23.2.22

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ στο Λιτόχωρο που πρέπει να επισκεφθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου στην επικείμενη επίσκεψή της-ΦΩΤΟ

1. Το διατηρημένο τοιχογραφημένο παρεκκλήσι του Αγ. Διονυσίου στο ναό του Αγ. Δημητρίου στο Λιτόχωρο, όπου διασώζεται η κτητορική επιγραφή (1762).
2. Το οικισμό στο φαράγγι του Ενιππέα όπου σώζεται το σπίτι του καπετάν Λάππα (με χρονολογία φωτογραφίας 1895, Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης).

3. Μέσα στο Λιτόχωρο, όπου σώζεται τμήμα του φρουραρχείου των τούρκων (μελέτη – καταγραφή και αποτύπωση των παραδοσιακών κτηρίων του Λιτοχώρου - έκδοση του δήμου Λιτοχώρου 1995 και φορέα του Τεχνικού Επημελητηρίου Ελλάδος με αριθμό δελτίου αα48 και χρονολόγηση 350 χρόνων και από την ομάδα εργασίας Όλγα Ζωγράφου, Κατερίνα Νίκα και Αλέξανδρο Παπάζογλου).

4. Το παλιό μοναστήρι του Αγ. Διονυσίου όπου η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δει και θα αντιληφθεί το διαχρονικό μίσος των Τούρκων και των Γερμανών, σε βάρος της Ορθοδοξίας και της χώρας μας και πως ο Θεός της Ελλάδας έσωσε και διέσωσε το έθνος μας, από τα σχέδια των μεγάλων.

Και έτσι εκτός από τις παράτες και τις παρελάσεις, θα δοθεί η δυνατότητα στην ίδια την κ. Πρόεδρο, να ρωτήσει η ίδια την κ. Αγγελοπούλου, γιατί, για την επέτειο για την απελευθέρωση των 200 ετών, αφαιρέθηκε η επανάσταση του Ολύμπου το 1878, που πνίγηκε στο αίμα, αλλά είχε σαν συνέπεια, τη ματαίωση της συνθήκης του Αγ. Στεφάνου.