21.1.21

ΣΟΦΙΑ: Η ΙΣΠΑΝΙΔΑ ΕΣΤΕΜΜΕΝΗ ΚΑΙ Ο ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ-ΦΩΤΟ

Ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία ζούσαν χωριστά επί πολλά χρόνια και συναντιούνταν μόνο σε επίσημα γεγονότα κι εκδηλώσεις. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο ένας δεν απεύθυνε καν τον λόγο στον άλλον, εκτός αν ήταν απολύτως απαραίτητο.Οι απιστίες του Χουάν Κάρλος, με τελευταία τη σχέση του με τη «στενή του φίλη» Κορίνα Βίτγκενσταϊν, ταλαιπώρησαν συχνά την κοινή ζωή του ζευγαριού. Συνολικά όσοι γνωρίζουν την ταραχώδη ζωή του τέως βασιλιά ισχυρίζονται ότι είχε τουλάχιστον 1.500 ερωμένες και πως κάποια στιγμή είχε φλερτάρει και με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.
            

Ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία παντρεύτηκαν τον Μάιο του 1962 στον Αγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη της οδού Πανεπιστημίου, στην Αθήνα.Είχαν προηγηθεί ασφυκτικές πιέσεις της βασίλισσας Φρειδερίκης προς τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή προκειμένου να καθοριστεί ένα μεγάλο ποσό από τον δημόσιο προϋπολογισμό για την προίκα της κόρης της, η οποία φαίνεται ότι άγγιξε το ποσό των 9 εκατομμυρίων δραχμών. Χαρακτηριστικό ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι φοιτητές κατά τις διαδηλώσεις τους «Προίκα στην Παιδεία, όχι στη Σοφία».Οι αντιδράσεις ώθησαν τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τη βασίλισσα Φρειδερίκη υπομονή, ώστε να συνεννοηθεί προηγουμένως η κυβέρνηση με τα κόμματα και να μη δοθεί στην αντιπολίτευση η ευκαιρία για επιθέσεις κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά του στέμματος.Εκπρόσωπος της Ενωσης Κέντρου έλεγε ότι το κόμμα του δέχεται να δοθεί μόνο κάποιο συμβολικό δώρο, ενώ η ΕΔΑ εξέφραζε σθεναρά την πλήρη αντίθεσή της στον θεσμό.Αν και στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε η προίκα ορίστηκε στα 9 εκατομμύρια δραχμές, άλλες πληροφορίες επέμεναν ότι ουδείς πληροφορήθηκε το πραγματικό ύψος της προίκας.Φήμες ανέφεραν ότι 100.000-200.000 χρυσές λίρες βγήκαν από τα ταμεία του κράτους.




Ο χωρισμός
​Η Σοφία, ζει μια νέα ζωή μετά τον χωρισμό της από τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, η παραίτηση του Χουάν Κάρλος από τον θρόνο υπέρ του γιου του, επιτάχυνε τον χωρισμό των δύο συζύγων. Ως τότε, Χουάν Κάρλος και Σοφία έκαναν τυπικές εμφανίσεις ως βασιλείς, αλλά ζούσαν σε χωριστά διαμερίσματα και επικοινωνούσαν με σημειώματα και μέσω προσωπικού. Και αυτό από τη δεκαετία του 1970!Στο βιβλίο της Ισπανίδας Pilar Eyre «Η μοναξιά μιας βασίλισσας», η Σοφία αποκαλείται «η πιο μόνη γυναίκα της Ισπανίας». Το ίδιο βιβλίο αποδίδει στον Χουάν Κάρλος πάνω από 1.500 γυναικείες κατακτήσεις.Τον Αύγουστο του 2015 τα ισπανικά μίντια απόλαυσαν τις δηλώσεις κάποιου Al­berto Sola Jime­nez, αφεντικού μιας καφετέριας, ο οποίος είπε πως έχει επιστημονικές αποδείξεις ότι είναι νόθος γιος του Χουάν Κάρλος.Τον Απρίλιο του 2015, η διάσημη στην Ισπανία δημοσιογράφος Ana Romero δημοσίευσε το βιβλίο «Final de Partida», στο οποίο εξιστορεί τη διπλή ζωή του πρώην Ισπανού βασιλιά και την ερωτική του σχέση με τη Γερμανίδα αριστοκράτισσα Κορίνα Βιτγκενστάιν, η οποία έκανε την πρώτη εμφάνισή της δίπλα του σε σαφάρι στην Αφρική.Στο ίδιο βιβλίο, η Ana Romero περιγράφει τη Σοφία ως κλεισμένη σε ένα τείχος σιωπής και τυπικής αξιοπρέπειας, εδώ και δεκαετίες. Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι η Σοφία είχε δύο φορές αποφασίσει να κλείσει πίσω της την πόρτα του παλατιού Zarzuela.Γράφει επίσης ότι ο Χουάν Κάρλος είχε σχεδιάσει να χωρίσει τη Σοφία και να παντρευτεί σε δεύτερο γάμο την Κορίνα και να της δώσει τον βασιλικό τίτλο Corinna de Bour­bon. Η ιστορία γράφτηκε αλλιώς, καθώς ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε υπέρ του γιου του το 2014.

