1.7.21

Erasmus+ “Following the waves of music around Europe”, δράση ΚΑ2, στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης-ΦΩΤΟ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Following the waves of music around Europe”, δράση ΚΑ2, στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης από τις 10 έως και τις 14 Μαΐου 2021. Παρά τις δυσκολίες και τις αναβολές λόγω της πανδημίας, η συνάντηση των έξι σχολείων, της Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας έγινε επιτέλους πραγματικότητα έστω και διαδικτυακά. Για τις δράσεις και τα σεμινάρια αξιοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων zoom.

Μετά από έναν εγκάρδιο χαιρετισμό από το διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Βαρδακώστα Γεώργιο, προβλήθηκε βίντεο με καλλιτεχνικές και εικαστικές δράσεις, εικόνες, μουσική και φωτογραφίες από τις προηγούμενες συναντήσεις που επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί Ρ. Γρίβα, Ι. Γαλάνης και Β. Τζημορώτα. Ακολούθησε μια μικρή συναυλία στην οποία έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα μουσικά κομμάτια με στίχους που γράφτηκαν ειδικά για το πρόγραμμα Erasmus+ και τραγουδήθηκαν από τους μαθητές του σχολείου μας με παραδοσιακές στολές και υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Λ. Τσορμπατζίδη.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε βίντεο από τα μαθήματα και τους χώρους του σχολείου μας (κάμερα: Γ. Τσακιρίδης, μοντάζ: Ι. Γαλάνης). Αξίζει να αναφέρουμε και το “μάθημα ελληνικών” από τον διευθυντή του σχολείου κ. Γεώργιο Βαρδακώστα, όπου δόθηκε έμφαση στην ελληνική ρίζα πολλών αγγλικών λέξεων.. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με εικονική ξενάγηση στην Πιερία καθώς και την παρουσίαση της ελληνικής κουζίνας με λαχταριστά ελληνικά εδέσματα.










Το πρόγραμμα περιείχε κυρίως βιντεοπαρουσιάσεις αλλά και διαδικτυακά σεμινάρια. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε εργασία με περιεχόμενο τα ελληνικά παραδοσιακά μουσικά όργανα που διδάσκονται στο σχολείο μας. Την εργασία επιμελήθηκαν οι μαθητές της ομάδας Εrasmus+ με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Β. Τζημορώτα και Α. Πεχλιβάνη. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί διάφορων περιοχών της Ελλάδας από τους μαθητές μας με υπεύθυνους καθηγητές τους γυμναστές του Σχολείου κ. Δ. Μπουροζίκα και Ο. Θεοχαρίδου. Ακολούθησε σεμινάριο παραδοσιακού χορού στο οποίο οι μαθητές και οι καθηγητές των σχολείων των εταίρων διδάχτηκαν τα βήματα του δημοφιλούς ελληνικού χορού, συρτάκι, από τον κ. Μπουροζίκα και με πολλή χαρά χόρεψαν μαζί μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν επίσης τα διαδικτυακά σεμινάρια μουσικής τεχνολογίας. Με το σεμινάριο distant overdubs ο κ. Δ. Τασούδης, καθηγητής κρουστών στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, παρουσίασε με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου, τρόπους δημιουργίας πρωτότυπων μουσικών συνθέσεων από διάφορους ήχους που ηχογράφησαν οι μαθητές τοu Erasmus+.

Επιπλέον, ο κ. πεϊνάς, καθηγητής Μουσικής Τεχνολογίας στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, έδειξε πώς μπορεί να γίνει μια ηχογράφηση φωνής πάνω σε ένα ήδη ηχογραφημένο ορχηστρικό κομμάτι στο στούντιο του Σχολείου μας.

Σημαντική δραστηριότητα του εν λόγω προγράμματος Erasmus+ αποτελεί η ερμηνεία ενός παραδοσιακού τραγουδιού της χώρας υποδοχής από τους μαθητές των χωρών που συμμετέχουν. Έτσι, στο σεμινάριο βυζαντινής μουσικής με τον κ. Λ. Τσορμπατζίδη, αφού έγινε μια εισαγωγή στη βυζαντινή μουσική, παρουσιάστηκε το παραδοσιακό κομμάτι “Μήλο μου κόκκινο” με βυζαντινές νότες, το οποίο ερμήνευσαν και έπαιξαν οι μαθητές του σχολείου μας. Στη συνέχεια, με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε και τα βίντεο με τις ερμηνείες του ίδιου παραδοσιακού τραγουδιού από τα σχολεία των εταίρων .

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για την προώθηση του ασύγκριτου αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μας έγιναν εικονικές ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαιολογικό μουσείο του Δίου καθώς επίσης και στη Θεσσαλονίκη και στο μουσείο αρχαιολογικών τάφων της Βεργίνας. Η ομάδα Erasmus+ παρουσίασε ακόμη την εργασία της για τα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Β. Τζημορώτα. Επιπλέον, εντυπωσίασε η προβολή ενός βραβευμένου βίντεο για την ανάβαση στον Όλυμπο. Παράλληλα, πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση των εργασιών των μαθητών όλων των χωρών για την περιοχή τους όπως και η προβολή powerpoint της Ιταλίας για τη χώρα μας την οποία επιμελήθηκαν οι μαθητές του Ιταλικού Σχολείου Ιnstituto Comprensivo Modugno Galilei.

Η συνάντηση έληξε με μια μεγάλη συναυλία στην οποία το πρώτο μέρος περιελάμβανε προβολή μουσικών κομματιών και παραδοσιακών χορών από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+, ενώ στο δεύτερο παρουσιάστηκε το μουσικό πρόγραμμα του Σχολείου μας τόσο με ελληνικό όσο και με ξένο ρεπερτόριο. Έγινε, επίσης, ένα μικρό αφιέρωμα για την επέτειο διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού.

Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ήταν μια πρωτόγνωρη και μοναδική πολιτιστική εμπειρία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία στενών δεσμών μεταξύ των χωρών καθώς και στην προβολή του τόπου μας, της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας.

Υπεύθυνοι για την τεχνική κάλυψη της συνάντησης ήταν οι μαθητές: Γ. Τσακιρίδης, Δ. Τσιανάκας και Χ. Σαμσόνογλου. Υπεύθυνη για το πρόγραμμα Erasmus: Tζημορώτα Βαρβάρα. Υπεύθυνοι για την υλοποίηση της συνάντησης: Βαρδακώστας Γεώργιος, Πεχλιβάνη Αγαθή, Τζημορώτα Βαρβάρα.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των δράσεων με βίντεο και εικόνες στον παρακάτω σύνδεσμο: https://erasmus-following-the-waves-of-music-gr.webnode.gr/l/diadiktyaki-synantisi-stin-ellada/