21.9.20

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ο τ. Υφυπουργός Υγείας ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘ...Είναι αφελές να λέγονται τέτοιες ανοησίες.

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τους διασωληνωμένους πάσχοντες από COVID και πραγματικά κανείς δεν γνωρίζει τον συνολικό αριθμό των κλινών ΜΕΘ, αλλά και τον πραγματικό αριθμό κλινών ΜΕΘ που είναι για διασωληνωμένους πάσχοντες από COVID.

Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας ακούσαμε για πολλές δωρεές κλινών ΜΕΘ χωρίς όμως επίσημα να προσδιορίζεται ο αριθμός των και χωρίς να δίνεται η πραγματική διάσταση των κλινών ΜΕΘ διότι όταν λέμε ένα κρεβάτι ΜΕΘ δεν εννοούμε μόνο το ειδικό κρεβάτι του αρρώστου αλλά ένα σύνολο εξοπλισμού όπως – αναπνευστήρας, οξύμετρο, αναρρόφηση, μόνιτορ, κλπ. που συνθέτουν το κρεβάτι ΜΕΘ.
Το δε κόστος κυμαίνεται ανάλογα με την ποιότητα του εξοπλισμού από 25000 -40000 €.
Σήμερα δημιουργείται στους πολίτες μια ιδιαίτερη φοβία πάνω στον αριθμό των διασωληνωμένων αναφέροντας κάποιοι άσχετοι ότι ο αριθμός των διαθεσίμων κλινών για COVID τη στιγμή που τώρα έχουμε 71 άτομα διασωληνωμένα είναι μικρός, τον προσδιορίζουν περίπου στα 70 για τις ΜΕΘ των Νοσοκομείων των Αθηνών και γενικά αυτή η αναφορά στο θέμα των κλινών ΜΕΘ δημιουργεί μια ιδιαίτερη ανησυχία στους πολίτες.
Εκτός εάν αυτό είναι ένα τέχνασμα προκλητής κοινωνικής φοβίας για να περιορισθεί ο επιπολασμός της πανδημίας.
Στην πανδημία αυτή σήμερα υπάρχουν 4 παράμετροι. 
Ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσούντων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Τις δυο πρώτες παραμέτρους μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με τα γνωστά μέτρα. 
Η τρίτη παράμετρος μπορεί σε ένα βαθμό να τροποποιηθεί, να βελτιωθεί λόγω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. 
Ο αριθμός όμως των ατόμων που χρειάζονται διασωλήνωση δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα επάρκειας κλινών. 
Και προφανώς αυτός είναι ο φόβος των αρμοδίων. 
Είναι αφελές όμως σήμερα να λέμε τέτοιες ανοησίες διότι έχουμε έναν ιδιωτικό τομέα υγείας με πληθώρα κλινών που σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία κύματος κρουσμάτων μπορεί η Κυβέρνηση να επιτάξει κλίνες με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και κατά αυτό τον τρόπο να δημιουργηθούν συνθήκες επάρκειας.
Αρά λοιπόν αυτή η παράμετρος των διασωληνωμένων αρρώστων δεν θα πρέπει να αποτελεί φόβητρο για την πανδημία.

Θα ήθελα να τους θυμίσω ότι επί Υπουργίας Αβραμόπουλου και εμού Υφυπουργού είχαμε υπογράψει σύμβαση τότε με το Ερ.Ντυνάν και με το ελληνικό δημόσιο για 35 κρεβάτια ΜΕΘ και άλλα 45 από τον ιδιωτικό τομέα, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τότε το 2006 τις ανάγκες που είχαμε γενικά σε κρεβάτια ΜΕΘ. Και πραγματικά σώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι λόγω της έγκαιρης τότε εισαγωγής τους στις ΜΕΘ.
Και αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η σύμβαση τότε είχε υπογραφεί με το τότε τιμολόγιο του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ. 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι σε μια φάση τέτοιας πανδημίας με μεγάλο εκτροχιασμό περιστατικών προς διασωλήνωση ΑΝΑΣΤΕΛΟΝΤΑΙ κυρίως χειρουργεία βαριά που απαιτούν ΜΕΘ και μόνο τα επείγοντα αντιμετωπίζονται.
Άρα υπάρχουν πολλοί χειρισμοί που μπορούν να κάνουν οι αρμόδιοι και όχι να τροφοδοτούν τους πολίτες με φοβικές πληροφορίες. 
Ας σταματήσει η παραπληροφόρηση και ας ασχοληθούν υπεύθυνα με το θέμα τηρώντας βέβαια απόσταση – μάσκα- καθαριότητα χεριών!!!

[Ανάρτηση του κ. Αθ. Γιαννόπουλου, στο facebook] 


*** ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
τ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