6.11.20

Τα μυκηναϊκά νεκροταφεία στα Λείβηθρα (σημερινή Λεπτοκαρυά)-φωτο

''Το έτος 2.000, εντόπισα και ανέσκαψα στη θέση Βακούφικα στη Λεπτοκαρυά, (ως αρχαιολόγος ακόμη τότε), τμήμα ενός από τα μυκηναϊκά νεκροταφεία των Λειβήθρων, (ανασκάφηκαν 10 κιβωτιόσχημοι τάφοι).
 Ήταν μία πολύ σημαντική ανακάλυψη τότε, γιατί ήταν από τα πρώτα μυκηναϊκά νεκροταφεία που εντοπίστηκαν στο χώρο της Μακεδονίας. Η συνεχώς αυξανόμενη ανεύρεση μυκηναϊκών αγγείων και όπλων στην ενδοχώρα της Μακεδονίας, (Όλυμπος, Πιέρια), μαρτυρούν πως οι κάτοικοι της Μακεδονίας, είχαν άμεση σχέση με τους φορείς του μυκηναϊκού πολιτισμού.
Τα αντιπροσωπευτικά δείγματα της χαρακτηριστικής για τη Μακεδονία αμαυρόχρωμης κεραμικής από τα υστεροελλαδικά νεκροταφεία του Ολύμπου και η πιθανή καταγωγή τους από την αμαυρόχρωμη κεραμική της προηγούμενης (μεσοελλαδικής) περιόδου από τη νοτιότερη Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις ομοιότητες ανάμεσα στη μυκηναϊκή και μακεδονική διάλεκτο, αντιπροσωπεύουν μια πραγματικότητα που έχει καταγραφεί στους μύθους για τη σχέση των κατοίκων της ορεινής Μακεδονίας, με τη βορειοανατολική Πελοπόννησο και την καταγωγή των βασιλιάδων τους (Τημενίδες) από τον Ηρακλή και το Άργος."




ΤΖΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Φιλόλογος - Αρχαιολόγος