Τα «άπλυτα» του Ισπανικού Θρόνου
Η συγγραφέας Ana Romero περιγράφει μια ζωή με παρασκήνιο και ύπουλα χτυπήματα που συνέβησαν μέσα στο παλάτι για να αναγκάσουν τον Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί από τον θρόνο. Ο πρώην βασιλιάς έπεσε σε δυσμένεια όταν τραυματίστησε σε ένα σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα, όπου βρισκόταν με την Κορίνα Βιτγκενστάιν.Μετά το ατύχημα, έκλεισαν τον βασιλιά σε απομόνωση και παρά τις αντιρρήσεις του παρέμεινε εκεί για καιρό. Σταδιακά του αφαίρεσαν τις εξουσίες και αρμοδιότητες, ώστε να μη θέσει ξανά σε κίνδυνο τη διαδοχή και τον διάδοχο Φίλιππο. Το βιβλίο «φωτογραφίζει» έναν Χουάν Κάρλος εγκαταλελειμμένο από όλους, άρρωστο, τρομοκρατημένο στην ιδέα ότι θα κυκλοφορεί με αναπηρικό αμαξίδιο σαν τη μητέρα του. Μόνο στήριγμά του ήταν η Κορίνα, η οποία, ωστόσο, αναγκάστηκε να εξαφανιστεί από τη δημόσια σκηνή της Ισπανίας διότι θεωρήθηκε κίνδυνος για τη μοναρχία. Η Κορίνα, σύμφωνα με το βιβλίο, κρατούσε το χέρι του Χουάν Κάρλος στο νοσοκομείο, ανησυχούσε για την υγεία του και απομακρυνόταν όταν πήγαινε η βασίλισσα Σοφία για μια τυπική επίσκεψη.«Ο βασιλιάς και η βασίλισσα δεν είναι πλέον παρά μια επαγγελματική ομάδα», γράφει η Ana Romero, η οποία αναφέρει ότι ο Χουάν Κάρλος έκανε απιστίες και στη Βιτγκενστάιν, που τον εγκατέλειψε δύο φορές εξαιτίας αυτών! Η Ana Romero εικονογραφεί τον Χουάν Κάρλος σαν έναν άνθρωπο εγωιστή, με μοναδικό στόχο να διατηρήσει τη βασιλεία του, μακριά από τη ζωή και τα προβλήματα των Ισπανών που βρίσκονταν σε οικονομική κρίση. Το βιβλίο περιγράφει την απελπισία του μπροστά στη διαλυμένη οικογένειά του και τη μοναξιά του όταν ο γιος του Φελίπε πήρε το μέρος της μητέρας του.Του απαγόρευσαν να κάνει ένα ταξίδι στο Αμπου Ντάμπι, όπου ήθελε να συναντήσει την Κορίνα, και τηλεφώνησε σε έναν φίλο του: «Στείλε μου ένα πιστόλι να αυτοκτονήσω»!

Η Σοφία, φροντίζει να περνά όσο περισσότερο χρόνο μπορεί στο Λονδίνο, εκεί όπου βρίσκεται ο αδερφός της, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η μεγάλη του οικογένεια. Στη βρετανική πρωτεύουσα, πάντα κατά τη βιογράφο της, η Σοφία εκτός από τις πλαστικές επεμβάσεις στο πρόσωπό της, ενδέχεται να έζησε και αυτή μερικές αισθηματικές περιπέτειες, με έναν αρχιτέκτονα, με έναν καθηγητή πανεπιστημίου ή ακόμη και με τον Ρώσο βιολονίστα Μστισλάβ Ροστροπόβιτς. Έτσι, η Σοφία πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα τον Πρίαπο Χουάν Κάρλος αλλά και αποστόμωσε εμμέσως εκείνους τους Ισπανούς που την κατηγορούσαν σαν «κρύα και απόμακρη Γερμανίδα».



