30.12.22

Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών Κατερίνης – Αποκαλυπτήρια μνημείου

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 έγινε παραδοσιακά στον Ι.Ν Παντανάσσης στα Καταφιώτικα, το μνημόσυνο των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας τον Δεκέμβρη του 1943.
Η ιδιαιτερότητα αυτής της χρονιάς, όμως, είχε να αναδείξει ένα μνημείο, το οποίο στήθηκε στο πάρκο των Καταφυγιωτών με τη φροντίδα της Μ.Ε.Κ που ανήκει σε όλη την πόλη.

Το μνημείο φέρει ένα τρίπτυχο ψηφιδωτό του Βαγγέλη Γαληνού, του οποίου οι παραστάσεις παραπέμπουν στο Αλβανικό έπος, στη Γερμανική αντίσταση και στο ολοκαύτωμα του Καταφυγίου.

Στο καλαίσθητο μάρμαρο που το περιβάλλει, είναι γραμμένα τα 22 ονόματα των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς κατά το κάψιμο του Καταφυγίου.

 



Έτσι ανασύροντας από την αφάνεια τους νεκρούς θα τους τιμούμε εσαεί και θα θυμούνται οι νεότεροι που οδηγεί ο ναζισμός κι ο φασισμός.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η αντιπεριφερειάρχης κα. Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Κατερίνης κος. Κώστας Κουκοδήμος, η βουλευτής Πιερίας κα. Άννα Μάνη Παπαδημητρίου,η εκπρόσωπος του βουλευτή Πιερίας κου. Σάββα Χιονίδη κα. Ιουλία Γιαμούζη,η εκπρόσωπος του βουλευτή Πιερίας κου. Φώντα Μπαραλιάκου κα. Άννα Μπαραλιάκου, η αντιδήμαρχος κα. Πιπίτσα Μακρίδου, ο εφημέριος της ενορίας πατέρας Πέτρος Ζώης και ο πρόεδρος της κοινότητας του Καταφυγίου κος Σάκης Πούλιος.