8.11.20

ΚΑΤΕΡΙΝΗ από τα παλιά. Ο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Κατερίνης-φωτο

O Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης ήταν η ομάδα μου. Θυμάμαι ότι ήμουν το ένα από τα δύο συνομήλικα παιδιά της γειτονιάς μου, που ήταν «Μεγαλεξανδρινά». ‘Όλα τα άλλα ήταν «Ολυμπίτες». Παρ’ όλα τα «κουρδίσματα» που είχα από την παρέα, ήμουν περήφανος για την ομάδα μου. Ποδοσφαιριστές του «Μέγα» από τη γειτονιά μου ήταν ο Νικηφόρος Ζήσκας και ο Κώστας Ορφανίδης.
Οι εγκαταστάσεις του «Μ. Αλέξανδρου» βρίσκονταν πολύ κοντά στο γήπεδο του Δημοτικού πάρκου, στην οδό Μητροπόλεως όταν αυτή συναντά την οδό Νοταρά. Συνωστιζόμασταν τότε τα «Μεγαλεξανδρινά» πιτσιρίκια έξω από τις εγκαταστάσεις της ομάδας, για να θαυμάσουμε τους ποδοσφαιριστές του «Μέγα» και πρωτίστως τον Βαγγέλη Καραφουλίδη, που είχε παίξει στον Ολυμπιακό Πειραιώς και στον ΠΑΟΚ. Περιμέναμε μετά από κάθε αγώνα μήπως ο κυρ-Λεωνίδας Νικολαΐδης, ο φροντιστής της ομάδας διαπιστώσει, ότι υπάρχει κάποια φθαρμένη δερμάτινη μπάλα και μας τη δώσει, όπως λεγόταν ότι έκανε ο φροντιστής της άλλης μεγάλης ομάδας της πόλης. Πράγμα όμως που δεν έγινε ποτέ.



