29.9.20

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ -Το βίντεο της συνέντευξης τύπου δημοσιεύει ο συνδυασμός του ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ για τους δημότες-ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 ο δημοτικός μας συνδυασμός «Πολίτες σε Δράση» παραχώρησε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου διοίκησης της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Κατερίνης.
Ο επικεφαλής μας κ. Σάββας Χιονίδης αναφέρθηκε σε μία σειρά από ζητήματα που απασχόλησαν το δήμο Κατερίνης, από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης μέχρι σήμερα, εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία απαιτούνται λόγω των ειδικών συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία.

Χωρίς κραυγές, εξηγήσαμε ότι ήταν στρατηγική μας επιλογή να δώσουμε χώρο και χρόνο στη νέα διοίκηση αλλά παρακολουθούσαμε στενά, όλο αυτό το διάστημα, τα τεκταινόμενα στον Δήμο Κατερίνης.

Καλούμε όλους τους Δημότες, να παρακολουθήσουν την συνέντευξη και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Εμείς διαπιστώσαμε και καταθέσαμε στοιχεία για την έλλειψη σχεδίου και οράματος της νέας διοίκησης, τις απευθείας αναθέσεις που καταδίκαζαν προεκλογικά και ήδη έχουν ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και τις παράξενες εταιρίες Ι.Κ.Ε που συστάθηκαν μετεκλογικά και έλαβαν απευθείας αναθέσεις. Επιπλέον δηλώσαμε ότι αναμένουμε ακόμα τον οικονομικό έλεγχο, μιας και μάλλον δεν ήταν αρκετός ο ένας χρόνος που πέρασε, καταδείξαμε το αχρείαστο, εκ του αποτελέσματος, δάνειο που πήρε ο Δήμος Κατερίνης και εκφράσαμε την ικανοποίηση μας για τον οικονομικό απολογισμό, που οι ίδιοι κατέθεσαν, επιβεβαιώνοντας τα νούμερα και τα δεδομένα που εμείς ισχυριζόμασταν.

Ο συνδυασμός μας ευχαριστεί όλους τους εκπροσώπους των μέσων ηλεκτρονικής και έντυπης ενημέρωσης τα οποία συμμετείχαν στην συνέντευξη τύπου και φυσικά τους Δημότες που μας στέλνουν καθημερινά τα προβλήματα, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους.

 

Βίντεο: https://youtu.be/ZeSBvG2j4lE

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

politesdimoskaterinis@gmail.com


                      
ΦΩΤΟ αρχείου ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ


ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στα όσα έγιναν στο δήμο Κατερίνης από τη νέα διοίκηση αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη τύπου ο βουλευτής Πιερίας επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολίτες σε Δράση» κ. Σάββας Χιονίδης. πλαισιωμένος από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους του . Όπως είπε ο κ. Χιονίδης έδωσαν χώρο και χρόνο στη νέα δημοτική αρχή, πριν κάνουν την κριτική και τις προτάσεις τους. Ο βουλευτής ξεκαθάρισε ότι μετά από ένα χρόνο θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για το τι θα πράξει στο τέλος της θητείας του ως βουλευτής και ως δημοτικός σύμβουλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ανεξάρτητα από την όποια απόφαση θα είναι μέχρι τη τελευταία ημέρα στα καθήκοντα του,

Οι οικονομικός έλεγχος

Ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε στα όσα είχε πει ο κ. Κουκοδήμος και πριν τις εκλογές και μετά ότι «δεν θα μπει στο δημαρχείο αν δεν γίνει πρώτα οικονομικός έλεγχος». Ερωτώ, είπε ο κ. Χιονίδης, είναι αρκετό διάστημα ο ένας χρόνος για να γίνει οικονομικός έλεγχος; Όπως επεσήμανε, «εμείς ήμασταν από την αρχή υπέρ των ελέγχων ωστόσο πέρασε ένας χρόνος και ακόμη περιμένουμε τα αποτελέσματα» και πρόσθεσε ότι αυτή η διοίκηση δεν έχει όραμα και στόχους. «Δεν υπάρχει κάποια στόχευση για το πώς θα προχωρήσει αυτός ο δήμος», σημείωσε λέγοντας πως οι ίδιοι είχαν προγράμματα και συγκεκριμένο στόχο την αναβάθμιση του δήμου σε όλα τα επίπεδα. «Δεν είδαμε κανένα μεγάλο έργο παρά μόνο το διαγωνισμό που αφήσαμε εμείς 2.70,000 ευρώ, για την αναβάθμιση του δημαρχείου.

