2.4.23

Τι είναι η απλή αναλογική και με τι ποσοστό μπορεί να μπει ένα κόμμα στη Βουλή. Τι ισχύει με το bonus εδρών

Απλή αναλογική
Η απλή αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα στο οποίο οι διαθέσιμες έδρες κατανέμονται στους συνδυασμούς των κομμάτων με αποκλειστικό κριτήριο τον αριθμό των ψήφων που συγκέντρωσε ο καθένας από αυτούς. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο (ν. 4406/2016) που θα ισχύσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, «για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300».

Με τι ποσοστό μπαίνει ένα κόμμα στη Βουλή με απλή αναλογική.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, για να αποκτήσει ένα κόμμα έδρες στη Βουλή, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 3% στο σύνολο της επικράτειας.


Τι ισχύει με το bonus εδρών στο πρώτο κόμμα

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 θα διεξαχθούν με βάση το εκλογικό σύστημα που θεσπίζει ο ν. 4406/2016. Σύμφωνα με αυτόν δεν προβλέπεται bonus εδρών στο κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Αντίθετα, στις μεθεπόμενες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με βάση το εκλογικό σύστημα που θεσπίζει ο ν. 4654/2020, ισχύει το bonus εδρών (έως 50 έδρες) υπέρ του κόμματος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο σχηματισμός Κυβέρνησης και η πολιτική σταθερότητα.