9.7.20

SOS -Κορωνοϊός: Φλέγονται από τον ιό τα Βαλκάνια – «Περικυκλωμένη» η Ελλάδα

Το άνοιγμα για τον οδικό τουρισμό έμοιαζε να είναι ένα «αποκούμπι» για να διασωθεί τουριστικά η χρονιά, ωστόσο, η περιοχή μας μαστίζεται από διαρκώς αυξανόμενα... κρούσματα σε γειτονικές χώρες.
Η χαλάρωση των μέτρων έφερε ουσιαστικά ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού, με κυριότερη εστία τη Σερβία, που κατέγραψε ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 350 σε ένα 24ωρο. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε την Τετάρτη, με διάγγελμά του, ότι αποσύρεται η απόφαση για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι. Η κυβέρνηση ανακάλεσε αυτή την απόφαση που είχε ανακοινώσει μόλις μία ημέρα νωρίτερα, μετά από μια νύχτα ταραχών και βίας στη σερβική πρωτεύουσα.

Στην Αλβανία τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.100 κρούσματα από 1.300 που ήταν στο αποκορύφωμα της πανδημίας τον Απρίλιο, ενώ ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στους 83, μεταξύ των οποίων και δύο γιατροί. Κύριες εστίες διάδοσης της Covid-19 παραμένουν τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα, κυρίως στα Τίρανα. Η επιδείνωση της κατάστασης έχει πυροδοτήσει πολιτική διαμάχη στη χώρα. Η αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση αδιαφορία για την υγεία των πολιτών και εγκατάλειψη των προστατευτικών μέτρων. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην ανοίξει τα σύνορα με την Αλβανία, έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό της.

Στη Βοσνία γιατροί και νοσηλευτές διαμαρτύρονται ζητώντας αυξήσεις καθώς εργάζονται ασταμάτητα. Στο Κόσοβο ισχύουν εδώ και δύο μέρες περιορισμοί στην κυκλοφορία. Μετά τις 9 μπαρ και εστιατόρια θα είναι κλειστά στην Πρίστινα και άλλες περιοχές. Στη Ρουμανία, οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να τηρούν αυστηρά τους υγειονομικούς κανόνες, μετά τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Η Ρουμανία, μαζί με τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία, εντάσσονται στη νέα ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η Αυστρία. Οι πολίτες της θα πρέπει να αποφεύγουν και αυτές τις χώρες μετά την προειδοποίηση πριν λίγες μέρες για τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και το Κόσοβο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοίνωσε νέες ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις και αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στην ανατολική Αυστρία, λόγω του αυξανόμενου αριθμού μολύνσεων με Covid-19 που προκαλούνται από άτομα που επιστρέφουν από το εξωτερικό. Υπογράμμισε ότι η κατάσταση, δυστυχώς, επιδεινώθηκε στα Βαλκάνια και στα κράτη της Βαλτικής, ενώ επισήμανε ότι πληθαίνουν στην Αυστρία τα κρούσματα που προέρχονται από τα ανατολικά.

Την Τετάρτη η Ολλανδία έκλεισε ξανά τα σύνορά της για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, όπου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Οι προκλήσεις της Covid-19 και της γρίπης το ερχόμενο φθινόπωρο βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Υγείας της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, του Λίχτενσταϊν και του Λουξεμβούργου. Οι πέντε γερμανόφωνες χώρες συμφώνησαν ότι η έγκαιρη και προσεκτική προετοιμασία για την επόμενη περίοδο γρίπης είναι σημαντική για την αποφυγή υπερφόρτωσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και πως η συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνδυασμό μέτρων.

Χαρδαλιάς: Δείτε τι συμβαίνει στα Βαλκάνια

«Όταν γραφτεί το βιβλίο της αντιμετώπισης της πανδημίας, πράγματα τα οποία προφανώς και δεν είναι ευρύτερα γνωστά, θα καταγραφούν ως θεμελιώδη σημεία τα οποία έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο που η χώρα μας αντιμετώπισε αυτή την πανδημία», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε μια παρέμβαση που είχε περισσότερο ανθρώπινο χαρακτήρα, κατά τη διάρκεια της πρώτης διαδικτυακής εκδήλωσης για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.

