11.10.20

Η αληθινή τρέλα είναι να κάνεις συνεχώς το ίδιο ελπίζοντας να φέρεις διαφορετικό αποτέλεσμα (JORGE BUCAY)

Η τρέλα δεν είναι, όπως νομίζει ο κόσμος, μια παρόρμηση που οδηγεί κάποιον να κάνει παράξενα πράγματα. Η αληθινή τρέλα, σύνηθιζε να λέει, είναι...να κάνεις συνεχώς το ίδιο ελπίζοντας να φέρεις διαφορετικό αποτέλεσμα.
Ο αστικός μύθος λέει ότι στο τοπικό λεωφορείο μιας μικρής πόλης ανεβαίνει μια μέρα μια νεαρή κοπέλα.
Πληρώνει το εισιτήριό της και κάθεται στη μοναδική θέση που είναι ελεύθερη, δίπλα σ’ έναν καλοντυμένο κύριο ο οποίος της χαμογελάει και μετακινείται για να της κάνει χώρο να καθίσει πιο άνετα.
Μόλις ξεκινάει το λεωφορείο, η κοπέλα βγάζει από την τσάντα της έναν φάκελο και κοιτάζει το περιεχόμενό του ένα χαρτί που σε μιαν άκρη έχει ένα γαλάζιο λογότυπο και μερικές λέξεις γραμμένες με γραφομηχανή.
Μετά αναστενάζει δυνατά, και στο όμορφο πρόσωπό της ζωγραφίζεται ένα τεράστιο χαμόγελο.
«Καλά νέα…» λέει ο κύριος, νιώθοντας να συμμετέχει άθελά τον σ’ αυτό που γίνεται δίπλα του.
«Ω! συγγνώμη!» λέει η νεαρή κοπέλα, συνειδητοποιώντας τη στάση της.
«Κανένα πρόβλημα… Τουναντίον… Καλά νέα;». «Πάρα πολύ καλά… Είμαι έγκυος!».
«Πόσο χαίρομαι… Συγχαρητήρια!» λέει ο άνδρας χτυπώντας της πατρικά το χέρι.
«Ναι, κι εγώ χάρηκα πολύ… Την ήθελα πολύ καιρό τώρα αυτήν την εγκυμοσύνη. Είμαι ήδη παντρεμένη τέσσερα χρόνια… και πότε το ένα πότε το άλλο, δεν είχαμε καταφέρει ως τώρα να πάρουμε μια θετική απάντηση σ’ αυτήν την εξέταση.»
«Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με τις συμπτώσεις» λέει ο άνδρας βγάζοντας από την τσάντα του έναν ταχυδρομικό φάκελο.
«Πριν από μερικά χρόνια αγόρασα ένα άλογο ιπποδρόμου, και όπως είπατε κι εσείς, πότε το ένα πότε το άλλο, δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει μία κούρσα… Και δείτε τώρα, πριν από λίγα λεπτά ήρθε αυτό το τηλεγράφημα που με ενημερώνει ότι, για πρώτη φορά, κερδίσαμε μια κούρσα του επίσημου σιρκουί.»
«Μερικές φορές η τύχη κάνει θαύματα. Δε νομίζετε;» ρωτάει η νεαρή κοπέλα. «Ναι… αν και στην προκειμένη περίπτωση έπρεπε να βοηθήσω την τύχη… Θα σας πω ένα μυστικό» λέει ο άνδρας χαμηλώνοντας τη φωνή και φέρνοντας το χέρι στο στόμα, όπως Κάποιος που θέλει να κρύψει τα λόγια του. «’Ήθελα τόσο πολύ να κερδίσω μια κούρσα, που χωρίς να το πω σε κανέναν, αποφάσισα ν’ αλλάξω αναβάτη…»
«Να σας πω τότε κι εγώ το δικό μου μυστικό…» λέει η κοπέλα κάνοντας την ίδια κίνηση: «Έκανα ακριβώς το ίδιο».


20 ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ OPERA ANIMUS


https://www.lecturesbureau.gr/1/the-real-madness-he-used-to-say-is-to-constantly-do-the-same-thing-hoping-to-bring-a-different-result-2241/