22.3.23

ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΖΙΟΚΑΣ. Έκθεση στη γενέτειρά του με έργα σταθμούς στην 50χρονη πορεία του. 50 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

“ΤZIOKAΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ”. 
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης, του καταξιωμένου Κατερινιώτη ζωγράφου, Γιώργου Τζιόκα, από...τους πιο δημιουργικούς και αναγνωρισμένους της γενιάς του,  παρουσία φίλων της τέχνης και του πολιτισμού  στην Αστική Σχολή Κατερίνης.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου, απεύθυνε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Δήμου Κατερίνης, Γιάννης Νταντάμης, ο οποίος τόνισε: «Στον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, που διαχρονικά συμμετέχουμε στη διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων, όπου φθασμένοι και καταξιωμένοι δημιουργοί, παρουσιάζουν το πολυσχιδές έργο τους. Αποτελεί ξεχωριστή τιμή και χαρά, που παρουσιάζουμε στο κοινό τον πλούτο της 50χρονης δημιουργικής διαδρομής του Γιώργου Τζιόκα. Ευχαριστούμε από καρδιάς και συγχαίρουμε όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στο άρτιο αυτό αποτέλεσμα, το οποίο τιμά την πολύχρονη πολιτιστική διαδρομή του καλλιτέχνη. Προσκαλώ τους φίλους της τέχνης και του πολιτισμού να επισκεφτούν την έκθεση στην Αστική Σχολή» .

Την έκθεση προλόγισε, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Μπίντας, ο οποίος αναφέρθηκε στους πιο σημαντικούς σταθμούς στην 50χρονη διαδρομή του καλλιτέχνη, στις σπουδαίες συνεργασίες του με τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Ρίτσο, στην πηγή έμπνευσής του, στην τεχνοτροπία κ.α.

Εμφανώς συγκινημένος ο κος Τζιόκας δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που του δόθηκε η δυνατότητα να εκθέσει όλη αυτή τη διαδρομή του στην Κατερίνη. 
Όπως σημείωσε:
 «Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Γιάννη Νταντάμη, τον Θανάση Μπίντα που περιέγραψε μοναδικά «εικόνες» της τέχνης μου και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της έκθεσης».

Ο δημιουργός – όπως ανέφερε – ταυτίζεται απόλυτα με το ρητό «ο καθείς εφ’ ω ετάχθη», ενώ κάλεσε το κοινό να βιώνει αυτά που συμβαίνουν στην πόλη μας.
 «Σε αυτό επιμένω πάρα πολύ. Παντού συμβαίνουν πράγματα. Όχι μόνο στην Αθήνα. Αρκεί να μπορούμε να τα δούμε» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 05 Απριλίου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται καθημερινά 10 έως 13:00 & 18:00 έως 21:00.














       







































ΤZIOKAΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ”
Μετά την πολύ επιτυχημένη έκθεση έργων του Γιώργου Τζιόκα στην Βέρνη της Ελβετίας πριν λίγους μήνες, η Κατερίνη υποδέχεται το διεθνώς καταξιωμένο τέκνο της, φιλοξενώντας ένα εμβληματικό εικαστικό γεγονός. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν 20 Μαρτίου 2023, στην Αστική Σχολή Κατερίνης, παρουσία πολλών Καταφυγιωτών, συμπολιτών και φιλότεχνων υπό την αιγίδα, επιμέλεια και διοργάνωση του Δήμου Κατερίνης.
Ο George Tziokas, βγαλμένος από τα σπλάχνα του Καταφυγίου και μεγαλωμένος στα Καταφιώτικα, ξεκίνησε το μακρύ και λαμπρό ταξίδι του στην τέχνη με την πρώτη του έκθεση ζωγραφικής το 1969 στη Βυρώνεια των Σερρών, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Το ιδιαίτερο, ανήσυχο και πληθωρικό του ταλέντο τον οδήγησε στην Αθήνα το 1970. Το 1975 μετέφερε στον καμβά το μνημειώδες έργο του Μ.Χατζηδάκι «Το χαμόγελο της Τζοκόντα». Για τη σειρά των έργων αυτών ο κορυφαίος και βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης δήλωσε : «Είναι περίεργο, μα ο Γ.Τζιόκας κατάφερε να μεταδώσει πολλά στοιχεία απ´το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» μου στη ζωγραφική του και προκαλεί συγκίνηση με την ζωγραφική του αρτιότητα και την ατελείωτη φαντασία που χαρακτηρίζει το έργο του». Κατά τα έτη 1976-1978 που εργαζόταν ως σκηνογράφος στο Εθνικό Θέατρο, γνώρισε τον νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη. Από την πνευματική αυτή επικοινωνία προέκυψε ένας κύκλος 20 έργων με τίτλο “ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ”, ο οποίος παρουσιάστηκε στο Hilton το 1980. 

Ακολούθησαν πολλές σειρές έργων οι οποίες παρουσιάστηκαν σε γκαλερί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε αξιόλογες ιδιωτικές συλλογές καθώς και στο μουσείο Βορρέ. 
Στο επίκεντρο της δουλειάς του βρίσκεται η γυναίκα ως αέναη πηγή έμπνευσης.
Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Καταφύγι το καλοκαίρι του 1991, αποτυπώνει στον καμβά γωνιές και φιγούρες του αγαπημένου μας χωριού. Η σειρά των έργων αυτών αποπνέει τη μαγική ενέργεια και ομορφιά του τόπου και μαζί με άλλα έργα, παρουσιάστηκε στις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου Καταφυγίου, κάνοντας ιδιαίτερη αίσθηση στους συμπατριώτες αλλά και επισκέπτες.
Την τελευταία περίοδο η δημιουργικότητα του Γιώργου Τζιόκα επεκτάθηκε και στο χώρο της μικρογλυπτικής με ένα μοναδικό προσωπικό τρόπο έκφρασης. Στην έκθεση στην Αστική Σχολή Κατερίνης παρουσιάζονται ξεχωριστά έργα που καλύπτουν όλες τις περιόδους του καλλιτέχνη καθώς και νέες δημιουργίες του.