμα για εκλογή έχουν όλα τα κόμματα που θα λάβουν μέρος ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που έφεραν στην πρώτη αναμέτρηση

Την ημέρα των εκλογών, εντός των εκλογικών κέντρων -μέσα στα παραβάν- δεν θα υπάρχει στυλό. Πλέον οι ψηφοφόροι δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους. Αυτό σημαίνει πως οι ψηφοφόροι δεν θα πρέπει να έχουν μαζί τα λεγόμενα έτοιμα «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια ούτε ψηφοδέλτια της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης. Η εκλογική διαδικασία θα προχωρήσει με την επιλογή του κόμματος προτίμησης.
Σημειώνεται ότι στα νέα ψηφοδέλτια των κομμάτων που θα είναι υπό την μορφή λίστας, η σειρά των ονομάτων που θα εμφανίζεται, θα επιλεγεί από τις εκάστοτε ηγεσίες των κομμάτων με κριτήριο τα αποτελέσματα και τους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι στις πρώτες κάλπες.


ΤΟ ΒΗΜΑ