26.9.21

Μερικά σημαντικά tips από τον νέο νόμο για τα ζώα συντροφιάς (σε απλά Ελληνικά)

Του Δ. Γ. Δένη, Κτηνίατρου

Βρήκες σκυλάκι στον δρόμο, το οποίο είναι ή ατσιπάριστο, ή τσιπαρισμένο από Δήμο και σου άρεσε; Ο νόμος το θεωρεί ΑΔΕΣΠΟΤΟ (αφού δεν επιτρέπονται πλέον...τα “χύμα” ζώα στους δρόμους). Αν το τσιπάρεις, το στειρώσεις και το εμβολιάσεις, είναι δικό σου.

Αν έχεις σκυλάκι και το αφήνεις να γυρίζει χύμα στους δρόμους, σημαίνει ότι δεν το φροντίζεις σωστά, άρα θα έχεις ΜΕΓΆΛΑ προβλήματα με τον νέο νόμο και φυσικά, μεγάλα πρόστιμα κτλ. Το κόλπο, ότι τάχα σου το έκλεψαν μέσα από την αυλή, πλέον δεν θα πιάνει… Έχεις ζωάκι; Έχεις και ευθύνες. Και φυσικά δεν επιτρέπεται να το κρατάς, έχοντάς το καταχωρημένο στους Δήμους (τέλος ο κλασσικός Έλλην τζαμπατζής).

Όσοι αποφάσισαν να διατηρούν καταφύγιο χωρίς άδεια (!!!) ή να παριστάνουν παρατύπως τους… “συλλέκτες ζώων” και “φροντίζουν” σε δικό τους χώρο κάποια σκυλάκια, πρέπει να τα πάρουν στο όνομά τους. Επίσης ο χώρος να είναι καθαρός, προστατευμένος από τα καιρικά φαινόμενα, απαλλαγμένος από λοιμώδη νοσήματα και να έχεις φροντίσει να μην αλληλοτραυματίζονται ή δαγκώνονται μεταξύ τους. Αλλιώς έχει τσουχτερά πρόστιμα και σε ακραίες καταστάσεις βαριές νομικές συνέπειες (κακοποίηση κτλ) …

Αν έχεις οικόσιτο ζωάκι στο σπίτι, πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ, ή να το στειρώσεις, ή να ΣΤΕΙΛΕΙΣ δείγμα βιολογικού του υλικού για να “βγει” το DNA του (κόστους 150 ευρώ!) σε ειδικό εργαστήριο – χώρο φύλαξης, στην Αθήνα. Οπότε προτιμούμε ΣΤΕΊΡΩΣΗ, για να είμαστε ήσυχοι!

Καταργούνται τα παλιά βιβλιάρια υγείας – εμβολιασμών. Σύντομα όλα τα εμβόλια θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά και μόνο με την επίδειξη ετήσιου εκτυπωμένου εγγράφου με υπογραφή και σφραγίδα κτηνιάτρου, δεν θα πέφτει πρόστιμο. Ακόμη και χωρίς έγγραφο, αν σκαναριστεί από τις αρχές, θα μπορούν να δουν αν είναι εμβολιασμένο ή όχι. 
Εμβόλια από τον μπάρμπα Μήτσο που… “ξέρει”, τέλος!

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά που πρέπει να προσέξουμε. Σύντομα θα σας γράψω και άλλα.

 Συνεχίζεται…