20.10.21

Γαϊδουράγκαθο: Όλες οι ιδιότητες και οι πιθανές παρενέργειες – Τι ισχύει πραγματικά για τα οφέλη υγείας

Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα βότανο με άνθος, που σχετίζεται με την οικογένεια της μαργαρίτας και της αμβροσίας. Είναι εγγενές στις μεσογειακές χώρες.
Το γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για προβλήματα με το συκώτι και την χοληδόχο κύστη. Η βασική δραστική ουσία που περιέχει είναι η σιλυμαρίνη (silymarin). Πρόκειται για μια αντιοξειδωτική ένωση στους σπόρους του ανθού. Δεν είναι σαφές ποια οφέλη, εάν υπάρχουν, μπορεί να έχει στο σώμα, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για παθήσεις όπως κίρρωση, ίκτερος, ηπατίτιδα και διαταραχές της χοληδόχου κύστης.
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι:
ίσως έχει καρδιακά οφέλη, επειδή μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
ίσως βοηθάει με τη διαχείριση του διαβήτη σε άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 2 και κίρρωση

Είναι το γαϊδουράγκαθο καλό για το ήπαρ;

Υπάρχει αντικρουόμενη έρευνα σχετικά με τα οφέλη του για την υγεία του ήπατος. Μπορεί να έχει προστατευτικές επιδράσεις στο ήπαρ, αποτρέποντας βλάβες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το μπορεί να θεραπεύσει την κίρρωση και τη χρόνια ηπατίτιδα, η οποία μπορεί να προκληθεί από κατάχρηση αλκοόλ, αυτοάνοσα νοσήματα ή ιούς. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι οριστικά.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να βοηθήσει άτομα των οποίων το ήπαρ έχει υποστεί βλάβη από βιομηχανικές τοξίνες, όπως η τολουένη (toluene) και η ξυλένη (xylene).
Δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για να πούμε εάν μπορεί να βοηθήσει στα ηπατικά προβλήματα ή όχι.

Μπορεί το γαϊδουράγκαθο να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη;

Η ιατρική έρευνα δείχνει ότι, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή θεραπεία, μπορεί να βελτιώσει τον διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και βελτίωση της χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές έχουν επίσης διαπιστώσει ότι το γαϊδουράγκαθο βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι πολύ βασικό για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα, διότι μπορεί να επηρεάσουν την φαρμακευτική σας αγωγή.

Είναι το γαϊδουράγκαθο καλό για την καρδιά;

Μειώνοντας τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης (LDL), το γαϊδουράγκαθο μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Αλλά μελέτες για τα οφέλη της καρδιάς έχουν γίνει μόνο σε άτομα με διαβήτη. Τα άτομα με διαβήτη έχουν συχνά υψηλή χοληστερόλη. Δεν είναι σαφές εάν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε άτομα χωρίς διαβήτη.
Το γαϊδουράγκαθο μπορεί επίσης να ληφθεί με φάρμακα για την μείωση της χοληστερόλης, όπως οι στατίνες. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης των ηπατικών ενζύμων, η οποία μπορεί να είναι μια παρενέργεια του φαρμάκου.

Πόσο γαϊδουράγκαθο πρέπει να πάρετε;

Δεν έχει προσδιοριστεί η βέλτιστη δόση γαϊδουράγκαθου για την εκάστοτε πιθανή θεραπευτική του χρήση. Η ποιότητα και τα ενεργά συστατικά στα συμπληρώματα, που κυκλοφορούν στην αγορά, ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να καθοριστεί μια τυπική δόση. Ζητήστε την συμβουλή του γιατρού σας.
Μπορείτε να πάρετε γαϊδουράγκαθο φυσικά απευθείας από το φυτό;
Πολλοί τρώνε το στέλεχος και τα φύλλα του γαϊδουράγκαθου σε σαλάτες. Δεν υπάρχουν άλλες πηγές τροφίμων αυτού του βοτάνου.
Γαϊδουράγκαθο: Πιθανοί κίνδυνοι, παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις

Κίνδυνοι

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Τα άτομα που είναι αλλεργικά σε αγκινάρες, ακτινίδια, αμβροσία, μαργαρίτες, κατιφέδες και χρυσάνθεμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα άτομα που έχουν διαβήτη ή ενδομητρίωση πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν γαϊδουράγκαθο. Αν και χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, η ασφάλειά του είναι άγνωστη. Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε γαϊδουράγκαθο. Επίσης, δεν συνιστάται για παιδιά.

Παρενέργειες

Το γαϊδουράγκαθο φαίνεται να έχει λίγες παρενέργειες, ακόμη και όταν λαμβάνεται για αρκετά χρόνια. Μερικοί άνθρωποι έχουν ναυτία, διάρροια, κνησμό και φούσκωμα.
Αλληλεπιδράσεις

Εάν παίρνετε τακτικά φάρμακα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε. Θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων μερικών που θεραπεύουν την υψηλή χοληστερόλη, τις λοιμώξεις, την αϋπνία και την αρτηριακή πίεση. Δεδομένου ότι μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν πάρουν το βότανο, καθώς μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα τους.

Πηγή: https://www.webmd.com


ΠΗΓΗ: https://www.iatropedia.gr