26.1.23

Πολιτιστικό και εικαστικό μνημόσυνο στη μνήμη της Μαρίας Σκλιοπίδου... του Αντώνη Κάλφα

Ένας χρόνος χωρίς την αίθουσα τέχνης Χρύσα

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου και για μία ημέρα θα γίνει εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγάπης από δεκάδες ζωγράφους και φίλους οι οποίοι συνεργάστηκαν με την γκαλερί κατά τα χρόνια της λειτουργίας της: οι ζωγράφοι αυτοί, σπουδαίοι στη μαστοριά τους, θα καταθέσουν τα έργα τους σε μια συμβολική κίνησης αγάπης και αισθητικής αλληλεγγύης προς την πρόωρα χαμένη γκαλερίστα.

Η Μαρία Σκλιοπίδου υπήρξε για δεκαετίες φίλη πιστή, ακούραστη εργάτρια του εικαστικού πολιτισμού στη μικρομεσαία Κατερίνη, σταθερή σύμμαχος σε εκδηλώσεις πολιτισμού, συνομιλήτρια με κέφι και απεριόριστη αγάπη για την τέχνη και τους καλλιτέχνες, άριστη οργανώτρια εκθέσεων υψηλής αισθητικής. Οργάνωσε (με τη βοήθεια και του Κώστα Σκλιοπίδη) και σύστησε στο φιλότεχνο κοινό της πόλης δεκάδες ζωγράφους από το μέγα Πανελλήνιον, ανθρώπους που την αγάπησαν και της εμπιστεύτηκαν τα έργα τους και με τους οποίους καλλιέργησε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και άδολης συνεργασίας.

Είναι παρήγορο για την πνευματική ιστορία της πόλης ότι καλλιτεχνικές αίθουσες τέχνης όπως αυτή της Μαρίας Σκλιοπίδου επί τριάντα χρόνια προσέφεραν στο φιλότεχνο κοινό πίνακες και καλλιτέχνες, δηλαδή παιδεία, πανελλήνιου βεληνεκούς μέσα σε συνθήκες ποιότητας (χώρος, προσωπικό, φροντίδα για την παραμικρή λεπτομέρεια)—παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τον κόπο που αυτό συνεπάγεται.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθούν κάποια ονόματα που φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα: της Ηώς Αγγελή, του Αντώνη Απέργη, του Πέτρου Ζουμπουλάκη, της Σοφίας Καλογεροπούλου, του Χρίστου Καρά, του Γιάννη Κούτρικα, της Κυριακής, του Θανάση Μακρή, της Φωτεινής Χαμιδιελή, του Γιώργου Μήλιου, του Δημήτρη Μυταρά, της Μαρίας Παπαφίλη, του Αριστείδη Πατσόγλου, του Σωτήρη Σόρογκα, της Μαρίας Φωτέα, του Παύλου Σάμιου, του Αλέξη Βερούκα, του Νίκου Στεφάνου, του Παναγιώτη Γράβαλου, της Ρουμπίνας Σαρελάκου, του Γιάννη Μιγάδη, της Φωτεινής Στεφανίδη, του Νίκου Μιχαλιτσιάνου, του Βασίλη Καρακατσάνη, του Σταμάτη Σκλήρη, του Νίκου Γραίκου, της Νίκης Ελευθεριάδη, του Ευθύμη Καλεβρά, του Κώστα Δικέφαλου, του Κυριάκου Ρόκου αλλά και των Στρατάκη, Σακαγιάν, Ραζή, Χάρου, Κληρονόμου, Αντωναρόπουλου και πολλών άλλων.

Ενδεικτικό της προσωπικότητάς της είναι και το κείμενο που έγραψε η γνωστή κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά αποτιμώντας με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα τη συμβολή της Σκλιοπίδου. Παραθέτω ενδεικτικά κάποιες παραγράφους: «Κατάφερε να αγαπήσει και να αγαπηθεί, να κερδίσει την εμπιστοσύνη καλλιτεχνών και θεατών.[…] Η Μαρία σε σύντομο χρονικό διάστημα και με πολλή δουλειά, κατάφερε να δώσει μια άλλη διάσταση στην πόλη της και να γίνει η Αίθουσα Τέχνης (που με αυτοθυσία λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια), σημείο αναφοράς, δίνοντας σε όλους μας να καταλάβουμε πως όταν κάποιος θέλει κάτι πάρα πολύ, στο τέλος το πετυχαίνει.

Η απώλεια την Μαρίας έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία! Δεν ήταν δυνατόν να φύγει ένας τέτοιος άνθρωπος και μάλιστα τόσο νωρίς. Πολλοί από εμάς δεν μπορούν ακόμη συναισθηματικά να το αποδεχθούν. Η τωρινή έκθεση έργων των συνεργατών της κι όσων την εκτίμησαν και την αγάπησαν είναι ένα δείγμα ευγνωμοσύνης για όσα αφειδώλευτα προσέφερε κι ελπίζουμε για όσα θα ήθελε ακόμη να προσφέρει […].

Είμαστε όλοι παρόντες, πραγματικά και νοερά σε αυτό το ενδεικτικά διαμορφωνόμενο πολιτιστικό μνημόσυνο, σήμερα στην Κατερίνη, με την ενεργό συμμετοχή μας. Για να στηρίξουμε (με τα έργα τους οι καλλιτέχνες και με τα λόγια μας εμείς οι θεωρητικοί) την προσπάθεια της αγαπημένης μας κι αξέχαστης Μαρίας, για να μην κλείσουν οι δρόμοι που με τόσο κόπο άνοιξε εκείνη, δικαιώνοντας την προσδοκία την δική της και την προσμονή των φιλότεχνων πλέον θεατών, για μια ευδόκιμη εικαστική συνέχεια».

Στην έκθεση μνήμης και αγάπης θα εκτεθούν έργα και κατασκευές προς τιμήν της, δημιουργημένα από παλαιότερους και σύγχρονους συνεργάτες-καλλιτέχνες: Ειρήνη Κανά, The Tsitouras Kollection, Νικος Στρατάκης, Σοφία Καλογεροπούλου, Μιχάλης Μαδένης, Μανώλης Χάρος, Στάθης Βατανίδης, Αγγελος Ραζής Ρόδη Κωνσταντόγλου, Μάριος Βουτσινάς, Φωτεινή Στεφανίδη, Βιργινία Φιλιππούση, Θανάσης Μακρής, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Κυριάκος Ρόκος, Χρήστος Αντωναρόπουλος, Αστέρης Γκέκας, Βασίλης Καρακατσάνης, Γιάννης Κούτρικας, Κυριακή Πατρονάκη-Χαραλαμπίδου, Κώστας Σπυριούνης, Χρίστος Καράς, Παύλος, Σάμιος, Τάσος Δήμος, Χρύσα Βέργη, Χρήστος Παλάντζας, Βαγγέλης Ρήνας, Έλενα Γκαρστέα και Στάθης Ανδριτσάκης.