22.7.20

Εκπομπές μαγειρικής: Επηρεάζουν το βάρος μας;

Οι εκπομπές μαγειρικής είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία
χρόνια με φανατικούς υποστηρικτές και υψηλά νούμερα τηλεθέασης.
Οι τηλεοπτικοί σεφ έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς και το γυναικείο κοινό και όχι μόνο, τις παρακολουθεί φανατικά για να αναπτύξει συγκεκριμένες δεξιότητες μαγειρέματος ή να μάθει καινούριες συνταγές.

Μήπως όμως αυτή η στροφή προς την τηλεοπτική μαγειρική έχει επίπτωση και στο βάρος μας; Η απάντηση είναι ναι και μάλιστα προς την αρνητική κατεύθυνση. Σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Cornell, οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν εκπομπές μαγειρικής απέκτησαν περισσότερα κιλά, σε σχέση με εκείνους που δεν τις έβλεπαν. Και επειδή συνήθως οι συνταγές που παρασκευάζονται κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, νάτριο και ζάχαρη, επηρεάζουν και τους τηλεθεατές ώστε να μαγειρεύουν με τον συγκεκριμένο.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώθηκε ότι οι σεφ στη τηλεόραση μαγειρεύουν με περισσότερα κορεσμένα λίπη και αλάτι σε σύγκριση με τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Έτσι οι άνθρωποι που παρακολουθούν αυτές τις εκπομπές είναι πιο πιθανό, να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζα σώματος, από κάθε άλλη ομάδα. Επίσης, την ώρα που παρακολουθείς μια τέτοια εκπομπή είναι πιο πιθανόν να πεινάσεις και να στραφείς σε γρήγορο, πρόχειρο φαγητό απλά και μόνο για να ικανοποιήσεις τη λαιμαργία σου.
    


Φυσικά υπάρχουν και πολλά παραδείγματα από γνωστούς σεφ που ενθαρρύνουν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Και ένας από αυτούς είναι ο Jamie Oliver, ο οποίος έκανε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τα ανθυγιεινά τρόφιμα στα σχολεία. Και ο συγκεκριμένος δεν είναι ο μόνος. Ως επί το πλείστον οι σεφ που εμφανίζονται στην τηλεόραση κάνουν ανάμεσα στις πολλές συνταγές και αρκετές υγιεινές προτάσεις.Απλά χρειάζεται μεγαλύτερη κριτική ικανότητα του τηλεθεατή ώστε να εφαρμόζει τις συνταγές που του προτείνουν με σύνεση και να τις προσαρμόζει σε πιο ισορροπημένες και υγιεινές παραλλαγές.