O «Μέγας Αλέξανδρος» είναι ο πρόγονος του
Πιερικού. Ιδρύθηκε το 1922 και αρχικά είχε χρώματα μπλε και κίτρινο. Αργότερα άλλαξαν σε μπλε και λευκό. Ήταν το αντίπαλο δέος της άλλης ισχυρής ομάδας της Κατερίνης, του «Όλυμπου». Συμμετείχε μαζί με τον «Όλυμπο» στο πρωτάθλημα Κεντροδυτικής Μακεδονίας, έχοντας αντιπάλους το «Βέρμιον» και τον «Ερμή» Βεροίας, τον «Ηρακλή» Εδέσσης, τον «Ολυμπιακό» Ναούσης, κ.ά.
Η πιο ιστορική στιγμή του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» ήταν η συμμετοχή του στο πρώτο Εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου την περίοδο 1959-60. Η ιστορία διαδραματίστηκε ως εξής: Στο πρωτάθλημα Κεντροδυτικής Μακεδονίας ο «Μέγας Αλέξανδρος» αναδείχθηκε ύστερα και από ενστάσεις πρωταθλητής. Προπονητής του ήταν ο Χάρης Κρεοπωλίδης, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν προπονητής του «Όλυμπου». Ακολούθως συμμετείχε στο πρωτάθλημα Μακεδονίας όπου κατετάγη δεύτερος μετά τη «Δόξα» Δράμας. Τον Οκτώβριο του 1959 ύστερα από κυβερνητικές πιέσεις για να διοργανωθεί Εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, γίνεται η καθοριστική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, παρουσία κυβερνητικών εκπροσώπων. Εκεί αποφασίζεται να καθιερωθεί Εθνικό πρωτάθλημα 16 ομάδων με τέσσερις ομάδες από τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Απόλλων, Πανιώνιος), τρεις από του Πειραιά (Ολυμπιακός, Εθνικός, Α.Ε. Νικαίας) και τρεις από το πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ, Άρης, Απόλλων Καλαμαριάς), οι δύο πρώτοι των τοπικών πρωταθλημάτων του Βορρά (Δόξα Δράμας, Μ.Αλέξανδρος Κατερίνης) και του Νότου (Παναιγιάλειος, Παγκορινθιακός) και με μπαράζ θα συμπληρώνονταν οι άλλες δύο θέσεις. Τα μπαράζ θα ήταν μεταξύ του 4ου του πρωταθλήματος της Θεσσαλονίκης (Ηρακλής), που θα αντιμετώπιζε τον 3ο των τοπικών πρωταθλημάτων του Βορρά (Ασπίδα Ξάνθης) και του 4ου του τοπικού πρωταθλήματος Πειραιά (Προοδευτική) με το νικητή του μπαράζ ΟΦΗ-Ολυμπιακού Χαλκίδας. Τελικά τα μπαράζ ανέδειξαν νικητές τον «Ηρακλή» και την Προοδευτική. Στις 10 το πρωί της 25ης Οκτωβρίου 1959 άρχισε το πρωτάθλημα στο στάδιο Καραϊσκάκη, όπου έπαιξαν η Προοδευτική με την Καλαμαριά (1-0). Το ματς έγινε αυτή την… άγρια ώρα για ποδόσφαιρο, επειδή το συγκεκριμένο γήπεδο το χρησιμοποιούσαν και οι τέσσερις ομάδες του Πειραιά που έπαιζαν στη «μεγάλη κατηγορία».
Ο «Μέγας Αλέξανδρος» σ’ αυτό το πρωτάθλημα κατέλαβε την προτελευταία θέση (15η) και υποβιβάστηκε μαζί με τον Παγκορινθιακό (14ο) και την ΑΕ Νικαίας. Σημείωσε 4 νίκες (1-0 επί του ΠΑΟΚ και 1-0 επί της Α.Ε. Νικαίας στην Κατερίνη και 1-0 επί του «Ηρακλή» στη Θεσσαλονίκη και 2-1 επί του Παναιγειάλειου στο Αίγιο), 9 ισοπαλίες (πιο σημαντικές αυτές με 0-0 με τον Παναθηναϊκό στην Κατερίνη και 0-0 με την ΑΕΚ στην Αθήνα) και 17 ήττες. Τα τέρματά του ήταν 27-60.
Τον πρώτο του αγώνα τον έδωσε στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ από τον οποίο ηττήθηκε με 3-2. Στον αγώνα αυτό ο «Μέγας», που εντυπωσίασε, έπαιζε πρώτη φορά σε τερέν με χόρτο και προηγήθηκε στο 26’ με τον Βαγγέλη Καραφουλίδη. Ισοφάρισε στο 31’ο Λέανδρος (Συμεωνίδης) και στο 32’ο Κιουρτζής και στο 47’ ο Κουϊρουκίδης έκαναν το 3-1. Μείωσε για τον «Μέγα» στο 74’ο Άγγελος Τουλουμτζίδης, που εκτελούσε και χρέη προπονητή για την ομάδα.
 Ο «Μέγας Αλέξανδρος» αγωνίστηκε τότε με τους : Αναστασιάδη, Μπίκα, Κεφαλίδη, Καρανταγλίδη, Καρπούζα, Ταξίδη, Αμανατίδη, Ορφανίδη, Τουλουμτζίδη, Καραουλάνη και Ευαγγ. Καραφουλίδη.



Ο πρώτος αγώνας του «Μέγα» στην Κατερίνη έγινε την 1η Νοεμβρίου 1959 με τον Πανιώνιο στο νέο γήπεδο της πόλης, το Εθνικό Στάδιο. Το γήπεδο ήταν ημιτελές. Εξέδρες δεν υπήρχαν (τότε κατασκευάζονταν ένα μικρό τμήμα τους) και αντί για αποδυτήρια υπήρχε στο εργοτάξιο μία παράγκα από πεπιεσμένο χαρτόνι! Οι Κατερινιώτες για πρώτη φορά είδαν στη πόλη τους ομάδα από την Αθήνα και γι αυτό φρόντισαν να δώσουν πανηγυρικό χαρακτήρα στο ματς. Τους παίκτες του Πανιώνιου τους υποδέχτηκαν με λουλούδια, ενώ η πόλη είχε γεμίσει αφίσες που καλωσόριζαν τον αντίπαλό τους. Οι φιλοξενούμενοι πάντως βρήκαν και οπαδούς. Όχι δικούς τους, αλλά του «Ολύμπου» Κατερίνης, της άλλης ομάδας της Κατερίνης, οι οποίοι πίστευαν ότι η δική τους ομάδα θα έπρεπε να συμμετέχει σ’ αυτό το πρωτάθλημα. Στο στάδιο βρέθηκαν 4.000 θεατές. Στο ματς η διαφορά δυναμικότητας ήταν φανερή. Οι Πανιώνιοι αξιοποίησαν τα αμυντικά κενά του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» και εύκολα κέρδισαν με 4-1.

