6.10.21

ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ....Ποιοί πήραν μέρος, γιατί έγινε...

Στον απόηχο της ΔΕΘ
Από την άλλη η πρωτοβουλία της μυστικής συνάντησης πάρθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στον απόηχο της ΔΕΘ και σε μια φάση που εκείνος «διάβαζε» πως το κόμμα εισερχόταν σε νέα εσωτερική δίνη – ήδη η πετυχημένη θερινή Προγραμματική Συνδιάσκεψη φαντάζει πολύ μακρινή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με μια ανάγνωση, πήγε στο δείπνο με διάθεση εκεχειρίας για τα εσωκομματικά. Με βεβαιότητα πως η φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι βαθιά και αναπότρεπτη και με βέβαιο το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης – που εξάλλου επανέλαβε χθες κατά την κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ προσήλθε και με τη βεβαιότητα ορισμένων μετρήσεων και αριθμών από δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τα άσχημα ποιοτικά στοιχεία της κυβέρνησης σε τομείς και κοινωνικές κατηγορίες όπως στη νεολαία.

Το σταυροδρόμι του ΣΥΡΙΖΑ που προαναφέραμε έχει να κάνει και με το πότε και πώς το 3ου του συνεδρίου. Μετέωρη η διαδικασία, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα έχουν πάρει τον δρόμο τους και οργάνωσαν ή οργανώνουν τα δικά τους. Το δείπνο είχε και αυτό το μενού από τη μεριά του προέδρου που είναι κοινό μυστικό πως δεν θέλει ένα συνέδριο – θρυαλλίδα αντιπαραθέσεων αλλά βασικό σταθμό στον μετασχηματισμό και το άνοιγμα του κόμματος. Και αυτό ζήτησε. Ενα εξωστρεφές και ανοιχτό συνέδριο που να προωθεί την πολιτική στρατηγική του χώρου. Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ έπιασε ξανά το νήμα από την περίφημη αντιστοίχιση εκλογικής και οργανωτικής – πολιτικής δύναμης όπως την πρωτοπεριέγραψε ως στόχο το βράδυ της εκλογικής ήττας του 2019.

Στον μυστικό δείπνο συμμετείχαν εκτός του Αλέξη Τσίπρα και του στενού του συνεργάτη και εξ απορρήτων του (αλλά και με εικόνα και διαύλους με το Κίνημα Αλλαγής) Αλέκου Φλαμπουράρη. Ο βετεράνος του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου είχε φροντίσει και για το μέρος όπου θα γινόταν η σύσκεψη, αλλά και ως έναν βαθμό για την ανθρωπογεωγραφία της. Οι δύο εκ της γνωστής τρόικας των παλιών ήταν επίσης εδώ: οι Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, σημερινά στελέχη της Ομπρέλας και με βαρύνουσα γνώμη και με προνομιακούς διαύλους με την τάση των 53 και με μέρος της ΚΟ του κόμματος. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (αρχηγός των 53 και στέλεχος Ομπρέλας, αλλά και ένας εκ των πόλων του κόμματος που συχνά υπενθυμίζει την πολιτική του αυτονομία – εσχάτως με καλή σχέση με τον Τσίπρα. Ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ ήταν και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που πάντως έχει πλέον κανάλια επικοινωνίας και με την πιο αριστερή εσωτερική αντιπολίτευση, αλλά και με προφανώς καλή εικόνα από το κόμμα ανά την Ελλάδα.

Η προεδρική Ολγα Γεροβασίλη, στενή συνεργάτρια του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ και σύνδεσμος με όλη την κοινοβουλευτική δουλειά. Οι Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης από την Κίνηση Μελών. Ο Δημήτρης Βίτσας, συνομιλητής της Ομπρέλας, αλλά και με εικόνα του κόμματος. Ο προεδρικός Γιάννης Ραγκούσης και ο Πάνος Ρήγας που έχει εμπειρία κυβερνητική, οργανωτική ενώ εκφράζει υπό μία έννοια το ρεύμα της ΡΕΝΕ. Από το σπίτι των Εξαρχείων έλειπαν εκπρόσωποι δύο ομάδων που όμως έχουν διαύλους με τους παρισταμένους: η Γέφυρα των Μπίστη (πάντως συμμετέχει στο Πολιτικό Κέντρο), Λιάκου, Μουζέλη κ.ά. και η Προοδευτική Συμμαχία (π.χ. Μαδεμλής, Τόλκας) που όμως μιλούν με πρόσωπα όπως ο Χρήστος Σπίρτζης.


ΠΗΓΗ: https://www.in.gr