2.2.22

Υπεγράφη η σύμβαση μελέτης για την προσωρινή μετεγκατάσταση 56 οικογενειών Ρομά στη θέση «ΠΕΛΕΚΑ»

Η σύμβαση της μελέτης του έργου
«ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ‘ΠΕΛΕΚΑ’ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ», συμβατικού ποσού: 126.488,50 € (χωρίς Φ.Π.Α. 24%) υπεγράφη σήμερα από τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο και από εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Ευστάθιου Κεραμιδιώτη, καθώς και του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Γεώργιου Παλαιοσελίτη.

Το έργο «Προσωρινή Μετεγκατάσταση Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων στη Θέση ¨Πέλεκα¨ του Δήμου Κατερίνης» είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) 2020 με προϋπολογισμό 2.700.000 ευρώ. Επιπλέον, έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου Κατερίνης έτους 2022 με προϋπολογισμό 2.700.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι, έπεται και η προμήθεια των πλήρως εξοπλισμένων 56 οικίσκων, ύψους 2.300.000 ευρώ, η χρηματοδότηση των οποίων έχει εξασφαλιστεί από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ολοκληρωμένο πιλοτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης και κοινωνικής στέγασης για την ένταξη των Ρομά).

Η Μελέτη

Η μελέτη είναι υποέργο του παραπάνω έργου («Προσωρινή Μετεγκατάσταση Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων στη Θέση ¨Πέλεκᨻ), ενώ η εκτίμηση για τον χρόνο εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής του έργου και των τευχών δημοπράτησής του, καθορίζεται ως 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Πιο συγκεκριμένα, επικεντρώνεται σε εργασίες για την μετεγκατάσταση 56 οικογενειών Ρομά σε περιοχή 2,8 χλμ από το κέντρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Κατερίνης του Δήμου Κατερίνης κοντά στις αθλητικές εγκαταστάσεις των αθλητικών σωματείων 25η Μαρτίου και Βατανιακού και πλησίον του 1ου ιδιωτικού ΚΤΕΟ Κατερίνης. Ο χώρος αποτελείται από τρία γεωτεμάχια που ανήκουν κατά κυριότητα στον Δήμο Κατερίνης και έχουν ενταχθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως περιοχή ανάπτυξης δραστηριοτήτων πρωτογενούς τομέα. Η συνολική έκταση των οικοπέδων είναι 29.075,84 τ.μ.

Η Τεχνική Έκθεση αφορά την εκτέλεση τεχνικών εργασιών διαμόρφωσης υποδομών και περιβάλλοντος χώρου για την τοποθέτηση των οικιστικών μονάδων που απαιτούνται για την προσωρινή μετεγκατάσταση 56 οικογενειών Ρομά, συνολικού πληθυσμού 270 ατόμων, σε ειδικά διαμορφωμένο οικισμό με προκατασκευασμένους οικίσκους και κοινόχρηστους χώρους.

«Η υπογραφή της σύμβασης συνιστά ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την επιτυχία του ιδιαίτερα απαιτητικού αυτού εγχειρήματος και συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας του οργανωμένου οικισμού προσωρινής μετεγκατάστασης των Ρομά» τονίζει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος.

«Εργαζόμαστε μεθοδικά, για τη μετεγκατάσταση της κοινότητας Ρομά και για την αρμονική ένταξη των μελών της στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Κατερίνης. Με την μελέτη αυτή εκπονούνται οι απαιτούμενες μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου διαμόρφωσης των υποδομών ίδρυσης του οικισμού Ρομά» διευκρινίζει από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ευστάθιος Κεραμιδιώτης.

Η ταυτότητα του γενικού σχεδίου διάταξης

Το μοντέλο οργάνωσης του οικισμού συγκροτείται σε οικιστικές ενότητες, γειτονιές, με δημόσιο χώρο, πλατεία και εσωτερικό πάρκο. Στο κέντρο του οικισμού τοποθετείται το “Πολύκεντρο” κτίριο κοινωφελών και κοινόχρηστων χρήσεων που θα στεγάσει υπηρεσίες κοινωνικής παρέμβασης του Δήμου Κατερίνης εντός του οικισμού. O οικισμός αποτελείται από 56 οικιστικές μονάδες και πλαισιώνεται με διαμορφωμένους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους.

Η χωροθέτηση, ο αρχιτεκτονικός – βιοκλιματικός σχεδιασμός και η τυπολογία των οικιών λαμβάνουν υπ’ όψη τις αρχές του Αστικού σχεδιασμού όπως αποτυπώνονται στο Γενικό Σχέδιο Διάταξης, με βάση:

•Τα τοπικά δεδομένα και τις φυσικές ιδιαιτερότητες του οικοπέδου, δηλαδή τα όρια, τα τεχνητά και φυσικά στοιχεία της έκτασης

•Την προσαρμογή και εναρμόνιση του οικισμού στη μορφολογία του εδάφους και το σεβασμό του τοπίου.

•Την ανάπτυξη και τυπολογία κατοικιών με βάση το μέγεθος και τη σύνθεση των νοικοκυριών, σε οικιστικές ενότητες για τη δημιουργία κλίματος γειτονιάς.

•Τον προσανατολισμό των κτιρίων και την εφαρμογή αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού, για τη διαμπερότητα και τον φυσικό αερισμό των οικιών.

•Τη δημιουργία υπαίθριων χώρων και αυλών.

•Τη διατήρηση και ενίσχυση με νέα φύτευση του φυσικού περιβάλλοντος.