2.11.21

Η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου και τις βραχείες λίστες των Βραβείων Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα

Το «Βρα­βείο Δι­δώ Σω­τη­ρί­ου» της Εται­ρεί­ας Συγ­γρα­φέ­ων για το 2021 απο­νέ­με­ται στον δια­κε­κρι­μέ­νο ελ­λη­νι­στή και με­τα­φρα­στή Κρε­σέν­τσιο Σαν­τζί­λιο. Ο Κρε­σέν­τσιο Σαν­τζί­λιο γεν­νή­θη­κε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Ολο­κλή­ρω­σε κλα­σι­κές και νο­μι­κές σπου­δές και ερ­γά­στη­κε στο Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Ιτα­λί­ας. Εξέ­δω­σε 39 βι­βλία δο­κι­μί­ων και με­τα­φρά­σε­ων ελ­λη­νι­κής λο­γο­τε­χνί­ας στα ιτα­λι­κά και ιτα­λι­κής στα ελ­λη­νι­κά. Επί­σης έχει στο ενερ­γη­τι­κό του πε­ρί­που 400 συ­νερ­γα­σί­ες με ιτα­λι­κά και ελ­λη­νι­κά, έντυ­πα και ηλε­κτρο­νι­κά, πε­ριο­δι­κά (με­λέ­τες, με­τα­φρά­σεις και άρ­θρα).


Το εν λό­γω βρα­βείο θε­σπί­στη­κε στη μνή­μη της Δι­δώς Σω­τη­ρί­ου για την πο­λύ­πλευ­ρη προ­σφο­ρά της στα γράμ­μα­τα, στην Ελ­λά­δα και στο εξω­τε­ρι­κό, Η Δι­δώ Σω­τη­ρί­ου, ιδρυ­τι­κό μέ­λος της Εται­ρεί­ας Συγ­γρα­φέ­ων, κα­τέ­γρα­ψε με μο­να­δι­κό τρό­πο τις με­γά­λες ιστο­ρι­κές πε­ρι­πέ­τειες των Ελ­λή­νων του 20ουαιώ­να. Μα­ζί με τον ανι­ψιό της Νί­κο Μπε­λο­γιάν­νη, δώ­ρι­σαν στο Υπουρ­γείο Πο­λι­τι­σμού το ιστο­ρι­κό δια­μέ­ρι­σμα της οδού Κο­δριγ­κτώ­νος, στο οποίο εδρεύ­ει και σή­με­ρα η Εται­ρεία Συγ­γρα­φέ­ων, με τον όρο της απο­κλει­στι­κής χρή­σης από την Εται­ρεία. Το γλυ­πτό του βρα­βεί­ου έχει φι­λο­τε­χνη­θεί από τον εκλι­πό­ντα γλύ­πτη Θό­δω­ρο (Θε­ό­δω­ρο Πα­πα­δη­μη­τρί­ου).

Η Εται­ρεία Συγ­γρα­φέ­ων ανα­κοί­νω­σε επί­σης και τις βρα­χεί­ες λί­στες για τα βρα­βεία Γιάν­νη Βαρ­βέ­ρη και Μέ­νη Κου­μα­ντα­ρέα, που έχει θε­σπί­σει με στό­χο την ανά­δει­ξη πρω­το­εμ­φα­νι­ζό­με­νων ποι­η­τών/ποι­η­τριών και πε­ζο­γρά­φων. Οι απο­φά­σεις για τις βρα­χεί­ες λί­στες και τα εν λό­γω βρα­βεία λαμ­βά­νο­νται από κρι­τι­κές επι­τρο­πές που ορί­ζει επί θη­τεία το Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο της Εται­ρεί­ας.

