Προσθέτουμε ένα ακόμη καλοκαίρι χωρίς την επιθυμητή επισκεψιμότητα σε προορισμούς μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, εξαιτίας των προβλημάτων λειτουργίας των χώρων πολιτισμού που διαθέτει ο νομός Πιερίας. Είναι γεγονός ότι ο εγχώριος και ξένος τουρισμός δεν έρχεται σε έναν τόπο μόνο για τη θάλασσα, την κουζίνα ή τη φυσική ομορφιά, αλλά μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι η επαφή με την Πολιτιστική Κληρονομιά που διαθέτει ο κάθε τόπος. Η Πιερία αδιαμφισβήτητα έχει έναν τεράστιο πολιτιστικό και αρχαιολογικό θησαυρό, που χρονολογείται από την 6η χιλιετία π.Χ. και φτάνει μέχρι και την Ύστερη Βυζαντινή περίοδο, αλλά αυτό δυστυχώς είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό.
Είναι θλιβερό να υπάρχουν οι υπέροχοι μακεδονικοί τάφοι στον Κορινό Πιερίας και να μην είναι επαρκώς προβεβλημένοι και επισκέψιμοι σε πλήρες ωράριο. Μάλιστα καθώς οι τάφοι χωρίζονται από την Εθνική Οδό και βρίσκονται απέναντι ο ένας από τον άλλον, είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργούν με έναν μόνο υπάλληλο! Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί δεν έγιναν φέτος προσλήψεις εποχιακών αρχαιοφυλάκων στον συγκεκριμένο χώρο, όπως και σε άλλους χώρους όπου παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό μαζί με τα συνακόλουθα προβλήματα λειτουργικότητας. Ένα ακόμη αφανές μνημείο που έχει πρόβλημα στη λειτουργία του, είναι το Επισκοπικό Συγκρότημα των Λουλουδιών Κίτρους, το οποίο δεν λειτουργεί Σαββατοκύριακα, ούτε απογεύματα, όπως θα έπρεπε να γίνεται τουλάχιστον κατά τη θερινή σεζόν.
Πόσοι άραγε επισκέπτες οι οποίοι εργάζονται, μπορούν να επισκεφτούν ένα μουσείο ή έναν αρχαιολογικό χώρο καθημερινές και μόνο κατά τις εργάσιμες πρωινές ώρες; Πόσοι τουρίστες δεν θα προτιμούσαν να πάνε απογεύματα ή Σαββατοκύριακα εκεί; Πόσες οικογένειες περιμένουν μια Κυριακή, για να πάνε σε αρχαιολογικούς χώρους; Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην Επισκοπή Κίτρους (αρχαία Πύδνα), όπου ο ένας και μοναδικός υπάλληλος της Υπηρεσίας αδυνατεί να λειτουργήσει τον χώρο στο πλήρες θερινό ωράριο (Απρίλιος με Οκτώβριο, 08:00-20:00), γιατί απλώς χρειάζεται τουλάχιστον άλλος ένας αρχαιοφύλακας εκεί.
Το μεγάλο ζητούμενο για τη Βόρεια Πιερία είναι η προβολή και απρόσκοπτη λειτουργία της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου, του κτιρίου που κατασκευάστηκε αρχικά με τον στόχο να γίνει μουσείο, για να στεγαστούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί της βόρειας Πιερίας. Το συγκεκριμένο θέμα εγείρει πολλά ερωτήματα τα οποία ζητούν απαντήσεις. Το Υπουργείο Πολιτισμού απάντησε πως όλα θα λυθούν σε «εύλογο χρόνο». Εμείς θα ζητήσουμε να προσδιοριστεί αυτός ο εύλογος χρόνος και θα επανέλθουμε με νεότερο δελτίο στο θέμα, αφού είναι βεβαιότητά μας ότι ο Μακρύγιαλος μπορεί να καταστεί πόλος έλξης δεκάδων χιλιάδων τουριστών.
Αξίζει να αγωνιστούμε για όλα αυτά, γιατί οι κατάλληλες υποδομές υπάρχουν, απλώς χρειάζεται μια ορθολογική οργάνωση και μια σύγχρονη ματιά στον τρόπο προβολής και λειτουργίας τους. Ας αντιληφθούμε πως δεν είναι μόνο το αρχαίο Δίον και το κάστρο του Πλαταμώνα η Πιερία, αλλά είναι και τα νεολιθικά χωριά του 5.000 π.Χ., η αρχαία Μεθώνη, η αρχαία Πύδνα, τα Βυζαντινά κατάλοιπα κι όλα τα υπέροχα που έχουμε κληρονομήσει σε αυτό τον ευλογημένο τόπο. Εκεί όπου το σημερινό Υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί παντελώς, εμείς έχουμε να προτείνουμε πολλά!
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΤΗΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