Eνας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι η χαλαρότητα την οποία επέδειξαν -και δυστυχώς σε ένα μεγάλο ποσοστό εξακολουθούν να επιδεικνύουν- οι κάτοικοί της. Βέβαια, αυτή η… χαλαρότητα έκλεισε μαγαζιά και επιχειρήσεις και έπληξε βαρύτατα την οικονομία μiας ολόκληρης πόλης, η οποία δεν είχε καν προλάβει να συνέλθει από το σοκ της περασμένης άνοιξης. Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης η εικόνα που παρουσίαζε η κεντρική οδός Τσιμισκή ήταν απογοητευτική. Θύμιζε μία… κανονική Τετάρτη με κλειστή την αγορά.
Εφησυχασμός
Ο κόσμος περπατούσε αμέριμνος στα πεζοδρόμια, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό δεν φορούσε μάσκα ή την είχε τοποθετήσει στο πηγούνι. Επίσης, υπήρχε μποτιλιάρισμα (!) στους φωτεινούς σηματοδότες, ενώ σε όλη την αριστερή πλευρά του οδοστρώματος υπήρχαν σταθμευμένα οχήματα. Δεν θύμιζε σε τίποτα την εικόνα της περασμένης άνοιξης, όταν σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα δεν υπήρχε άνθρωπος να περπατά στο πεζοδρόμιο, ενώ και στα φανάρια υπήρχαν δύο ή τρία αυτοκίνητα. Γενικότερα, άνθρωποι κυκλοφορούν όλη τη μέρα σε πολλές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, χωρίς να φορούν μάσκα. Ορισμένες από αυτές είναι η παραλία, η Αρετσού, η πλατεία Ευόσμου, ο πεζόδρομος της Καλαμαριάς, ο πεζόδρομος της οδού Τρίτση στον Εύοσμο, ο άξονας της Αριστοτέλους και το ρέμα της Τούμπας.
Όλα σε ένα κέντρο
Έπειτα είναι και ο πολεοδομικός σχεδιασμός της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει μόνο ένα (σχετικά μικρό για το μέγεθος της πόλης) κέντρο, στο οποίο αναπτύσσονται μαγαζιά, υπηρεσίες και οι κάτοικοι το επιλέγουν για τη βόλτα τους. Δεν είναι όπως στην πρωτεύουσα, όπου κάθε δήμος έχει το δικό του κέντρο. Ενας ακόμη παράγοντας είναι οι φοιτητές, οι οποίοι προσεγγίζουν τις 100.000 σε μία πόλη ενός εκατομμυρίου. Με αναλογία 1/10, οι φοιτητές είναι ένα «ζωντανό κύτταρο», το οποίο μετακινείται συνέχεια, διασκεδάζει και συγκεντρώνεται στα σπίτια. Αλλωστε, στην «έκρηξη» της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη έγινε γνωστό ότι ο μ.ό. των κρουσμάτων είχε κατέβει ακόμη και στα 28 χρόνια!
Συνδυασμός παραγόντων
«Δεν μπορεί να πει κανείς μόνο έναν λόγο για την εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη. Ολα συνετέλεσαν για τη συγκεκριμένη δυσάρεστη και απογοητευτική εικόνα. Ακόμη και ο καιρός. Αλλωστε, η πανδημία εξαπλώθηκε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου επικρατεί περισσότερο κρύο σε σύγκριση με τις νότιες περιοχές της χώρας. Τέτοιου είδους καιρικές συνθήκες ευνοούν την εύκολη διασπορά του ιού. Και στις άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας υπάρχει πρόβλημα. Γι’ αυτό το λένε πανδημία, επειδή εξαπλώνεται πολύ εύκολα και αφορά τους πάντες», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Τα λεωφορεία
Υπάρχει βέβαια και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, τα λεωφορεία του οποίου γέμιζαν -μέχρι τη λήψη των μέτρων- ασφυκτικά από επιβάτες. «Πλέον, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Σήμερα εξυπηρετούμε μόλις το 10% των επιβατών σε σχέση με πέρσι. Δεν υπάρχουν εικόνες συνωστισμού σε καμία γραμμή. Με τις ενέργειες που κάναμε ως διοίκηση και με τη δρομολόγηση νέων λεωφορείων, η συχνότητα διέλευσης των αστικών έχει πυκνώσει σημαντικά. Δεν υπάρχει συνωστισμός ούτε στις στάσεις των λεωφορείων», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Γιώργος Σκόδρας.
Πηγή: εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"
https://www.enikos.gr/society/749617/koronoios-aftoi-einai-oi-logoi-pou-o-ios-kanei-parti-sti-thessalo