21.12.21

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: "οι νέοι οφείλουμε να συμμετέχουμε, να διαμορφώνουμε και να προτείνουμε πρακτικές και πολιτικές"-ΦΩΤΟ

Συνέντευξη με τον πρώτο σε ψήφους  υποψήφιο στις εκλογές της ΔΕΕΠ Πιερίας.

Είστε το πιο νεαρό άτομο που φιλοξενούμε συνέντευξη στο OlympoVoice.blogspot.com. Φοιτητής του ΠΑ.ΜΑΚ. στο τμήμα Λογιστικής -Χρηματοοικονομικών. Τι σας ώθησε να επιλέξετε το συγκεκριμένο τμήμα; 
Τελειόφοιτος του ΠαΜακ πλέον. Η απόφασή μου σίγουρα έχει να κάνει...
με το γεγονός πως μεγάλωσα σε μια οικογένεια που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τομέα του εμπορίου. Πιστεύω ότι με επηρέασε σε μεγάλο βαθμό.

Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σας στόχοι;

 Η νέα εποχή στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η διεύρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της οικογενειακής επιχείρησης είναι οι πρώτοι μου επαγγελματικοί στόχοι αλλά σίγουρα θα ήθελα να ασχοληθώ με το αντικείμενο των σπουδών μου, να εξελιχθώ πάνω στον χρηματοοικονομικό τομέα και να διευρύνω τους ορίζοντες μου με μεταπτυχιακή μόρφωση.

Η χώρα μας βιώνει μια οικονομική κρίση η οποία δυστυχώς συνεχίζεται πλέον με την πανδημία και τις επιπτώσεις της που επιβαρύνουν το οικονομικό τοπίο με το κύμα ακρίβειας που εκδηλώθηκε φέτος και ταλανίζει τα νοικοκυριά, να αναγκάζει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Ποιες είναι οι προβλέψεις σου για την οικονομία μας, με τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται καθημερινά και κατά την προσωπική σας γνώμη; 

Κοιτάξτε, πιστεύω ότι η πανδημία που έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία δεν θα μπορούσε να αφήσει τη χώρα μας ανεπηρέαστη. Τη στιγμή μάλιστα, που φαινόταν πως η Ελλάδα έβγαινε από το τούνελ των μνημονίων και των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. Όσο αυτή η υγειονομική κρίση ταλαιπωρεί εκτός από τους πολίτες και την οικονομία όλου του πλανήτη καμία σταθερή και ασφαλής πρόβλεψη για την οικονομία δεν μπορεί να γίνει. Το βέβαιο είναι πως παρά τη βίαιη αυτή «επίθεση» που βιώσαμε από την πανδημία, παρά τις μεγάλες ανάγκες που προέκυψαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, βαδίζουμε σταθερά ως χώρα. Και επιπλέον είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος. Πιστεύω ότι μόνο καλύτερα μπορούμε να πάμε, αν και εφόσον αφήσουμε πίσω μας τον εφιάλτη της πανδημίας και επιστρέψει η καθημερινότητα στις ζωές μας αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. 

Λέγεται ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες. Ποιες κατά τη γνώμη σου προοπτικές ανοίγονται σε αυτή τη χρονική συγκυρία;  Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να προσανατολισθεί ένας νέος για να ξεκινήσει μια επιχείρηση, σε τι να επενδύσει; 

Πιστεύω πως με αφορμή την υγειονομική κρίση, έγινε αντιληπτό από όλους μας, πόσο σπουδαίο ρόλο παίζουν οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύω ότι αυτή είναι η κατεύθυνση και η οπτική πάνω στην οποία θα πρέπει να επενδύσουμε το επόμενο διάστημα. 

Ποιες είναι οι ευκαιρίες που αναδεικνύονται τώρα στην αγορά ή αν θέλετε τα επαγγέλματα, οι επενδύσεις του μέλλοντος βραχυπρόθεσμα; 

Ο τομέας της έρευνας και της επιστήμης. Αδιαμφησβήτητα. Αναδείχθηκε η χρησιμότητα, η κρισιμότητα και η αναγκαιότητά τους. Αποδείχθηκε περίτρανα πόσο βαθιά και πόσο αστραπιαία μπορεί να επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική, πολιτιστική ζωή του πλανήτη από μια υγειονομική κρίση αυτού του μεγέθους. 
Αν τα βήματα στην επιστήμη και την έρευνα στον τομέα της υγείας δεν ήταν γοργά, θα ήμασταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. 

Οσον αφορά τις οικογενειακές επιχειρήσεις, έχετε κάποιες καινοτόμες ιδέες για τη στήριξη και την ανάπτυξή τους ή σκέφτεστε να χαράξετε τη δική σας επιχειρηματική πορεία; 

Σύμφωνα με έρευνες αγοράς, οι οικογενειακές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα όλων των επιχειρήσεων παγκοσμίως και συνεισφέρουν τουλάχιστον στο 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ . Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία πάνω από το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι οικογενειακές και συνεισφέρουν συνολικά στα δύο τρίτα του ΑΕΠ της χώρας και στις θέσεις εργασίας. Μια από αυτές τις επιχειρήσεις είναι και της δικής μου οικογένειας. Και θα τη στηρίξω και θα συμβάλλω στην ανάπτυξη της και γιατί όχι, να ειμαι αυτός που θα την οδηγήσει σε επόμενη γενιά. 

