15.11.21

0 Τόμας Μπρους, οι κλεπταποδόχοι και οι …. Άλλοι. Γράφει Ο Αίγειρος

Διαβάζω από την καλή ιστοσελίδα «Σαν σήμερα» ότι σαν σήμερα εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο και μαζί μ’ αυτόν και τα πολύτιμα κλοπιμαία του, ο μεγαλύτερος κλέφτης ελληνικών αρχαιοτήτων.
Ναι, καλά το καταλάβατε. Πρόκειται για τον περίφημο (από την ανάποδη) λόρδο Έλγιν, που κατέκλεψε τα γλυπτά του Παρθενώνα και που ως φαίνεται υπήρξε μεγάλη «λέρα» εκείνη την εποχή. Και αυτός μεν πέθανε (στο Παρίσι κυνηγημένος από τους δανειστές του) στις 14 Νοεμβρίου 1841, τα κλοπιμαία όμως, που είχε προφτάσει να τα πουλήσει μισοτιμής στο Βρετανικό Μουσείο, έμειναν εκεί, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα. Τα κρατούν καλά οι συμπατριώτες του και σφυρίζουν αδιάφορα κάθε φορά που θέτουμε θέμα επιστροφής…
Άκουσα κιόλας ότι ο Μητσοτάκης προχτές ξαναζήτησε την επιστροφή των κλεμμένων. Και καλώς εποίησε. Χωρίς να τρέφουμε φρούδες ελπίδες για το θέμα, καλόν είναι να τους το θυμίζουμε από καιρού εις καιρόν. Τούτο αυτό πρέπει να κάνουμε και με το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων με τους απογόνους των ΄΄καλών Γερμανών΄΄, που έλεγε και ο Σταρένιος.
 Γιατί, δε φτάνει που καλέσαμε τη Μέρκελ και μαγάρισε με το ποδάρι της την εθνική μας επέτειο, αλλά η αιδήμων σιωπή σου, κύριε Πρωθυπουργέ, για το θέμα των χρωστούμενων ήταν … εκκωφαντική. 
Εκτός κι αν το πάμε να βρούμε καλούς ναζί, όρα και την πρόσφατη ταινία για τα Καλάβρυτα, και ετοιμάζουμε λησμονιές και …συγχωροχάρτια .

Ο Αίγειρος