«Δεν ξέρει κανείς αν είμαστε στη μέση μιας προσπάθειας ή στο τέλος. Το σίγουρο είναι ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια αυτών των μηνών έχουμε βγει πιο δυνατοί με περισσότερες εμπειρίες με γνώσεις μέσα, η χώρα έχει αποκτήσει βηματισμό», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός αναφερόμενος στους λόγους της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας από την Ελλάδα τόνισε ότι αυτό οφείλεται μεν στις γρήγορες αποφάσεις του πρωθυπουργού, αλλά έπαιξαν πολύ σοβαρό ρόλο η προετοιμασία που είχε γίνει τον τελευταίο χρόνο στον τομέα την πολιτικής προστασίας, στον «κοινό βηματισμό» όλων των φορέων αλλά και στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στον ελληνικό λαό, «ήρθε αντιμέτωπος με τις συνήθεις του, τα ήθη και έθιμα αλλά και με την πίστη του και την ανάγκη να την εκφράσει» και με την εξαιρετική πειθαρχία και τη συνέπεια, τη δύναμη ψυχής όλων, στην προσπάθεια «Μένω στο Σπίτι» έδωσε την δύναμη «σε εμάς που είμαστε έξω από το σπίτι την δύναμη που χρειαζόμαστε. Οι ελάχιστες περιπτώσεις όλων εκείνων που ξέρουν τα πάντα έχουν άποψη για τα πάντα, δαιμονοποιούν τα πάντα, θάφτηκε μέσα στη βούληση του ελληνικού λαού να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία αυτή την πανδημία».

Για την αίσθηση που υπάρχει ότι όλα έχουν τελειώσει και την αίσθηση χαλαρότητας κυρίως στις νέες ηλικίες, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Σας καλώ και παρακαλώ να δείτε τι συμβαίνει γύρω μας στα Βαλκάνια, σε χώρες που όχι μόνο τα συστήματα τους υγείας αλλά και τα συστήματα πολιτικής προστασίας ήταν παράδειγμα για μας πριν ένα χρόνο που με εντολή του πρωθυπουργού ξεκινήσαμε την προσπάθεια για να φτιάξουμε δομές, κάθετες στην κοινωνία έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε κίνδυνο και διαχειριστούν την όποια κρίση. Γιατί υπάρχουν φωτιές, πλημμύρες, καταστροφές, τα είδαμε όλα αυτό τον χρόνο, και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες από αυτό το μετερίζι».

Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι πριν από ένα χρόνο όποιος μιλούσε για μια τέτοια κρίση θα λέγαμε ότι πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ενώ εκτός των άλλων έπλεξε το εγκώμιο της αυτοδιοίκησης. «Είμαι ευγνώμων για την προσπάθεια της αυτοδιοίκησης και είμαι περήφανος που νοιώθω αυτοδιοικητικός» είπε και συμπλήρωσε: «Εκείνες τις στιγμές μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαμε με περιφερειάρχες, δημάρχους, τελικά η αμεσότητα των κινήσεων και η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν ήταν εκείνη, χάρη στην οποία εξοικονομήσαμε χρόνο και φέραμε αποτέλεσμα και σε αυτή την φάση της διαχείρισης ο χρόνος είναι πολύτιμος», είπε.

Δεν ήταν μια εύκολη προσπάθεια αυτό που έγινε, υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και στην αρχή υπήρξαν αντιθέσεις, διαφορετικές νοοτροπίες και μηχανισμοί, αλλά «μέσα από αυτή την κρίση πετύχαμε εξαιρετικές συνεργασίες. Με τον ΕΟΔΥ που ακόμα και στην αρχή με έναν όμορφο ανταγωνισμό αναζητούσαμε τι θα κάνουμε, ενώσαμε δυνάμεις στην πορεία και λύσαμε πολύ εύκολα ζητήματα, με εντυπωσιακή προσήλωση την άποψη των επιδημιολόγων και της επιστήμης».

Καταλήγοντας ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Τελικά όλοι μαζί συνεχίζουμε σαν μια οικογένεια να δίνουμε τον δικό μας αγώνα, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Οι επόμενοι μήνες είναι πολύ σημαντικοί γιατί κάνουμε τα επόμενα βήματα. Το ζήτημα της Υγείας και της Ασφάλειας είναι δύο αλληλένδετες αξίες, άξονες, κανόνες πολιτικής . Από την πρώτη στιγμή στη χώρα, με την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, με την συνεννόηση όλων των υπουργών και των εμπλεκόμενων φορέων, μπόρεσε η προσπάθεια να μετουσιωθεί σε μια συγκεκριμένη πολιτική πρακτική πλατφόρμα, που, πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, είχε την ανθρώπινη ζωή. Αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα, αυτή ήταν η μεγάλη αγωνία, σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και νομίζω ότι αν βγαίνει κάτι μέσα από αυτές τις προσπάθειες είναι ότι δεν περισσεύει κανείς. Και ήταν εξαιρετική η συνεργασία με όλους είτε ήταν στην αντιπολίτευση είτε στην συμπολίτευση... Δεν αλλάζει κάτι. Αυτό πρέπει να γίνει και τους επόμενους μήνες. Μέσα από συνεργασία και συνεννόηση συναίνεση, καθημερινή σκληρή δουλειά, λίγα λόγια, πάρα πολύ προσοχή, χωρίς επιπόλαιες και βιασύνες, θα συνεχίσουμε και θα πετύχουμε».

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