30.12.22

"Κατερίνη, 12+1 Ιεροί Ναοί". Η πόλη μέσα από τους ναούς της. Με το φακό του Παναγιώτη Φτάρα- 25 ΦΩΤΟ

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ημερολογίου του Παναγιώτη Φτάρα. 
Ένα επιτοιχιο, συλλεκτικό, εικαστικό ημερολόγιο με θέμα τους 12+1 Ιερούς Ναούς της Κατερίνης από τις εκδόσεις Οξύνοια. 
"Στο φετινό ημερολόγιο ο εικαστικός φωτογράφος Παναγιώτης Φτάρας, με τη δύναμη του φακού του, εστιάζει στην εμπνευσμένη αρχιτεκτονική των ναών και επιχειρεί να αναδείξει τη συμμετρία, την αρμονία και τη μοναδικότητα του καθενός. Δημιουργώντας 13 ασπρόμαυρα κάδρα, αναζητά να φωτογραφίσει τους 12+1 ναούς της πόλης μας, ως απαράμιλλα έργα τέχνης. Οι δεκαοκτώ ασπρόμαυρες φωτογραφίες που συνθέτουν το ημερολόγιο του 2023, συγκεντρώνουν όλους τους ναούς της πόλης. Συγκεντρώνουν την πόλη!
Κάθε φωτογραφία και μια μοναδική αφήγηση! Όλες μαζί, η Κατερίνη", γράφει η Ζωή Κουτσουρά, δασκάλα και συγγραφέας.
Οι ομιλήτριες, Χριστίνα Δεμερτσίδου και η Αντωνία Βαρμάζη, αναφέρθηκαν στη σημασία των ναών στον αστικό ιστό της πόλης, τις σχέσεις πολιτών με το θρησκευτικό τελετουργικό σε όλες τις εκφάνσεις αλλά και το ...μάρκετιγκ των ναών για τον τουρισμό.
Ο δημιουργός Παναγιώτης Φτάρας μίλησε για την επιλογή του να τυπώνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τις πληροφορίες που άντλησε από τους πολίτες για τους ναούς και άλλα ιστορικά στοιχεία...Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκομενους...





H ομιλία της Χριστίνας Δεμερτσίδου:
"Καλησπέρα. Η τιμή είναι διπλή καθώς μας επέλεξαν δυο αξιόλογα πρόσωπα. Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ζωή Κουτσουρά και ο εικαστικός Παναγιώτης Φτάρας. Πολύ πριν τους γνωρίσω προσωπικά και με τιμήσουν με τη φιλία τους, τους παρακολουθούσα και τους θαύμαζα για το ταλέντο τους. Ουσιαστικά όμως γνωριστήκαμε σε αυτό εδώ το πατάρι φέτος τον Απρίλη στο πρώτο μάθημα φωτογραφίας. Πριν από τρεις μέρες γνώρισα και την ιστορικό και συγγραφέα Αντωνία Βαρμάζη, μια πολυτάλαντη γυναίκα που ανυπομονώ σίγουρα να γνωρίσω καλύτερα.
 Για όσους αναρωτιούνται ποια είμαι εγώ, θα ήθελα απλά να γνωρίζεται πως έχω μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στο Marketing και πως πριν από τέσσερα χρόνια με προσωπική πρωτοβουλία αποφάσισα να αλλάξω την digital εικόνα του νομού μας. 
Η στρατηγική μου πέτυχε και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. 
Το ημερολόγιο είναι άλλο ένα εργαλείο προώθησης του τόπου μας.
Η τέχνη μεταμορφώνει τον κόσμο - ό,τι μας απελπίζει ένας καλλιτέχνης μπορεί να το εκφράσει με μια εικόνα - το όραμα του, μπορεί να γίνει από ατομικό, συλλογικό. Και κάπως έτσι ενώνουμε τα χέρια και προσπαθούμε πλέον μαζί να αλλάξουμε την εικόνα του τόπου μας.

Στο Μάρκετινγκ Τόπου όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στη σχέση τουρισμού και πολιτισμού. Οι πόλεις λειτουργούν με πιο επιχειρηματική λογική και σκοπός είναι η ενίσχυση της ελκυστικότητα ενός τόπου. Το μάρκετινγκ είναι ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης που προϋποθέτει δράση. Οι 12 + 1 Ναοί λοιπόν που παρουσιάζονται στο ημερολόγιο είναι μια συνειδητή απόφαση/δράση του φωτογράφου, μια “καμπάνια” προβολής του τόπου μας. Η δικιά μου αισθητική θέλει σίγουρα χρώμα, όμως η καλλιτεχνική προσέγγιση του φωτογράφου αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τους ναούς και δε μπορείς παρά να θαυμάσεις το αποτέλεσμα, την εικαστική μαγεία του ασπρόμαυρου.

Για τους επαγγελματίες του τουρισμού, ο Θρησκευτικός Τουρισμός είναι ένα από τα δυνατά πλεονεκτήματα του νομού μας. Το συγκεκριμένο ημερολόγιο όμως δίνει κάτι παραπάνω καθώς οι ναοί παρουσιάζονται και ως έργα τέχνης. Υπάρχει και ο αρχιτεκτονικός τουρισμός όπου οι ταξιδιώτες επιλέγουν έναν προορισμό μέσα από τα κτίρια και την Αρχιτεκτονική του. Το ημερολόγιο λοιπόν δημιουργεί μια κατάσταση WIN-WIN καθώς όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Ο εικαστικός επικοινωνεί το έργο του, ο Δήμος αποκτά μια πιο ελκυστική εικόνα και οι τουρίστες βρίσκουν αυτό που αναζητούν.
Η “πώληση” ενός τόπου προϋποθέτει την από κοινού δραστηριοποίηση για να μεγιστοποιηθεί η κοινωνική και οικονομική λειτουργία της περιοχής. Το δίδυμο Φτάρας-Κουτσουρά έχει ως όραμα το ημερολόγιο να καθιερωθεί ως μια παράδοση του τόπου μας, όπου κάθε χρόνο θα αναδεικνύονται άλλες πτυχές της πόλης μας. Στο εικαστικό ταξίδι τους αυτό θα μας έχουν στο πλευρό τους, γιατί τους θαυμάζουμε και το έργο τους είναι αξιέπαινο.

Ο φωτογράφος λοιπόν δημιουργεί τέχνη πριν το “κλικ" και για αυτό περνάμε τώρα σε ένα ταχύρρυθμο μάθημα φωτογραφίας. 12 + 1 φωτογραφίες από τη ματιά του φωτογράφου Παναγιώτη Φτάρα. Σας ευχαριστώ..."