17.3.22

Απόβαση αγροτών με τα τρακτέρ στην Αθήνα, αύριο Παρασκευή 18 Μαρτίου 1 μ.μ. στην πλατεία Βάθη

Του Γιάννη Τσιμπονίδη.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία του μεγάλου πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου που θα γίνει αύριο Παρασκευή στην Αθήνα, στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Βάθης έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, «χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν μάχη επιβίωσης διεκδικώντας το αυτονόητο, να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν και απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η μείωση του κόστους παραγωγής.
Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχει συμβολικός αριθμός τρακτέρ δείχνοντας την αποφασιστικότητα μας αλλά και τον δρόμο του αγώνα. Ότι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα αγώνων και μπλόκων. Μπορούμε με την μαζική και μαχητική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο να αποσπάσουμε μεγαλύτερες κατακτήσεις από την Κυβέρνηση αρκεί να πιστέψουμε στην δύναμη της οργάνωσης και του αγώνα μας.
«Ψίχουλα» οι εξαγγελίες της κυβέρνησης
Οι σημερινές εξαγγελίες – κοροϊδία – ψίχουλα, για τους αγρότες και συνολικά τον λαό πρέπει να διαλύσει οποιαδήποτε αυταπάτη υπάρχει στο μυαλό κάποιων ότι μπορούν να δοθούν λύσεις χωρίς την αγωνιστική πίεση που ασκούμε. Ακόμη και αυτά τα ψίχουλα που δίνονται είναι αποτέλεσμα των μπλόκων που είχαμε στήσει το προηγούμενο διάστημα.
Τονίζουμε την αναγκαιότητα κοινής πάλης και συμπόρευσης με όλο τον λαό διεκδικώντας μέτρα κατά της ακραίας ακρίβειας που μας πλήττει. Καλούμε τους φορείς και τον λαό της Αθήνας να ενώσει την φωνή του με τους αγρότες αύριο στην συγκέντρωση.
Μετά την συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης θα ακολουθήσει πορεία προς την Βουλή και επίδοση ψηφίσματος με τα αιτήματα μας στον Πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα.
Ανακοινώνουμε επίσης ότι την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στο μνημείο στο Κιλελέρ θα τιμήσουμε την ηρωική εξέγερση των κολίγων με κατάθεση στεφανιών από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και Ομοσπονδίες. Επίσης όποιος άλλος φορέας θέλει να καταθέσει στεφάνι μπορεί να συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης και τιμής.»
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έλαβε άδεια από την κυβέρνηση για την είσοδο των (δέκα) τρακτέρ στην πλατεία Βάθη όπου είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το συλλαλητήριο την Παρασκευή το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣ Καρδίτσας, Κώστα Τζέλλα, την προηγούμενη φορά που είχαν κατέβει τρακτέρ στην Αθήνα ήταν το 2016, αριθμούσαν 17 και ήταν τρακτέρ από Καρδίτσα και Λάρισα από το μπλόκο της Νίκαιας.
Αναφερόμενος στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το αγροτικό πετρέλαιο τόνισε ότι «γίνονται κάτω από την πίεση του αγώνα των αγροτών και άλλωστε αυτό το επιχείρημα επικαλέστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσφατα στις Βρυξέλλες προκειμένου να πιέσει για μέτρα ελάφρυνσης των αγροτών, άρα κατέληξε ας γνωρίζουν οι αγρότες ότι μπορεί να καθυστερούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ευνόητους λόγους, αλλά κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.»
Παράλληλα ο Κ. Τζέλλας αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι χαλαζόπληκτοι βαμβακοπαραγωγοί σε Καρδίτσα και Φάρσαλα, για τους οποίους υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν φέτος, καθώς έχουν καθυστερήσει τα πορίσματα του ΕΛΓΑ και δεν έχουν πάρει ακόμη από πέρυσι το καλοκαίρι αποζημιώσεις, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, να μην πάρουν την επόμενη εβδομάδα τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, αλλά αυτή να μετατεθεί για τον Ιούνιο.
«Χωρίς ρευστότητα όμως πως να φουλάρουμε το τρακτέρ για το όργωμα με τις τρέχουσες μάλιστα τιμές στο πετρέλαιο και πως να προμηθευτούμε σπόρο και λίπασμα», αναρωτήθηκε, καταλήγοντας πως «αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής πολλές εκτάσεις στη χώρα θα μείνουν ακαλλιέργητες, όχι μόνο στο βαμβάκι που είναι εξαγώγιμο προϊόν και φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα, αλλά και στο καλαμπόκι, που είναι πολύτιμο αυτή την περίοδο για τους κτηνοτρόφους, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία».