28.1.22

Η σούπα ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το φαγητό με το κουτάλι είναι η καλύτερη επιλογή τις κρύες ημέρες του χειμώνα n Πώς η κοτόσουπα και η χορτόσουπα μπορούν να λειτουργήσουν ως... βάλσαμο για την υγεία μας

Το ψύχος που επικράτησε τα τελευταία 24ωρα στη χώρα άνοιξε την όρεξη για σούπα. Και μπορεί για τους περισσότερους η ζέστη που προσφέρει στο σώμα κάθε κουταλιά της να ήταν η αιτία της διατροφικής αυτής επιλογής, εντούτοις οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα θρεπτική συνταγή που τονώνει το ανοσοποιητικό. Δεδομένου δε πως τα κρυολογήματα και οι ιώσεις εξαπλώνονται με ταχύτερους ρυθμούς όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, καταλήγει κανείς ότι η σούπα προστατεύει διπλά.

Οπως σημειώνει στο «Ενθετο Υγεία» ο δρ Χάρης Δημοσθενόπουλος, κλινικός διαιτολόγος – προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ Λαϊκό, «όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο, είμαστε πιο ευάλωτοι σε κρυολογήματα, γρίπες ή ακόμα και πιο σοβαρές καταστάσεις. Εχει αποδειχθεί ότι κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις τροφές είναι απαραίτητα για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η σαφής σχέση του ανοσοποιητικού με τη διατροφή δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί, αλλά τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν την επίδραση της διατροφής στη συνολική ανοσολογική αντίδραση.

Παρ’ όλα αυτά θα ήταν λάθος να ισχυριστεί κανείς πως εάν πίναμε καθημερινά ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού, που αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης C, και τρώγαμε μία χούφτα καρύδια (σελήνιο) δεν θα αρρωσταίναμε ποτέ.
Ενυδάτωση

Οταν όμως νιώσουμε πως αρχίζουν συμπτώματα κρυολογήματος, μέσω των σωστών διατροφικών επιλογών δίνουμε στον οργανισμό μας τα όπλα που χρειάζεται για να πολεμήσει καλύτερα τον εισβολέα – δηλαδή του παρέχουμε τα διατροφικά στοιχεία που θα βοηθήσουν να γίνει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η δόμηση των αντισωμάτων.

Παράλληλα, και όπως υπογραμμίζει ο ειδικός, η επαρκής ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική και κατά τη διάρκεια του χειμώνα για την καλύτερη καρδιαγγειακή και όχι μόνο υγεία.

Μάλιστα, η ανάγκη του οργανισμού γίνεται ακόμα πιο επιτακτική σε περίπτωση κρυολογήματος. «Τότε χρειαζόμαστε καλή ενυδάτωση (νερό, χυμούς και ροφήματα) για σωστότερη θερμορρύθμιση, περιορισμένη ποσότητα τροφής, με σχετικά πιο εύπεπτα θρεπτικά συστατικά και ελαφρά γεύματα μοιρασμένα μέσα στην ημέρα ώστε ο οργανισμός να παίρνει τα θρεπτικά συστατικά και να τα αφομοιώνει εύκολα» εξηγεί ο κ. Δημοσθενόπουλος.

Γι’ αυτό και συμβουλεύει τους ασθενείς να επιλέγουν τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες και πρωτεΐνες καλής ποιότητας. Ετσι, μια ζεστή σούπα (όπως είναι για παράδειγμα η κοτόσουπα και η λαχανόσουπα) αλλά και ροφήματα από βότανα (π.χ. τσάι του βουνού, φασκόμηλο κ.ο.κ.) θα λειτουργήσουν ως… βάλσαμο, ανακουφίζοντας από τα ενοχλητικά συμπτώματα (ερεθισμένος λαιμός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας).

Η ζεστασιά της είναι αυτό που κάνει τους περισσότερους να την αποζητούν τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Ενα ζεστό μπολ σούπας είναι βέβαιο ότι θα σας ζεστάνει αμέσως, ακόμα κι όταν το θερμόμετρο έχει πέσει σε αρνητικούς βαθμούς.

Μάλιστα, η ιδιότητά της να ζεσταίνει το σώμα από μέσα, εξαπλώνοντας αυτή τη θερμότητα σε κάθε σημείο του σώματος, εξηγεί γιατί αποτελεί για τους περισσότερους την ιδανική λύση.

Επιπλέον και δεδομένου ότι το βασικό συστατικό της σούπας είναι το νερό, «είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι αλλά και χορτάτοι ενώ ταυτόχρονα δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι περισσότερες σούπες είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ασθένειες και θωρακίζουν την υγεία μας», καταλήγει ο ειδικός.
Παραγωγή θερμότητας

Είναι σημαντικό πάντως να σημειωθεί ότι τη μέγιστη θερμογένεση – παραγωγή θερμότητας μέσω της πέψης των τροφών – προκαλούν οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχει ένας συνδυασμός συστατικών που κάνουν τις σούπες πιο λαχταριστές αλλά και πιο θρεπτικές.

Χορτόσουπα, μινεστρόνε, τραχανάς, κοτόσουπα, βελουτέ σούπες από κολοκύθα, πατάτα και πράσο, κουνουπίδι, μανιτάρια ή σούπες οσπρίων, όπως κόκκινης φακής και φασολάδα, αποτελούν κύρια γεύματα ή επιλογές για ένα ελαφρύ βραδινό.

Αν στηρίζονται σε λαχανικά είναι πιο εύπεπτες και ελαφριές ενώ αν περιέχουν πρωτεΐνη από κοτόπουλο, ψάρι ή κρέας είναι πιο πλήρη γεύματα, υψηλά και σε λευκώματα. Με ένα ωραίο ψωμί, παξιμάδι ή κρουτόν και λίγη προσθήκη γιαουρτιού και μυρωδικών γίνεται ένα εξαιρετικό πιάτο για την υγεία αλλά και την όρεξη.




ΠΗΓΗ: ΙΝ