16.7.20

Με επιστολή τους 94 οργανισμοί των πολιτιστικών και δημιουργικών κλάδων ζητούν από τους ηγέτες να επενδύσουν στον πολιτισμό

Κα­θώς η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένω­ση βρί­σκε­ται στη φά­ση των συ­ζη­τή­σε­ων σχε­τι­κά με το πλά­νο ανα­συ­γκρό­τη­σης της οι­κο­νο­μί­ας, 94 ορ­γα­νι­σμοί, που προ­έρ­χο­νται από τους πο­λι­τι­στι­κούς και δη­μιουρ­γι­κούς κλά­δους, ενώ­νουν τις φω­νές τους για να αφυ­πνί­σουν τους ευ­ρω­παί­ους ηγέ­τες: η πο­λι­τι­στι­κή βιο­μη­χα­νία έχει άμε­ση ανά­γκη από μέ­τρα ενί­σχυ­σης προ­κει­μέ­νου να ανα­κάμ­ψει.

Εί­ναι γε­γο­νός ότι ο πο­λι­τι­στι­κός και δη­μιουρ­γι­κός το­μέ­ας συ­γκα­τα­λέ­γε­ται με­τα­ξύ εκεί­νων που δέ­χθη­καν ισχυ­ρό πλήγ­μα από την υγειο­νο­μι­κή κρί­ση. Σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, ορι­σμέ­νοι το­μείς του κλά­δου -οι οποί­οι συ­νει­σφέ­ρουν κα­τά 509 δις ευ­ρώ στο ΑΕΠ και πά­νω από 12 εκ. ευ­ρώ σε θέ­σεις πλή­ρους απα­σχό­λη­σης- ανα­μέ­νουν μεί­ω­ση του κύ­κλου ερ­γα­σιών τους, σε πο­σο­στό που αγ­γί­ζει και το 80%, κα­τά το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο του 2020.

Ο εν λό­γω κλά­δος χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από υψη­λό αριθ­μό, συ­γκρι­τι­κά με τον μέ­σο όρο, αυ­το­α­πα­σχο­λού­με­νων, ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών, νέ­ων ερ­γα­ζό­με­νων και μι­κρο­με­σαί­ων επι­χει­ρή­σε­ων, πράγ­μα που κα­θι­στά τις πο­λι­τι­στι­κές και δη­μιουρ­γι­κές επι­χει­ρή­σεις ιδιαί­τε­ρα ευά­λω­τες σε και­ρούς κρί­σης.

Αν και έχει ξε­κι­νή­σει, με αρ­γούς ρυθ­μούς, η επα­νεκ­κί­νη­ση της ευ­ρω­παϊ­κής οι­κο­νο­μί­ας, η επι­στρο­φή στην κα­νο­νι­κό­τη­τα απέ­χει ακό­μα πο­λύ. Η πο­λι­τι­στι­κή βιο­μη­χα­νία στα­δια­κά επα­νέρ­χε­ται, η ανά­γκη όμως τή­ρη­σης αυ­στη­ρών κα­νό­νων ασφά­λειας, ση­μαί­νει ότι για το άμε­σο μέλ­λον, ο κλά­δος δεν θα μπο­ρέ­σει να ανα­κάμ­ψει πλή­ρως και κα­τά συ­νέ­πεια θα βρε­θεί προ κρί­σι­μων οι­κο­νο­μι­κών απο­φά­σε­ων. Από τον με­μο­νω­μέ­νο δη­μιουρ­γό μέ­χρι τους με­γά­λους εκ­δο­τι­κούς και δη­μο­σιο­γρα­φι­κούς ορ­γα­νι­σμούς, κα­νέ­νας δεν έχει μεί­νει ανε­πη­ρέ­α­στος στην αλυ­σί­δα αξί­ας.

Προ­κει­μέ­νου η υπο­στή­ρι­ξη της ΕΕ στους πο­λι­τι­στι­κούς και δη­μιουρ­γι­κούς κλά­δους να εί­ναι ανά­λο­γη της συμ­βο­λής τους στην ευ­ρω­παϊ­κή οι­κο­νο­μία, κα­θώς επί­σης και στην ευ­η­με­ρία των πο­λι­τών, οι 94 ορ­γα­νι­σμοί -με­τα­ξύ αυ­τών η Ευ­ρω­παϊ­κή Ομο­σπον­δία Εκ­δο­τών (Federation of European Publishers), το Ευ­ρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο Συγ­γρα­φέ­ων (European Writers’ Council) και η Διε­θνής Ομο­σπον­δία Ορ­γα­νι­σμών Συλ­λο­γι­κής Δια­χεί­ρι­σης (International Federation of Reproduction Rights Organisations)- απευ­θύ­νουν έκ­κλη­ση στα κρά­τη-μέ­λη και στο Ευ­ρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο:
Να ασκή­σουν πιέ­σεις για μια ου­σια­στι­κή αύ­ξη­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του προ­γράμ­μα­τος «Δη­μιουρ­γι­κή Ευ­ρώ­πη». Οι 94 ορ­γα­νι­σμοί υπο­στη­ρί­ζουν έν­θερ­μα την πρό­τα­ση του Ευ­ρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου για προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό ύψους 2,8 δις ευ­ρώ.
Να εγ­γυ­η­θούν ότι ο κλά­δος στο σύ­νο­λό του θα επω­φε­λη­θεί από τα χρη­μα­το­δο­τι­κά ερ­γα­λεία τους σχε­δί­ου ανά­καμ­ψης.

Εδώ μπο­ρεί­τε να δια­βά­σε­τε ολό­κλη­ρο το κεί­με­νο της επι­στο­λής στα αγ­γλι­κά και να δεί­τε τη συ­γκε­ντρω­τι­κή λί­στα των ορ­γα­νι­σμών που συ­νυ­πο­γρά­φουν την επι­στο­λή.