17.11.21

Εντολή Μακρόν: Διδάξτε στους Γάλλους μαθητές Αρχαία Ελληνικά!

Ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας ανακοίνωσε σχέδια για ενίσχυση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών (και της λατινικής γλώσσας) σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η εξάπλωση της «απολιτίκ αμερικανοποίησης» και να «αναπτυχθεί ο πολιτισμός» των νεότερων γενεών της χώρας!
Μιλώντας τη Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας Jean-Michel Blanquer, ηγετική φυσιογνωμία στον πόλεμο της Γαλλίας κατά του αμερικανικού αναθεωρητισμού έναντι των Κλασικών σπουδών, ανακοίνωσε ότι τα Αρχαία Ελληνικά και τα λατινικά θα γίνουν διαθέσιμα στους φοιτητές που θα παρακολουθήσουν μαθήματα το επόμενο έτος, καθώς και σε μαθητές γυμνασίου.

Ο Blanquer θέλει οι φοιτητές αλλά και απόφοιτοι που θα κάνουν Μεταπτυχιακές σπουδές, να έχουν την ευκαιρία να «αναπτύξουν τον πολιτισμό τους» διαβάζοντας αρχαίους φιλοσόφους, ενώ αποκτούν τα τεχνικά προσόντα που απαιτεί η οικονομία. Μιλάμε για μία ιστορική εξέλιξη που γεμίζει τους Έλληνες με χαρά αλλά και θλίψη. Διότι στην Ελλάδα, η παιδεία σταδιακά και συστηματικά αφελληνίζεται.




Μιλώντας σε ομολόγους τους από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, ο υπουργός υποστήριξε ότι η κοινή τους δέσμευση για την προώθηση των κλασικών σπουδών έγινε σε μια εποχή που η Κλασική παιδεία απειλούνταν από τον αμερικανικό αναθεωρητισμό.
Ο διωγμός των Αρχαίων Ελληνικών στις ΗΠΑ

Η στόχευση των Αρχαίων Ελληνικών ήταν πιο εμφανής στις ΗΠΑ με το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον να ανακοινώνει αυτό το καλοκαίρι ότι δεν θα απαιτούσε πλέον από τους φοιτητές να μελετούν αρχαία ελληνικά και λατινικά. Διότι οι γλώσσες αυτές θεωρούνται συχνά οι βασικοί πυλώνες της πειθαρχίας.

Ο Dan-el Padilla Peralta, αναπληρωτής καθηγητής κλασικών στο Πρίνστον, ισχυρίστηκε ότι τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά είχαν χρησιμοποιηθεί ως «άλλοθι» της δουλείας, της αποικιοκρατίας και του φασισμού για 2.000 χρόνια.

Σε μια παρόμοια κίνηση, ένα γυμνάσιο της Μασαχουσέτης καυχήθηκε ότι είχε αφαιρέσει την Οδύσσεια του Ομήρου από το σχολικό πρόγραμμα, καθώς έρχονταν σε αντίθεση με την αντιρατσιστική ατζέντα που ήθελε να διδάξει. «Πολύ περήφανος που λέμε ότι αφαιρέσαμε την Οδύσσεια από το πρόγραμμα σπουδών φέτος», έγραψε ένας δάσκαλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Blanquer δήλωσε στην Le Point ότι τέτοιες ερμηνείες των κλασικών ήταν «εντελώς αποκρουστικές». «Το να εξαπολύουμε κατηγορίες και μια σύγχρονη κοσμοθεωρία σε κείμενα που χρονολογούνται πριν από δύο χιλιετίες είναι ένας απύθμενος παραλογισμός», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτοί οι πολιτισμοί μας έφεραν «πρόοδο, επιστημοσύνη και αναζήτηση».

Ο υπουργός πιστεύει ότι τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά είναι ένας Συνεκτικός κρίκος για τα σύγχρονα ευρωπαϊκά έθνη, σημειώνοντας ότι το «κοινό γλωσσικό ταμείο» θα βοηθούσε στη διάδοση «κοινών αξιών».

Ο Blanquer ισχυρίστηκε επίσης ότι οι κλασικοί ανταποκρίνονται σε μια απαίτηση για «λογική», σε έναν κόσμο όπου «η έλλειψη λογικής εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά».

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Παιδείας δημιούργησε μια δεξαμενή σκέψης αφιερωμένη στον πόλεμο του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά του «αναθεωρητισμού».