Το «Βρα­βείο Γιάν­νη Βαρ­βέ­ρη», που θε­σπί­στη­κε στη μνή­μη του ποι­η­τή και ιδρυ­τι­κού μέ­λους της Εται­ρεί­ας Γιάν­νη Βαρ­βέ­ρη (1955-2011) και σκο­πό έχει να ανα­δεί­ξει τις ση­μα­ντι­κό­τε­ρες νέ­ες ποι­η­τι­κές φω­νές της χώ­ρας, απο­νέ­με­ται κά­θε χρό­νο σε πρω­το­εμ­φα­νι­ζό­με­νη/ο ποι­ή­τρια ή ποι­η­τή. Η Κρι­τι­κή Επι­τρο­πή απαρ­τί­ζε­ται από τους/τις συγ­γρα­φείς και μέ­λη της Εται­ρεί­ας Μα­ρι­γώ Αλε­ξο­πού­λου, Γιώρ­γο Γώ­τη (πρό­ε­δρο της Επι­τρο­πής) και Αγ­γε­λι­κή Σι­δη­ρά. Η βρα­χεία λί­στα πε­ρι­λαμ­βά­νει τις πα­ρα­κά­τω εκ­δό­σεις του 2020:
  • Σπύ­ρος Γού­λας: Τα πε­ρυ­σι­νά τους βά­ζουν για κα­λά, εκ­δό­σεις Πό­λις
  • Αρί­στη Ζαϊ­μη: Στρα­βαί­γκιν Κό­σμος Πλα­νό­διος, εκ­δό­σεις Με­λά­νι
  • Μα­ρι­λού Κα­λο­κά­ση: Ο Θά­να­τος της Ημέ­ρας, εκ­δό­σεις ΑΩ
  • Ελέ­νη Καρ­ρά: Με­τρό (ει) αυ­τή η λύ­πη, εκ­δό­σεις Με­λά­νι
  • Έτα­μπελ Νιώ­πα: Στοι­χεία, εκ­δό­σεις Με­λά­νι
  • Ευαγ­γε­λία Τά­τση: Ακα­κί­ες στη Σα­βά­να, εκ­δό­σεις Βακ­χι­κόν
  • Νι­κό­λα­ος Απ. Τσι­τσα­ράς: Διέ­ξο­δος Κιν­δύ­νου, εκ­δό­σεις Ιωλ­κός
Το «Βρα­βείο Μέ­νη Κου­μα­ντα­ρέα», που θε­σπί­στη­κε στη μνή­μη του πε­ζο­γρά­φου και ιδρυ­τι­κού μέ­λους της Εται­ρεί­ας Μέ­νη Κου­μα­ντα­ρέα (1931-2014) και σκο­πό έχει να ανα­δεί­ξει τις ση­μα­ντι­κό­τε­ρες νέ­ες πε­ζο­γρα­φι­κές φω­νές της χώ­ρας, απο­νέ­με­ται κά­θε χρό­νο σε πρω­το­εμ­φα­νι­ζό­με­νη/ο πε­ζο­γρά­φο βρα­βείο. Η Κρι­τι­κή Επι­τρο­πή απαρ­τί­ζε­ται από τους/τις συγ­γρα­φείς και μέ­λη της Εται­ρεί­ας Γιώρ­γο-Ίκα­ρο Μπα­μπα­σά­κη (πρό­ε­δρο της Επι­τρο­πής), Μα­ρία Φα­κί­νου και Κώ­στα Χα­τζηα­ντω­νί­ου. Η βρα­χεία λί­στα πε­ρι­λαμ­βά­νει τις πα­ρα­κά­τω εκ­δό­σεις του 2020:
  • Μά­νος Γε­ωρ­γου­διός: Εκεί που ανα­φτε­ριά­ζει, εκ­δό­σεις Σμί­λη
  • Θε­ό­δω­ρος Εσπί­ρι­του: Το παι­χνί­δι της άγρας, εκ­δό­σεις Κί­χλη
  • Φοί­βος Οι­κο­νο­μί­δης: Βορ­ράς, Βι­βλιο­πω­λεί­ον της Εστί­ας
  • Λυ­δία Μαρ­γα­ρώ­νη: Το­τέμ, εκ­δό­σεις Ιωλ­κός
  • Γιάν­νης Μπα­λα­μπα­νί­δης: Largo, εκ­δό­σεις Πό­λις
  • Σο­φία Στε­φα­νί­δου: Το κα­θα­ρι­στή­ριο, εκ­δό­σεις Αλε­ξάν­δρεια
Οι βρα­βευό­με­νες/βρα­βευό­με­νοι θα ανα­κοι­νω­θούν την 1ηΔε­κεμ­βρί­ου, στη διάρ­κεια της τε­λε­τής απο­νο­μής των βρα­βεί­ων της Εται­ρεί­ας, που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στον πο­λυ­χώ­ρο του συλ­λό­γου «Οι Φί­λοι της Μου­σι­κής», στο Μέ­γα­ρο Μου­σι­κής Αθη­νών και θα με­τα­δο­θεί δια­δι­κτυα­κά από το κα­νά­λι BLOD του Ιδρύ­μα­τος Μπο­δο­σά­κη.

Στην ίδια εκ­δή­λω­ση, εκ μέ­ρους της Εται­ρεί­ας Συγ­γρα­φέ­ων, ο πρό­ε­δρός της Ιω­σήφ Βε­ντού­ρας θα κα­λω­σο­ρί­σει τα νέα μέ­λη. Η γε­νι­κή γραμ­μα­τέ­ας Άν­να Αφε­ντου­λί­δου θα πα­ρου­σιά­σει το λο­γο­τε­χνι­κό ημε­ρο­λό­γιο για το 2022, με θέ­μα «1922-2022: εκα­τό χρό­νια από την κα­τα­στρο­φή», ενώ για τον θε­σμό των λο­γο­τε­χνι­κών ημε­ρο­λο­γί­ων της Εται­ρεί­ας θα μι­λή­σει ο εμπνευ­στής τους και πρώ­ην πρό­ε­δρος Δη­μή­τρης Κα­λο­κύ­ρης. Τον Κρε­σέν­τσιο Σαν­τζί­λιο θα πα­ρου­σιά­σει ο συγ­γρα­φέ­ας Γιώρ­γος Βέ­ης. Την εκ­δή­λω­ση θα συ­ντο­νί­σει η αντι­πρό­ε­δρος Έλε­να Χου­ζού­ρη.