2.4.23

Η Φιλαναγνωσία , αυτή η σπουδαία διαδικασία παιδείας ,μόρφωσης και ζωής.

Η αγάπη για τα βιβλία και την ανάγνωση είναι μια διαδικασία που μαθαίνεται και εξασκείται σε μια δια βίου πορεία. Η φιλαναγνωσία δεν έγκειται μόνο στο να εξοικειωθούν τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία, είναι η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με το λογοτεχνικό βιβλίο, ώστε να υπάρξουν περισσότεροι ενήλικες αναγνώστες στο μέλλον . Μέσα από την επαφή με το βιβλίο, την ενεργητική ακρόαση της ανάγνωσης και τη μελέτη ενός βιβλίου τα παιδιά (και οι μελλοντικοί ενήλικες) ενισχύουν την γλωσσική τους δυναμική, εμπλουτίζουν την προσωπικότητά τους και ενεργοποιούν την φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Ο κατάλογος των πλεονεκτημάτων από την ανάγνωση των βιβλίων δεν έχει τελεία. Η αλήθεια είναι πως το βιβλίο κάθε φορά μας ξεπερνάει στις προσδοκίες και νιώθουμε πως σε κάθε επόμενη σειρά οι λέξεις φωτίζουν και νέα μονοπάτια ζωής. Η μελέτη βιβλίων αναπτύσσει την κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση ώστε να ενεργοποιηθεί η πολιτειότητα για μια κοινωνία ευημερίας.

Τα παιδιά από μικρή ηλικία μπορούν να μελετήσουν την όψη και το περιεχόμενο ενός βιβλίου. Η διαδικασία να παρατηρήσουν και να απολαύσουν τα χρώματα και τις εικόνες των βιβλίων, να συνδέσουν την μυρωδιά τους με θετικές εμπειρίες και εικόνες και να επισκέπτονται τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς ως μια διερεύνηση και ευχάριστη απασχόληση ,όπου μπορούν να ακούνε τους τίτλους των βιβλίων στις μικρές ηλικίες και στις μεγαλύτερες να τις διαβάζουν μόνα τους, να φαντάζονται τους ήρωες της κάθε ιστορίας και να συζητούν για αυτά με τους γονείς και τους ενηλίκους οδηγούν αβίαστα στην ενεργητική επιλογή αγοράς βιβλίου για το κάθε παιδί. Μια πορεία που ξεκινά με τους γονείς ,συνεχίζεται με τους υποστηρικτικούς τρίτους στο περιβάλλον τους, εξελίσσεται με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς και τελειώνει με την προσωπική επιλογή.Είναι σπουδαίο να έχουμε περισσότερους ανθρώπους που θα λένε: “Πάω μια βόλτα να δω τις νέες εκδόσεις” ή να βρισκόμαστε για καφέ και να συζητάμε για τη θεματική του τάδε βιβλίου και το τέλος του δείνα βιβλίου. Ίσως η ζωή μας ήταν πιο όμορφη και λιγότερο επώδυνη.

Η αγάπη για την ανάγνωση είναι μια δημιουργική εξελικτική πορεία καλλιέργειας και ανύψωσης της προσωπικότητας. Όσο ένας άνθρωπος αγαπά τον εαυτό του ξέρει να φροντίζει τα αναγνώσματά του και τον χρόνο από την ημέρα που οφείλει να διαθέτει στη σχέση του με το βιβλίο. Τα βιβλία και η δυνατότητα να τα διαβάζουμε είναι η ευκαιρία που ζητάμε να ανακαλύψουμε και να δούμε τον εαυτό μας ,να βρούμε λύσεις στα ζητήματα και αδιέξοδα της καθημερινότητάς, να αποτυπώσουμε σκέψεις με λόγια και να ανακαλύψουμε πλευρές της ζωής που δεν γνωρίζουμε. Είναι αυτό το μικρό σποράκι που φυτεύει ένα βιβλίο στο νου και ανθίζει με τις κατάλληλες συνθήκες.

Η νέα πραγματικότητα της ψηφιακής εποχής μετατρέπει και μάλλον εξελίσσει τη μελέτη του συμβατικού βιβλίου στην ψηφιακή του μορφή, το οποίο αναδεικνύει την αξία του ως εργαλείο διερεύνησης, πειραματισμού και επίλυσης προβλημάτων και ως εργαλείο διαχείρισης πληροφοριών. Ο ψηφιακός γραμματισμός είναι μια αναγκαιότητα που δρομολογεί την προσωπική έκφραση με πολλαπλούς τρόπους σε δημιουργία, επικοινωνία και συνεργασία. Όποιος δυσκολεύεται στη διαδικασία ανάγνωσης με το συμβατικό βιβλίο ,μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανάγνωση στη φωτεινή οθόνη και τον κέρσορα για να αλλάζει σελίδες. Εξάλλου η ψηφιακή ανάγνωση είναι καθημερινά στη ζωή όλων μας και μπορεί να γίνει επιλεκτική και συνειδητή σε όλα τα Μέσα.

Σήμερα πιάστε με τα χέρια σας ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη σας, καθίστε σε μια αναπαυτική θέση και διαβάστε κάποιες γραμμές, είναι ένα δώρο στον εαυτό σας και σας αξίζει.

Καλά αναγνώσματα.

Βάια Λαμπροπούλου