Λετίσια και Χουάν Κάρλος
Ακόμη κι αν αυτή η φράση δεν ειπώθηκε έτσι ακριβώς, δείχνει την ατμόσφαιρα στο παλάτι Zarzuela, όπου το σκάνδαλο της πριγκίπισσας Κριστίνα και του συζύγου της Iñaki Urdangarin είχαν ήδη συμβάλει στο να αμαυρώσουν την εικόνα της μοναρχίας.Η Ana Romero διηγείται ότι ο Χουάν Κάρλος ήθελε οπωσδήποτε να παντρευτεί την Κορίνα Βιτγκενστάιν. Δεν καταλάβαινε γιατί η κόρη του Ελένα είχε πάρει διαζύγιο, ο γιος του Φελίπε είχε παντρευτεί μια διαζευγμένη γυναίκα και εκείνος δεν είχε το δικαίωμα να κάνει το ίδιο. Σχεδίαζε να γιορτάσει τη βασιλεία του τον Νοέμβριο του 2015 και στη συνέχεια να εγκατασταθεί στο εξωτερικό με την Κορίνα. Η συγγραφέας λέει και κάτι πολύ γαργαλιστικό: ότι ο Χουάν Κάρλος επέμενε να μείνει στον θρόνο γιατί πίστευε ότι η Λετίσια (πρώην παρουσιάστρια σε κανάλι), με την οποία διατηρεί τις χειρότερες σχέσεις, δεν ήταν άξια, ούτε έτοιμη να γίνει βασίλισσα. Θύμιζε, μάλιστα, πάντα στον γιο του Φελίπε ένα συμβάν: το καλοκαίρι του 2013 είχε εγκαταλείψει τον άντρα της και τα παιδιά της στο νησί Μαγιόρκα. Ο Χουάν Κάρλος ήταν πεπεισμένος ότι η Λετίσια δεν αγαπούσε πλέον τον Φελίπε.Σε εκτενές άρθρο του το περιοδικό Vanity Fair στην ισπανική εκδοχή του, ένα έντυπο γενικώς που ειδικεύεται στις εις βάθος προσωπογραφίες, κατονόμαζε τη Λετίθια σαν «εχθρό του Χουάν Κάρλος».
Η Λετίσια είναι ψυχρή δημοσίως, ακόμη και με τον σύζυγό της και δεν φαίνεται να μοιράζονται καμιά κοινή ενασχόληση. Εκείνος πηγαίνει στην εκκλησία εκείνη όχι, εκείνος λατρεύει την ιστιοπλοϊα εκείνη παθαίνει ναυτία, εκείνος σιχαίνεται την αστρολογία εκείνη, πάλι, διαβάζει ανελλιπώς τα ζώδια. Το μόνο που της αναγνωρίζουν άπαντες είναι το καλό γούστο.
Η βασίλισσα όπως και ο Χουάν Κάρλος αντιτέθηκαν σθεναρά στον έρωτα του Φελίπε για τη Λετίθια, η οποία έφερε το, ανάρμοστο κατά την υπερ-συντηρητική βασιλική άποψη, βάρος ενός προηγούμενου γάμου. Ο Φελίπε απείλησε ότι θα αποποιούνταν το στέμμα εάν δεν ελάμβανε την ευλογία της Σοφίας και του Χουάν Κάρλος και έτσι ανάγκασε τους γονείς του να αποδεχτούν ως νύφη τους τη Λετίθια, είτε τους άρεσε, είτε όχι. Όσο γι’ αυτό τον περιβόητο πρώτο γάμο της, διάρκεσε λιγότερο από δύο χρόνια και δεν ήταν θρησκευτικός, κάτι που διευκόλυνε το τυπικό της υπόθεσης εφόσον η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία μπορούσε να μην τον λάβει καν υπόψη της και άρα να μην απαιτήσει την έκδοση διαζυγίου. Επτά χρόνια πριν από το γάμο της με τον Φελίπε, το 1997, η Λετίθια είχε παντρευτεί τον Αλόνσο Γκερέρο, έναν καθηγητή που την είχε μαγέψει στο κολέγιο και είχε επηρεάσει καθοριστικά την ιδεολογική της διάπλαση. Το κήρυγμα του Γκερέρο έτεινε προς έναν ανθρωπιστικό, ρομαντικό σοσιαλισμό, το οποίο αργότερα θα τον κατέτασσε στους προοδευτικούς αριστερούς διανοούμενους της σημερινής Ισπανίας. Η ίδια η Λετίθια δήλωνε αγνωστικίστρια, σοσιαλίστρια, δημοκράτισσα και συνδικαλίστρια, κατά της ομοφοβίας και του ρατσισμού εις βάρος των γκέι, ενώ τάσσεται με θέρμη υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφύλων.
​Το βιβλίο προκάλεσε σάλο στην Ισπανία όταν εκδόθηκε. Ωστόσο, η συγγραφέας Ana Romero είναι η μοναδική Ισπανίδα δημοσιογράφος που πήρε συνένευξη από την Κορίνα Βιτγκενστάιν και πιθανότατα τα μεγαλύτερα μυστικά τα έμαθε από τη γυναίκα που το προσπάθησε αλλά δεν κατόρθωσε να γίνει βασίλισσα της Ισπανίας. Σήμερα η Σοφία περνάει γεμάτες ημέρες. Αλλοτε βρίσκεται σε διακοπές στη Μαγιόρκα με την οικογένειά της και τα εγγόνια της και φωτογραφίζεται ως καλή και υποδειγματική γιαγιά.Αλλοτε συμμετέχει σε εκδηλώσεις ανθρωπιστικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, μόνη ή με τη βασίλισσα Λετίσια.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ









 




http://theatrecomments.weebly.com/alphaphiiotaepsilonrhoomegamualphataualpha-write/4603265