30.9.21

Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!!! Η UNESCO καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) κάλεσε τη Βρετανία να επιστρέψει τα αγάλματα του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Λένα Μενδώνη.

“Μαζί με τη σύσταση που εκδόθηκε – που αναφέρεται στις κακές συνθήκες διατήρησης των αγαλμάτων στο Βρετανικό Μουσείο – η Ελλάδα έλαβε επίσης μια απόφαση από τη Διακυβερνητική Επιτροπή που σχετίζεται ειδικά με την επιστροφή των αγαλμάτων του Παρθενώνα”, είπε. Μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση της 22ης συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την προώθηση της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών (ICPRCP) στο Παρίσι.

«Η Επιτροπή καλεί επειγόντως το Ηνωμένο Βασίλειο να επανεξετάσει την κατάσταση και να ξεκινήσει συζήτηση με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα είναι διακυβερνητικού χαρακτήρα – σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της βρετανικής πλευράς ότι πρόκειται για έργο του Βρετανικού Μουσείου. Η υπόθεση είναι –και κυρίως η Ελλάδα έχει– μια νόμιμη και νόμιμη αξίωση να απαιτήσει την επιστροφή των ειδώλων στον τόπο γέννησής τους ».

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας καθώς και από καρδιάς για τη μόνιμη εκπροσώπησή μας στην UNESCO”. Σκέψη είπε.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την απόφαση ως “ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη”.

Η Ελλάδα ζητά σταθερά την επιστροφή των μαρμάρων μετά την κλοπή τους από τον Λόρδο Έλγιν της Βρετανίας μεταξύ 1801 και 1812.

Υπενθυμίζεται ότι το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε επίσημα τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.