22.3.23

Σύλλογος Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης, για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Ως συμβολική συμμετοχή στο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, ο Σύλλογος Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την παλιά ιστορική κρήνη "Αγιονέρι" της Παναγίας Παπανεκτάρη.
Η κρήνη αυτή βρίσκεται στο βάθος της ρεματιάς, δίπλα στο ξωκλήσι και πάνω στο παλιό μονοπάτι που οδηγεί από το Λιτόχωρο προς τον Άη Γιάννη, τη Σκανδαλιάρα και τις άλλες περιοχές ξύλευσης στον Όλυμπο.
Η κρήνη αναστηλώθηκε με τη φροντίδα του Συλλόγου και την οικονομική και υλική συνδρομή μελών και φίλων, διασώζοντας ένα μικρό κομμάτι της τοπικής ιστορίας και παράδοσης και πάντα με απόλυτο σεβασμό προς το Περιβάλλον!
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. 
Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Η φετινή (2023) Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό αναφέρεται στην επιτάχυνση των αλλαγών για την επίλυση της κρίσης στην ύδρευση και την υγιεινή.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος, Θεόδωρος Κάκκαλος
Η Γεν. Γραμματέας, Ελένη Καναβούρα