3.2.23

Με το βλέμμα στην Ελευσίνα

Η μεγάλη γιορτή ξεκινά το επόμενο Σαββατοκύριακο, 4 και 5 Φεβρουαρίου, με ένα πλούσιο διήμερο εκδηλώσεων που...αποτελεί ιδέα/σύλληψη του γενικού καλλιτεχνικού διευθυντή της «2023 Ελευσίς» Μιχαήλ Μαρμαρινού και σκηνοθετεί ο βρετανός σκηνοθέτης Κρις Μπάλντουιν (έχει παρόμοια εμπειρία από συνεργασίες του με προηγούμενες πολιτιστικές πρωτεύουσες, όπως το Κάουνας και το Γκάλγουεϊ).

Το Μυστήριο 0 Μυστήρια Μετάβασης-Τελετή έναρξης περιλαμβάνει Πομπές ανθρώπων, θαλάσσιες και χερσαίες συναντιούνται την πρώτη μέρα 4/2: από τους TimeCircus,την καλλιτεχνική κολεκτίβα από το Βέλγιο, που έχει διανύσει πεζή με το τροχήλατο όχημά της 3.000 χλμ. σε όλη την Ευρώπη, ως το εναρκτήριο δρομολόγιο της Θαλάσσιας «Ιεράς» Οδού που ενώνει τον Πειραιά με την Ελευσίνα, μια εμπειρία εν πλω, υπό τους ήχους τραγουδιών ελλήνων συνθετών που ερμηνεύτηκαν από τη Μελίνα Μερκούρη, σε διασκευές του Νίκου Μπιτζένη. Στη στεριά Νύμφες εμφανίζονται αναπάντεχα στην πόλη σε κινησιολογική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Ρήγου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας στο παράκτιο μέτωπο θα πραγματοποιηθεί μια θεαματική εκδήλωση γεμάτη μυστήριο που θα οδηγήσει «στην ανάδυση από το νερό μιας φωτεινής, μυθικής οντότητας» με την αφήγηση του δύτη και γνώστη του βυθού της Σαλαμίνας Κώστα Νιζάμη υπό τους ήχους μουσικής σύνθεσης του Αγγελου Τριανταφύλλου και τη γυναικεία χορωδία CHORES της Μαρίνας Σάττι. Η εκδήλωση θα αναμεταδοθεί από την ΕΡΤ και την Ert world.

Το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη επανένωση των Στέρεο Νόβα στο Πρώην Εργοστάσιο ΙΡΙΣ, αλλά και πάρτι στην Αποθήκη 1 του Παλαιού Ελαιουργείου με γυναίκες DJs από την Ελευσίνα και άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης. Την επόμενη εγκαινιάζεται η έκθεση Μυστήριο 17- Μελίνα (5/2-23/4) σε επιμέλεια Νικόλαου Καλτσά στο Παλαιό Ελαιουργείο, ενώ θα παρουσιαστεί ένα ίχνος από την περφόρμανς «Μυστήριο 108 ΚΑΜΑΡΕΣ» του σκηνοθέτη και περφόρμερ Ευριπίδη Λασκαρίδη στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος που προκάλεσε ενθουσιώδη σχόλια στην πρώτη της παρουσίαση στις 20-22/1. Την ίδια μέρα εγκαινιάζεται και το Μυστήριο 44-7 Στήλες (5/2-23/4), μια ηχητική βιντεο-εγκατάσταση από τον πολυπράγμoναγερμανόσυνθέτη Χάινερ Γκέμπελς. Το Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας μεταμορφώνεται σε ένα πολυμεσικό Τελεστήριο γεμάτο αντανακλάσεις από κινούμενες εικόνες όπου εκτός από μουσική ακούγονται και ηχητικά τεκμήρια που συλλέχθηκαν από τον εθνομουσικολόγο και μουσικό Σάμουελ Μπάουντ-Μποβί στα μέσα του 20ού αιώνα.

Η υπόλοιπη χρονιά θα φέρει πλήθος εκδηλώσεων που αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Με in situ εικαστικές εγκαταστάσεις καλλιτεχνών όπως η Χαρά Πιπερίδου, ο Κώστας Μπασάνος, η Στεφανία Στρούζα, περφόρμανς του Χριστόδουλου Παναγιώτου, ένα αρθρωτό έργο της Μαρίας Παπαδημητρίου που αναπτύσσεται σε διαφορετικά σημεία της πόλης, το «Ανοιχτό Μουσείο» της Βάνας Ξένου, φεστιβάλ live cinema σε επιμέλεια Σύλλα Τζουμέρκα, παραστάσεις σκηνοθετών όπως ο Γιάννης Χουβαρδάς, η Αντζελα Μπρούσκου, η Αργυρώ Χιώτη, παρουσίαση της «Ορέστειας» του Ιάννη Ξενάκη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ένα αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη με τον τρόπο της Λένας Κιτσοπούλου, μουσικό πρότζεκτ του βέλγου συνθέτη Τιερί ντε Μέι.