25.12.22

Τι να προσέξουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι για να μην αυξήσουμε την χοληστερίνη.

Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση των παρακάτω, καθώς συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης:
Διαλυτές ίνες: 
Οι διαλυτές ίνες, όπως αυτές που βρίσκονται στην βρώμη, το μήλο, το κριθάρι, ο αρακάς, τα φασόλια, τα καρότα και τα εσπεριδοειδή μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης έως και 10%.

Τροφές με φυτικές στερόλες και στανόλες: 

σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Πρόκειται για ουσίες που βρίσκουμε φυσικά σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς αλλά και σπόρους.

Ξηροί καρποί:
 Οι ξηροί καρποί παρέχουν μια καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν καλά λιπαρά που συμβάλλουν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης και στην μείωση της κακής (δηλαδή της χοληστερίνης).

Επιπλέον, προτείνουν τον περιορισμό των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες για να διατηρηθούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων χαμηλά.

Σε γενικότερο πλαίσιο, ένα διατροφικό πρότυπο μεσογειακής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην μείωσή της.

Κυρίως προσπαθήστε να εστιάζετε:

Λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και όσπρια.

Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, ψάρια, πουλερικά, μη τροπικά φυτικά έλαια και ξηρούς καρπούς.

Περιορισμένα πρόσθετα σάκχαρα, ζαχαρούχα ποτά, νάτριο, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, κορεσμένα λίπη και λιπαρά ή επεξεργασμένα κρέατα.

Πληροφορίες από https://www.vita.gr