Η Μεθώνη είναι παραθαλάσσιο χωριό στις βόρειες ακτές του νομού Πιερίας. Εκεί βρίσκεται και η Ιερά Μονή Άξιον Εστί. Ιστορικά
η Μεθώνη στην Πιερία αναφέρεται ως αποικία των Ερετριέων του 8ου αιώνα π.Χ..Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Βερροίας, Ναούσης καί Καμπανίας κυρός Ταράσιος (1933 – +18.11.2020) το 1966 ίδρυσε και ανοικοδόμησε με τη συμπαράσταση των πνευματικών του τέκνων και μοναζουσών την Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Παναγίας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» Μεθώνης Πιερίας, η οποία απετέλεσε και αποτελεί Φάρο Ορθοδοξίας για την Μακεδονία μας και ολόκληρη την Βόρειο Ελλάδα. Πενήντα και πλέον χρόνια, εργάστηκε πνευματικά στην ως άνω Μονή ως Πνευματικός Προϊστάμενός της, αλλά (και) χειρονακτικά, διακριθείς ακόμη και για πρωτοπόρες στην περιοχή βιολογικές καλλιέργειες.
Ίδρυσε, επίσης και Ανδρώο Ησυχαστήριο προς τιμήν του Αγίου Ταρασίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.
Η θέα από τη μονή προς το Θερμαικό, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τον Όλυμπο, είναι μοναδική, ενώ 2-3χλμ από εκεί σώζονται τα ερείπια της αρχαίας Μεθώνης, που κτίστηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα και καταστράφηκε από το Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας το 353 π. Χ.
Το όνομά της οφείλεται μάλλον στο ωραίο κρασί (μέθη+οίνος) που παρήγαγε.
400μ από τη μονή ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ βρίσκεται το μνημείο εις ανάμνηση της διέλευσης του Αποστόλου ΠΑΥΛΟΥ από την ΜΕΘΩΝΗ , στην προσπάθειά του να διαδώσει το Χριστιανισμό.
Η νέα θρησκεία βρήκε αμέσως μιμητές στην περιοχή της ευρύτερης Πιερίας.
Η Μεθώνη είναι πολύ γνωστή ως σημαντικό λιμάνι στη διάρκεια των Αρχαίων Χρόνων, στενά συνδεδεμένο με την Αθηναϊκή Συμμαχία.