17.7.22

Εικαστική έκθεση του ΑΣΤΕΡΗ ΓΚΕΚΑ, στην είσοδο του Αρχαιολογικού Πάρκου Δίου. «Προσωπική μυθολογία» στο 51ο Φεστιβάλ Ολύμπου/30 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

«Ένα σημαντικό στοιχείο του Αστέρη Γκέκα είναι το χρώμα. Το χρώμα που εγκλωβίζει τη στιγμή, με μια υπέροχη πανδαισία χρωμάτων», έχει πει για την εικαστική έκθεση του ΑΣΤΕΡΗ ΓΚΕΚΑ, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΟΡΦΕΟ κ. Γιώργος Χανδόλιας.
 Έκθεση που φιλοξενείται μέχρι 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022 στο φουαγιέ, στην είσοδο του αρχαιολογικού πάρκου του Δίου, δίπλα από την είσοδο επίσης του αρχαίου θεάτρου.
Ο Αστέρης Γκέκας περιηγείται στα ιερά του Δίου, παρακολουθεί τις επιτελέσεις και συνομιλεί με τους μύστες και τις ιέρειες. Συνθέτει, την προσωπική του μετα-μυθολογία με διαχρονικά και συγχρονικά υλικά και τα μετουσιώνει σε μοναδικές καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις. Τα έργα του Γκέκα αποτελούν πολυεπίπεδες εικαστικές αφηγήσεις, με βασικά χαρακτηριστικά το ευδιάκριτο θέμα, την αναπαραστατικότητα που εκφράζεται με εκλεκτικιστική εικονογραφία και εικονολογία, την απλότητα και την αμεσότητα της ξυλογλυπτικής τεχνικής, τη συνύφανση γραπτού λόγου και εικονιστικής αναπαράστασης, την ποικιλία των καλλιτεχνικών μέσων και την τάση για ανάπτυξη του εικαστικού έργου στον χώρο.

"Στους πολυχρησιμοποιημένους παπύρους έγραφαν, τους έξυναν, τους έσβηναν  για να τους ξανά χρησιμοποιήσουν. Στα δικά μου Παλίμψηστα της ιστορικής μνήμης βρήκα κομμάτια άσβηστα, ερμήνευσα μερικά, κράτησα εκείνα που νομίζω μας είναι αναγκαία και με την σειρά μου χάραξα ανεξίτηλα πλέον, προτάσεις για το αίσιο μέλλον του τόπου μου..." έχει πει για τα έργα του ο Αστέρης Γκέκας.

Μια έκθεση που πρέπει να επισκεφτείτε, να δείτε και να θαυμάσετε τα έργα του διάσημου Λιτοχωρινού εικαστικού, πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες που ταξιδεύει και εκθέτει... Ένας εικαστικός με δική του χαρακτηριστική τεχνοτροπία που δένει τις "αρχαίες" καταβολές με την ποίηση, σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα... Τα έργα του, μεγέθους από μια παλάμη ή μεγάλα, μεγαλύτερα από το μπόι μας, σε μαγνητίζουν και σε ταξιδεύουν στην ιστορία και τις ρίζες μας. Ένας καλλιτέχνης ταγμένος στην τέχνη του, που δημιουργεί ακόμη και στις ώρες της έκθεσης!