Αφήσαμε τη βελτίωση στην Παραλία των συνθηκών διάβρωσης των ακτών, 3.200,00 ευρώ. Σε ότι αφορά το κομμάτι ανάπλασης της πόλης από το ΠΕΠΕ Κ. Μακεδονίας που ξεπερνούν τα 34 εκατομμύρια ευρώ. Όπως επίσης τα 5. 700,00 ευρώ για το πολιτιστικό κέντρο το οποίο θα έπρεπε να είχε ήδη τελειώσει αν δεν υπήρχαν οι σκέψεις για δωρεές από το ίδρυμα Λάτση.

Επιπλέον όπως είπε επί 12 χρόνια δεν αυξήθηκαν ούτε ένα ευρώ τα δημοτικά τέλη πουθενά στο δήμο Κατερίνης, αντίθετα στα χωριά μειώθηκαν προκειμένου να βοηθήσουν τους κατοίκους να μείνουν εκεί, σε αντίθεση με τη νέα δημοτική αρχή που προχώρησε σε αυξήσεις 20%.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου

Σε ότι αφορά τα όσα ακούστηκαν περί υπερχρεωμένου δήμου τόνισε ότι αυτά που όφειλε ο δήμος ήταν κάποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές και κάποιες τρέχουσες. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν όπως αναγράφονται και στην απολογισμό της νυν διοίκησης 5εκατ. ευρώ ενώ τα ληξιπρόθεσμα που θα πάρει ο δήμος είναι 5.780,00 ευρώ γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν χρειαζόταν η λήψη του δανείου.

Για τις απευθείας αναθέσεις

«Δεν είμαι κατά των απευθείας αναθέσεων ή των διαγωνισμών εκείνων που χρειάζονται», είναι νόμιμες διαδικασίες, σημείωσε. «Αυτοί έλεγαν ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε εμείς απευθείας αναθέσεις», τόνισε ο κ. Χιονίδης παρουσιάζοντας έγγραφα με τις αναθέσεις που αφορούν μόνο το δήμο Κατερίνης χωρίς τις επιχειρήσεις του δήμου ή τους οργανισμούς που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ ευρώ.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού έκανε λόγο για «παράδοξο» καθώς όπως τόνισε ιδρύθηκαν ΙΚΕ, δηλαδή κεφαλαιουχικές εταιρίες, οι οποίες δεν είχαν κάποια άλλη εμπειρία και ξαφνικά βρέθηκαν να παίρνουν αναθέσεις από το δήμο.

«Η πρώτη έγινε 16 Αύγουστου 2019 και πήρε την πρώτη ανάθεση και θυμάστε όλοι, ότι είχαν ξεχαστεί κάποια στοιχεία από ανθρώπους του δήμου». Όλα τα στοιχεία είναι από τη διαύγεια και όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής, «υπάρχουν ΙΚΕ οι οποίες βρίσκονται στον 4ο όροφο στην κεντρική πλατεία οι οποίες αναλαμβάνουν προμήθειες μπετόν, φωτιστικών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται ανάθεση στις 12 ή στις 18 Δεκεμβρίου του 2019 για να κάνουν υδραυλικές εργασίες 18 χιλιάδων ευρώ και μέχρι τις 18 Δεκέμβριου έγινε και η παραλαβή και πληρώθηκαν 18 Δεκέμβριου.

Υπάρχουν ΙΚΕ που έγιναν από γνωστά καταστήματα της περιοχής. Τα αναφέρω ως στοιχεία, δεν λέω ότι υποκρύπτεται κάτι», σημείωσε ο κ. Χιονίδης λέγοντας ότι τους έκανε εντύπωση ΙΚΕ με έδρα το 1ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Κατερίνης –Θεσσαλονίκης όπου υπάρχουν δυο εταιρίες ΙΚΕ, οι οποίες έχουν τουρκικά ονόματα ως ιδιοκτήτες. «Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, είναι Μουσουλμάνοι της Θράκης, είναι Τούρκοι εισαγωγείς; Αυτό το καταθέτουμε», επεσήμανε.

Υπάρχει επικεφαλής

«Ήμουν και παραμένω επικεφαλής του συνδυασμού « Πολίτες σε Δράση» όπως παραμένει και η ομάδα, όχι μόνο οι εκλεγμένοι αλλά και όλη η δημοτική μας ομάδα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο συνδυασμός «Πολίτες σε Δράση» έχει στελέχη τα οποία μπορούν να σταθούν το δημοτικό συμβούλιο και δεν θέλουν την κάλυψη του επικεφαλής για να μπορούν να σταθούν», ανέφερε ο κ. Χιονίδης απαντώντας στα όσα λέγονται για την παρουσία του στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.


ΦΩΤΟ αρχείου ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