Τι μας προσφέρουν
Τα σύκα είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου και βιταμινών Α, Β και C. Θεωρούνται ιδανικά για την καταπολέμηση της κολίτιδας και της δυσκοιλιότητας, ενώ έχουν συνδεθεί με τη μείωση της χοληστερίνης. Επιπλέον, θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Λόγω των σακχάρων που περιέχουν έχουν υψηλή θερμιδική αξία, γι’ αυτό συνίσταται να μην τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες.
Συντήρηση
Είναι από τα φρούτα που συντηρούνται δύσκολα και για μικρό χρονικό διάστημα. Ακόμα και όταν φυλάσσονται στο ψυγείο, καλό είναι να καταναλώνονται μέσα σε 1-2 μέρες.
Στην κουζίνα
Μπορούμε να τα καταναλώνουμε είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα. Στην κουζίνα τα χρησιμοποιούμε συχνά τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Συνηθίζεται να φτιάχνουμε ωραίες μαρμελάδες ή γλυκό του κουταλιού. Επίσης, μπορούν να προστεθούν σε πράσινες σαλάτες στις οποίες δίνουν ιδιαίτερη γεύση ή να συνδυαστούν με άλλα υλικά (π.χ. μανιτάρια) στα ζυμαρικά μας.
Στην αγορά
Τα σύκα μπορούμε να τα βρούμε στο εμπόριο από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, υπάρχει και μία ποικιλία με πράσινο φλοιό και κιτρινωπή σάρκα, η οποία ωριμάζει το Νοέμβριο.
ΠΗΓΗ: https://www.vita.gr