19.6.22

ΧΡΩΜΑ ΒΑΣΙΚΟ...Φωτορεπορτάζ από την έκθεση ζωγραφικής της Αρχικελευστού Λ.Σ. Σουλτάνας Μήλιου

Επιμέλεια:
Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Συγγραφέας -Blogger
Η Τάνια Μήλιου ως λιμενικός, μπορεί να μας "ταξιδέψει" στα πελάγη της γης, με την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική της όμως μας ταξιδεύει στους ορίζοντες της φαντασίας, με χρώματα, σχήματα και...ιδέες πάνω στον καμβά.
Ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε "...έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα...". Σε αυτόν τον μαγικό παράδεισο της ζωγράφου με έργα μεγάλων διαστάσεων μπήκαμε στην Αστική Σχολή από τις 17 ως τις 19 Ιουνίου 2022, στην Κατερίνη για να ταξιδέψουμε με τα έργα της.
Έργα που κατά πως φαίνεται εντυπωσίασαν το κοινό της Κατερίνης και όσους αναζήτησαν το "βασικό χρώμα" μέσα στις χρωματικές της συνθέσεις.
Τα έντονα χρώματα στα σχήματα, οι αντιθέσεις, οι σκιές και οι αντανακλάσεις του χρυσού, ανταγωνίζονται σε μια διελκυστίνδα επικράτησης, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί το βασικό χρώμα που αναζητά η ψυχή του καθενός.


Η Τάνια Μήλιου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκύδρα Ν.Πέλλης και είναι Υπαξιωματικός του Λιμενικού Σώματος.
Αφού ολοκλήρωσε την βασική της εκπαίδευση στον κλάδο πληροφορικής εισήχθη στο τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής στη Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εργάστηκε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, στο δημιουργικό τμήμα διαφήμισης ως κειμενογράφος, όπου εκπαιδεύτηκε σε γραφιστικά προγράμματα.
Το 2002 κατά την διάρκεια των σπουδών της κατατάχτηκε στο Λιμενικό Σώμα. Λόγω της ειδικότητάς της, τοποθετήθηκε στο Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας του Υπουργείου, όπου ουσιαστικά ξεκίνησε συστηματικά την ενασχόλησή της με τη δημιουργία και την επεξεργασία εικόνας.
Η αγάπη της για την τέχνη της ζωγραφικής ήρθε λίγο αργότερα, το 2010, από ανάγκη για δημιουργία και από την αγάπη της για τα χρώματα.
Οι πρώτοι πίνακές της ήταν πίνακες μεικτών τεχνικών. Με τον καιρό κατάφερε να εξελίξει το προσωπικό της ύφος δημιουργώντας πλέον έργα σε καμβά και ξύλο, επηρεασμένα από το κίνημα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.




 







 
































Ο εξπρεσιονισμός ένα κίνημα τέχνης που την προσδιορίζει ως χαρακτήρα μέσα από την ένταση, τη λαχτάρα και την παραμορφωμένη αντικειμενική εικόνα της ζωής, που εκφράζεται με χρώματα και σχήματα ακαθόριστα.
Το 2018 μετατέθηκε στην Κατερίνη όπου σύντομα έγινε ευρύτερα γνωστή με αφορμή τη συνεργασία της με την BulevArt online gallery, στην οποία διατίθενται τα έργα της προς έκθεση σε φιλότεχνους χώρους της περιοχής.
Η δημιουργία και η ελεύθερη έκφραση αποτελούν για την Τάνια Μήλιου την κινητήρια δύναμη και τρόπο ζωής.
Βάζοντας τα χρώματα στη θέση που ορίζουν οι διαστάσεις του καμβά, έτσι όπως εμπνέεται έτσι όπως ονειρεύεται...
Άλλωστε "οι ζωγραφικοί πίνακες έχουν μια δική τους ζωή που πηγάζει από την ψυχή του καλλιτέχνη..." όπως μας διεμήνυσε ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ και αυτό είναι στις προθέσεις της!

Την έκθεση διοργάνωσε η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον ΟΠΠΑΠ Δήμου Κατερίνης... 














Πληροφορίες από https://www.symels.gr/2022/02/blog-post_13.html