30.6.22

10 ο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ, 18 ΕΩΣ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Το φετινό, επετειακό 10ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 18 και 22 Ιουλίου στην Λάρισα, τον Βόλο, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Το Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στον Θεσσαλό ποιητή, μουσικό, δάσκαλο και αγαπημένο φίλο Χρήστο Διαμαντή.
Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ είναι προσανατολισμένο σε μια θεματική μέσα από την οποία επιχειρείται το άνοιγμα σε νέους χώρους και ακροατήρια. Η φετινή θεματική του 10ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης είναι το «Περιβάλλον», η «Φύση», μια από τις παραμέτρους της ποιητικής του Χρήστου Διαμαντή .
Η φύση και τα ανθρώπινα όντα, όπως προβάλλονται στην ελληνική ποίηση, είναι αξεδιάλυτα. Από τους αρχαίους χρόνους, είτε αναφερόμαστε στα επικά ομηρικά έργα, είτε στον λυρισμό της ποιητικής της Σαπφούς, οι άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι με τη φύση, είτε με την ανάδειξη των διαφορών μεταξύ του κόσμου της φύσης και του ανθρώπινου (Όμηρος), είτε με την ανάδειξη των ομοιοτήτων όπως υφίστανται μεταξύ των ανθρώπινων και των φυσικών φαινομένων (Σαπφώ). Ο επείγων χαρακτήρας του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής απαιτεί τάχιστη δράση. Η γη είναι το μοναδικό μας σπίτι και το καταστρέφουμε. Από τα αρχαία χρόνια οι ποιητές έχουν υπάρξει η μνήμη και η φωνή των κοινοτήτων τους και του κόσμου στον οποίο ζούσαν. Αυτό που χρειάζεται να θυμόμαστε, αυτό για το οποίο χρειάζεται να μιλήσουμε τώρα, είναι η οικολογία.
Η Θεσσαλία είναι μια περιοχή που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ξηρασία, μη βιώσιμες καλλιέργειες και καταγράφει θερμοκρασίες ρεκόρ, κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις όψεις της κλιματικής αλλαγής όπως εκδηλώνεται στην καθημερινή ζωή των ποιητών και του κοινού τους, με επιπτώσεις στα φυσικά, κοινωνικά και οικονομικά περιβάλλοντα. Μπορεί η ποίηση να ενισχύσει την δημόσια ευαισθητοποίηση και την απόκριση στην κλιματική αλλαγή, τις ακραίες καιρικές συνθήκες και την επιδείνωση των συνθηκών του φυσικού μας περιβάλλοντος;
Η ποίηση δεν μπορεί να σώσει τον κόσμο, ωστόσο μπορεί να καθοδηγήσει την ενσυναίσθηση και τη συνείδηση των ανθρώπων σε σχέση με τη φύση, τη σπουδαιότητα και την ομορφιά της. Είναι καθήκον μας, ως ποιητές, να δείξουμε με ποιους τρόπους συμπεριφερόμαστε στη φύση και να βρούμε έναν δρόμο να μας φέρνει πιο κοντά σ’ αυτήν.
Η φετινή τιμώμενη χώρα στο φεστιβάλ είναι η Κροατία.