Για πρώτη φορά οι Κατερινιώτες κάθονταν σε κερκίδες και μπόρεσαν να απολαύσουν στη συνέχεια από ψηλά τις μεγάλες ομάδες της χώρας. Δυστυχώς δεν μπόρεσαν να τις δουν όλες. Στον αγώνα του «Μέγα» με τον Παγκορινθιακό (2-2) στο Β΄ γύρο, στις 8 Μαΐου 1960, οι εξόφθαλμες αδικίες του διαιτητή εξόργισαν τους φιλάθλους, που «μπούκαραν» μετά τη λήξη του στον αγωνιστικό χώρο και τον καταχέριασαν. Αποτέλεσμα ήταν ο «Μέγας» να μηδενιστεί σ’αυτό το ματς και να αποκλειστεί η Κατερίνη ως έδρα του μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Στα υπόλοιπα ματς, έδρα του «Μέγα» ήταν η Βέροια, στην οποία έπαιξε με την ΑΕΚ (ήττα με 4-2) και τον Ολυμπιακό (ήττα με 4-0), ομάδες που δεν απόλαυσαν οι Κατερινιώτες φίλαθλοι. Η χειρότερη ήττα του «Μέγα» ήταν στην Καλαμαριά από τον τοπικό Απόλλωνα με 5-1.
Για την ιστορία πρέπει να αναφέρω ότι αυτό το πρωτάθλημα το κέρδισε ο Παναθηναϊκός που νίκησε σε μπαράζ την ΑΕΚ με 2-1, αφού είχαν ισοβαθμήσει στην πρώτη θέση με 79 βαθμούς (τότε ίσχυε το σύστημα των 3 βαθμών στη νίκη, 2 στην ισοπαλία και 1 στην ήττα).
Την επόμενη χρονιά (1960-61) ο «Μέγας Αλέξανδρος» συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής στον Όμιλο Κεντροδυτικής Μακεδονίας, καταλαμβάνοντας την 3ηθέση. Το 1961 ο «Μέγας Αλέξανδρος» Κατερίνης συγχωνεύτηκε με τον «Όλυμπο» Κατερίνης (που επίσης αγωνιζόταν στην Β' Εθνική) και δημιούργησαν τον ΠΙΕΡΙΚΟ.
Όρθιοι : Καρπούζας, Καρανταγλίδης, Ταξίδης, Κεφαλίδης, Τσίρος, Δρανδάκης.
Καθήμενοι : Καραουλάνης, Ορφανίδης, Αμανατίδης, Καραφουλίδης, Μπίκας.


Παλαιότερα στις παρελάσεις των Εθνικών επετείων συμμετείχαν και οι αθλητικές ομάδες της πόλης μας. Στη φωτογραφία της 28ης Οκτωβρίου 1952 παρελαύνει η ποδοσφαιρική ομάδα του "Μεγ. Αλεξάνδρου" Κατερίνης. Σημαιοφόρος ο γνωστός επιχειρηματίας ζαχαροπλαστικής της πόλης μας Γιάννης Καρράς. Διακρίνεται τέταρτος ο Βαγγέλης Καραφουλίδης.



(Απόσπασμα και φωτογραφίες από το βιβλίο  «Το σπίτι μου….. η γειτονιά μου…… η πόλη μου…» του Παρασκευά Καλπακτσόγλου)