19.10.21

"Ανθρωπος 4.0 - Σοφή Διαχείριση της γνώσης" από τον Δημήτριο Λακασά στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

Πρεμιέρα την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 για την Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης ξεκινώντας για 33η συνεχόμενη χρονιά την Ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 με επίσημο ομιλητή και καλεσμένο της τον κ. Δημήτριο Λακασά, CEO της Οlympia Electronics και συγγραφέα του "Ανθρωπος 4.0" και θέμα: "Ανθρωπος 4.0 - Σοφή Διαχείριση της γνώσης"

Ο Πρόεδρος της Σχολής Γονέων κ. Κωνσταντίνος Κορομπίλης ξεκίνησε την τηλεδιάσκεψη με αναφορές στο βιβλίο του κυρίου Λακασά. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, το εξής χωρίο «Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι προ των πυλών και αναμένεται να αλλάξει πολλά. Δεν πρέπει όμως να αλλάξει τον άνθρωπο. Αν ‘αυτού θα πρέπει να τον βελτιώσει». Συνέχισε αναφέροντας πως το βιβλίο γράφτηκε μεταξύ άλλων και εν μέσω καραντίνας. Τα συγγραφικά έσοδα του βιβλίου πηγαίνουν αποκλειστικά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το έργο του συμπεριλαμβάνει πολλά ζητήματα που άπτονται του σήμερα όπως αυτή η ξαφνική στροφή σε πλατφόρμες και εφαρμογές επικοινωνίας λόγω ανάγκης, αλλά και στα πλαίσια της 4 βιομηχανικής επανάστασης. Αναφέρθηκε στις προηγούμενες τρεις βιομηχανικές επαναστάσεις και τόνισε πως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση για να θεωρηθεί επιτυχημένη η θα πρέπει να είναι ουσιαστικά ανθρωποκεντρική.


Ρομπότ ή άνθρωπος; 
Τεχνητή νοημοσύνη ή ανθρώπινη λογική; 
Αυτά αποτελούν κατά τον κύριο Λακασά τα μεγάλα διλλήματα για την ανθρωπότητα στις επόμενες γενεές. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται η ίδρυση ενός διεθνούς οργανισμού υψηλού κύρους (τύπου ΟΗΕ) για τη ρύθμιση αυτών των παραμέτρων, έτσι ώστε ο άνθρωπος να παραμείνει ρυθμιστής της μοίρας του.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ανέφερε πως η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, μέσω της έξυπνης και στρατηγικού σχεδιασμού χρήσης του ρομποτοβραχίωνα. Όχι για να χαθούν θέσεις εργασίας αλλά για να δημιουργηθούν πιο καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Όπως για παράδειγμα με αποφοίτους των ΤΕΙ.



Ως μια έκπληξη για τον κύριο Λακασά, εισήλθε για λίγο στην τηλεδιάσκεψη ο κύριος Γεδεών Βουλής οποίος συνεχάρη τον κύριο Λακασά τόσο για το βιβλίο όσο και για την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Ανέφερε ότι ο κύριος Λακασάς «είδε μπροστά» ως προς την επιχειρηματική του δραστηριότητα και ανέφερε ότι το βιβλίο βοηθάει τον αναγνώστη να δει πιο μπροστά με τα σύγχρονα δεδομένα.

Ο κύριος Δημήτριος Γούλιας, επιμελητής του έργου, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας και της συγγραφής του τους δίδαξε πολλά και τους άλλαξε. Υπενθύμισε ότι η 4η Βιομηχανική Επανάσταση οφείλει να είναι ανθρωποκεντρική για βοηθήσει στη λύση προβλημάτων, ωστόσο αναγκαία είναι η σοφή διατήρηση της γνώσης για να αποφευχθεί η «σκοτεινή πλευρά» της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Επίσης, ανέφερε πως οι χώρες στα πλαίσια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης χωρίζονται σε «κυρίαρχες» και σε «εξαρτώμενες» χώρες αναλόγως με το κατά πόσο αυτές αξιοποιούν τις δυνατότητες που δίνονται από την τεχνολογία. Ο «άνθρωπος 4.0» πρέπει ο άνθρωπος να αξιοποιήσει ως εργαλείο την τεχνολογία για να βελτιώσει τη ζωή του και σε καμία περίπτωση να γίνεται υποχείριο της τεχνολογίας. Ο ψηφιακός αποκλεισμός ο οποίος παρατηρείται συχνά στους νέους θα πρέπει να αποφευχθεί από τον «άνθρωπο 4.0». Χρησιμοποιώντας, ακόμη, το δίπολο Προμηθέας-Επιμηθέας τονίζεται ότι θα πρέπει να κατευθυνθεί η ανθρωπότητα προς το παράδειγμα του Προμηθέα.

Στην εποχή μετά την πανδημία λύσεις όπως η τηλεργασία από αναγκαιότητα θα γίνουν επιλογή και τότε θα κληθεί η ανθρωπότητα να διαχειριστεί αυτές τις νέες δυνατότητες. Είναι ανάγκη οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα να γνωρίζουν καλύτερα την τεχνολογία έτσι ώστε να την αξιοποιήσουν για να εργαστούν εντός Ελλάδας και να μην αναγκάζονται σε μετανάστευση.



Ο κ. Δημήτριος Λακασάς ανέφερε πως τα δεδομένα πλέον αλλάζουν και σε επίπεδο επαγγελμάτων. Είναι ανάγκη ο άνθρωπος «να μαθαίνει το πώς να μαθαίνει» διαρκώς, αφού η διαδικασία της μάθησης είναι μια διαρκής και δυναμική διαδικασία.

Στο βιβλίο παρουσιάζεται και η «σκοτεινή πλευρά» της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Είναι τα στοιχεία τα οποίο ο άνθρωπος θα πρέπει να αποφύγει. Παράδειγμα η εξάρτηση από τη χρήση του διαδικτύου. Δε θα έπρεπε ο άνθρωπος να πιστέψει ότι είναι ένας μικρός εν δυνάμει Θεός. Χρειάζεται σύνεση. Ο κίνδυνος μιας γενικευμένης κακής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης υπάρχει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι αρνητικό, αφού η χρήση της μας εξυπηρετεί και μας δίνει λύσεις σε πολλά προβλήματα. Άρα επανερχόμαστε στο ζητούμενο του βιβλίου, την ηθική χρήση της νοημοσύνης και τη σοφή διαχείριση της γνώσης.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Λακασά, ο μόνος τρόπος για να χαθεί η ανθρωπότητα είναι να σταματήσει να εξελίσσεται και για να εξελιχθεί χρειάζεται να κάνει χρήση της επιστήμης με τη λεγόμενη σοφή διαχείριση της γνώσης βάζοντας την ηθική, τον άνθρωπο και τον Θεό στο κέντρο της σκέψης και της δράσης της.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Σχολής Γονέων συνεχάρη για άλλη μια φορά τον συγγραφέα κύριο Δημήτριο Λακασά για την προσφορά των εσόδων από το βιβλίο του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά και για το ότι επιμένει να δραστηριοποιείται και να παράγει στην Ελλάδα, εξάγοντας σε 72 χώρες παγκοσμίως.