Αὐξήσεις παρουσιάζονται καί στήν ἀγορά τοῦ κρέατος λόγω τῆς αὐξήσεως τῶν τιμῶν τῶν ζωοτροφῶν πού φθάνει ἕως καί τό 50% μέ ἀποτέλεσμα νά αὐξάνεται καί τό κόστος παραγωγῆς. Τήν ἴδια στιγμή οἱ τιμές γιά εἴδη ὅπως τό ἐλαιόλαδο, τά σπορέλαια, τά σνάκ, τά ἀναψυκτικά, τά κατεψυγμένα λαχανικά, τά βούτυρα καί οἱ μαργαρῖνες, τά τυριά, ἡ ζάχαρη καί ὁ καφές, ἤδη ἀπό τό καλοκαίρι ἔχουν «τσιμπήσει» λιγώτερο ἤ περισσότερο. Συμφώνως πρός τά στοιχεῖα τῆς Ἑλληνικῆς Στατιστικῆς Ἀρχῆς, οἱ τιμές παραγωγοῦ στήν βιομηχανία τόν Αὔγουστο τοῦ 2021 ηὐξήθησαν κατά 13,1% συγκριτικῶς πρός τόν Αὔγουστο τοῦ 2020. Ὁ δείκτης τιμῶν παραγωγοῦ ἐξωτερικῆς ἀγορᾶς ηὐξήθη κατά 21,6%, ἐνῶ ὁ δείκτης τιμῶν παραγωγοῦ ἐγχωρίας ἀγορᾶς ἐνισχύθηκε κατά 10,5%.
Τό πρόβλημα δέν εἶναι μόνον ἑλληνικό ἀλλά παγκόσμιο. Συμφώνως πρός τόν Ὀργανισμό Τροφίμων καί Γεωργίας τοῦ ΟΗΕ, οἱ βασικοί παράγοντες τῆς ἁλματώδους αὐξήσεως τῆς τιμῆς τῶν τροφίμων εἶναι τρεῖς: ὁ πρῶτος εἶναι ἡ αὔξησις τῆς τιμῆς τοῦ πετρελαίου, πού ξεκίνησε τόν Ἀπρίλιο τοῦ 2020 κι ἔχει ἐπηρεάσει τίς τιμές ὅλων τῶν εἰδῶν διατροφῆς στόν δείκτη τοῦ FAO, αὐξάνοντας τό κόστος παραγωγῆς καί μεταφορᾶς τροφίμων. Ὁ δεύτερος εἶναι οἱ ἐλλείψεις ἐργατικοῦ δυναμικοῦ πού ὀφείλονται στήν πανδημία τοῦ COVID-19. Ἡ πανδημία μείωσε δραματικά τήν διαθεσιμότητα τῶν ἐργαζομένων γιά καλλιέργεια, συγκομιδή, ἐπεξεργασία καί διανομή τροφίμων, δημιουργώντας αὐξήσεις στίς τιμές σέ ὅλο τό εὖρος τῆς ἐφοδιαστικῆς ἁλυσίδος.
Ὁ τρίτος εἶναι ἡ κλιματική ἀλλαγή καί οἱ φυσικές καταστροφές, πού συνεπάγονται πιέσεις στίς καλλιέργειες. Συμφώνως πρός τίς ἐκθέσεις καλλιεργειῶν τοῦ FAO, ἡ αὐξανόμενη ζήτησις γιά βιοντῆζελ καί οἱ μή ὑποστηρικτικές καιρικές συνθῆκες ἐπηρέασαν δραματικά τίς τιμές τῶν καλλιεργειῶν φυτικῶν ἐλαίων. Ἐπίσης, ἡ ζάχαρη εἶναι ἕνα ἀπό τά βασικά τρόφιμα πού κτυπήθηκε ἀπό τήν κλιματική ἀλλαγή, καθώς οἱ δυσμενεῖς καιρικές συνθῆκες, συμπεριλαμβανομένων τῶν ζημιῶν ἀπό παγετό στήν Βραζιλία, μείωσαν τήν προσφορά καί διόγκωσαν τίς τιμές.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