Υπάρχουν ευκαιρίες για τη νεολαία στην Πιερία ή βλέπετε το κύμα φυγής στο εξωτερικό να συνεχίζεται; 

Νομίζω ότι έχει αναστραφεί αρκετά το κλίμα και έχει ανακοπεί το μεγάλο κύμα φυγής. Υπάρχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση πλέον στην οικονομία της χώρας. Και ναι, πιστεύω ότι υπάρχουν ευκαιρίες. Σίγουρα είναι πιο δύσκολος ο δρόμος αλλά υπάρχουν. 

Η σημερινή νεολαία έχει πολύ περισσότερα εφόδια από το παρελθόν, γνώσεις και την τεχνολογία ως εργαλείο. Κατά συνέπεια η νέα γενιά μπορεί να τραβήξει το άρμα της ανάπτυξης για μια νέα πορεία στη χώρα ή το παιχνίδι είναι «χαμένο»; 

Κανένα παιχνίδι δεν θεωρώ χαμένο, όταν συμμετέχουν νέοι άνθρωποι. Πεποίθησή μου είναι ότι και μπορεί να τραβήξει το άρμα της ανάπτυξης και να χαράξει μια νέα πορεία. 

Ως φοιτητής προφανώς ασχοληθήκατε με τα συνδικαλιστικά. Τι σας ώθησε σε αυτό; 

Η ενασχόλησή μου με το φοιτητικό κίνημα ήταν για μένα μια αυτονόητη πράξη. Νιώθω ενεργός πολίτης και όπου μου δίνεται η ευκαιρία να βάλω ένα λιθαράκι για το αύριο θα το κάνω. Παρόλα αυτά, δεν είχα θέσει ξανά τον εαυτό μου ως υποψήφιο, πρώτη φορά τώρα στην ΔΕΕΠ Πιερίας. 

Τι σου αρέσει και τι όχι στην πόλη μας; Τι λείπει; Τι χρειάζεται ένας νέος σε μια σύγχρονη πόλη;

 Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Είναι πολλά αυτά που μου αρέσουν και πολλά αυτά που θα ήθελα να διορθωθούν. Η Κατερίνη είναι μια σύγχρονη πόλη, ζωντανή και με πολλές προοπτικής ανάπτυξης. Θα ήθελα να δω περισσότερους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας για τους νέους, θα ήθελα να δω να αναπτύσσονται περισσότερο οι τομείς του εναλλακτικού τουρισμού. 

Αν σας καλούσε ένας βουλευτής, ένας δήμαρχος, να καταθέσετε προτάσεις για την Κατερίνη του μέλλοντος, την Κατερίνη πόλη να ζεις…τι θα πρότεινες, τι θα επιδίωκες; 

Δεν νομίζω ότι το πρόβλημά μας είναι η έλλειψη προτάσεων ή ιδεών. Το πρόβλημα είναι η υλοποίηση. Αυτή είναι η πρότασή μου. Να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Βήμα βήμα, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει. Κι από γενιά σε γενιά να υπάρχει βελτίωση. Σε όλους τους τομείς. 



Στις πρόσφατες εκλογές της ΔΕΕΠ της Ν.Δ. καταφέρατε να εκλεγείτε με έναν εντυπωσιακό αριθμό ψήφων, 905, πρώτος με μεγάλη διαφορά. Τι σας ώθησε να εμπλακείτε με τα κοινά; 

Θα επαναλάβω ότι νιώθω ενεργός πολίτης. Αισθάνομαι ότι ειδικά οι νέοι οφείλουμε να συμμετέχουμε, να ορθώνουμε λόγο, να μπαίνουμε μπροστά, να διαμορφώνουμε και να προτείνουμε πρακτικές και πολιτικές. Αυτό με ώθησε να πάρω μέρος στη διαδικασία και αισθάνομαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που πέτυχα την εκλογή μου και θα ειμαι μέρος της μεγάλης προσπάθειας που κάνει η παράταξη μας στη διακυβέρνηση της χώρας. 

 Η Ν.Δ. πιστεύεις ότι είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να οδηγήσει στην επόμενη ημέρα τη χώρα; 

Φυσικά και το πιστεύω. Έχει δώσει δείγματα γραφής και πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας πολίτης σήμερα που δεν αναγνωρίζει ότι η χώρα έχει πλέον σταθερότητα, επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά, δείχνει αποφασιστικότητα και έχει δυνατή και κυρίως αξιόπιστη φωνή εκτός συνόρων. 

Κομματικά πλέον, αισθάνεσαι ότι εκπροσωπείς τη νέα γενιά; 

Εγώ και πολλοί ακόμη νέοι που στο πρόσωπό μου και στο πρόσωπο νέων ανθρώπων βλέπουν την επόμενη ημέρα. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι’αυτό. 

 Πώς μπορεί ο κόσμος να γίνει καλύτερος;

 Εύκολα. Αν το αποφασίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Αν ξεχάσουμε το ΕΓΩ και προτάξουμε το ΕΜΕΙΣ

 Τι σκέφτεσαι αυτή τη στιγμή; Θέλεις να το μοιραστείς μαζί μας; 

Το μόνο που σκέφτομαι είναι να είμαστε όλοι υγιείς και να περάσουμε μαζί με τους αγαπημένους μας ανθρώπους αυτές τις γιορτές. Και να είναι οι τελευταίες γιορτές στη σκιά της πανδημίας.