5.5.20

ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ... του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου



ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ...με υγεία και αισιοδοξία!



*** 
Το θέμα της Πρωτομαγιάς δεν ήταν άλλο από το γεγονός ότι το ΠΑΜΕ κατάφερε ΝΑ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, παραβιάζοντας κάθε απαγόρευση τηρώντας όμως με θρησκευτική ευλάβεια τα...μέτρα, δηλαδή τις αποστάσεις,  φορώντας μάσκα και γάντια....Δεν γελοιοποίησε μόνο το Κράτος αλλά και την εκκλησία που γονάτισε χωρίς εναλλακτικές στις ΠΝΠ και δεν τόλμησε ούτε καμπάνες να χτυπήσει ...!

***
Δύο μήνες κοντά και βιώνουμε εντελώς διαφορετικές καταστάσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής...Πολλά βέβαια έχουν και την θετική τους άποψη αν η "οπτική" που βλέπουμε τα πράγματα είναι διαφορετική και ουσιώδης...Δεν βγήκαμε -λίγες μέρες μετά από την Πασχαλιά- να πάρουμε τα βουνά και τα αλσύλια να ψήσουμε, να φάμε και να πιούμε...Βγήκαμε, απολαύσαμε τα τοπία, όλοι φωτογραφίσαμε λουλούδια, ακτές και βουνά, χωράφια, πάρκα, δένδρα και ανθισμένα περιβόλια, ο καθένας όπου είχε πρόσβαση...Μυρίσαμε τη φύση... Νοιώσαμε τον οργασμό της άνοιξης...Δεν είναι κέρδος αυτό;

*** 
Πολύ σημαντικό αποτέλεσμα του εγκλεισμού μας, επίσης: 
Άδειασαν οι δρόμοι,
 άδειασε το κέντρο, ο πεζόδρομος 
και ΖΩΝΤΑΝΕΨΑΝ 
οι γειτονιές,
 οι συνοικίες, 
οι συνοικιακές πλατείες της πόλης.

**** 
Μπράβο στους δήμους, οι οποίοι αξιοποίησαν τον εγκλεισμό μας και βελτίωσαν το οδικό δίκτυο, έκλεισαν τις λακκούβες, έφτιαξαν διαγραμμίσεις, καθάρισαν τους κυκλικούς κόμβους, τους κοινόχρηστους χώρους, καλλώπισαν γειτονιές με πράσινο, φύτεψαν λουλούδια και δένδρα, αποκατέστησαν βλάβες…

***
Επιστροφή στην κανονικότητα η οποία όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι δε θα έχει καμιά σχέση με την κανονικότητα όπως την έχουμε βιώσει ή όπως –πλέον- τη θυμόμαστε! Τίποτα δεν είναι ίδιο για άντρες, γυναίκες, παιδιά και Τρίτη ηλικία. Άλλαξαν και αλλάζουν άρδην όλα. Η ζωή θα κυλά με κανόνες και οδηγίες. Σε άλλους ρυθμούς και κυρίως με οδηγίες.

*** 

Η πανδημία του κορονοιού άλλαξε τη σελίδα της ζωής των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη σαν κάποιος να χτύπησε με το μαγικό ραβδί και μεταμόρφωσε το παρόν ενώ για το αδιόρατο μέλλον δε μπορούμε να φανταστούμε τι ακόμη μας επιφυλάσσει η ζωή..!

****
Το νέο αξεσουάρ προστασίας είναι η μάσκα. Μάσκα παντού σε κάθε κλειστό χώρο, στη δουλειά, στο σχολείο, τις υπηρεσίες, την εκκλησία, τα καταστήματα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα καφεστιατόρια και όπου υπάρχει χώρος συνάθροισης των ανθρώπων.

****
Περάσαμε βεβαίως από την “ψευδή αίσθηση ασφάλειας” της μάσκας στην υποχρεωτική χρήση της ακόμη και με πρόστιμο. Γράφτηκαν πολλά και θα ειπωθούν ακόμη περισσότερα.Πότε άραγε η κρίση μας θα είναι τέτοια ώστε τεκμηριωμένα να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι είναι σωστό και τι λάθος;

****
Ωραίο το "τρολ", ότι η μάσκα αν δεν προστατεύει από τον κορονοιό, σίγουρα όμως προφυλάσσει από το πρόστιμο των 150 ευρώ..!

*** 
ΠΑΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ...! 
Τι ειρωνεία! Η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό....δεν έχει μέσα της πολιτισμό.
Για να το πω καλύτερα, η χώρα είναι γεμάτη πολιτισμό, οι άνθρωποι όμως είναι 
α-πολίτιστοι...!
Φαίνεται στην αντιμετώπιση του ίδιου του πολιτισμού.
Ούτε στο πίσω μέρος του μυαλού των πολιτικών δε βρίσκεται...
Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν μέσα τους την παιδεία, τον πολιτισμό...
Δε θα το αναλύσω. Καταλαβαίνουν όλοι τι εννοώ, αλλά η στάση είναι, "δε βαριέσαι"...

***  
Δε θα έχουμε λοιπόν φεστιβάλ και συναυλίες, εκτός κι αν ακολουθηθεί η ιδέα της Πρωτοψάλτη και οι θίασοι γίνουν περιφερόμενοι, όπως τα θεατρικά μπουλούκια τον παλιό καλό καιρό….Στη χώρα που όλοι είναι τραγουδιστές, ποιητές, ηθοποιοί, καλλιτέχνες γενικότερα, οι επαγγελματίες εργαζόμενοι, έμειναν έξω από τα μέτρα στήριξης...παρόλο που η πλειοψηφία έχει μηδενικό εισόδημα.

**** 
Δε θυμάμαι ποιος το έχει πει αλλά έχει δίκαιο... "Ο -κάθε- καλλιτέχνης είναι ο μόνος άνθρωπος που δεν ντρέπεται γιατί δεν πληρώνεται η δουλειά του"!

**** 
Τώρα που το σκέφτομαι, είναι ένα θέμα πως θα γίνονται τα γυρίσματα των τηλεοπτικών σειρών, των ταινιών, κλπ κλπ…
Πως θα γίνονται οι πρόβες των ηθοποιών, πως θα γυρίζονται οι σκηνές εξ..αποστάσεως;
Αν σκεφτούμε λίγο και αν προσπαθήσουμε να φανταστούμε ποιες εναλλακτικές υπάρχουν οι οποίες θα καθιερωθούν ως "η νέα πραγματικότητα", όλα μοιάζουν απόκοσμα, ξένα, επιστημονική φαντασία..!!!
Θα το ζήσουμε και αυτό…γιατί η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί με νέους "τρόπους"…

**** 
Είναι υγιές, είναι δημοκρατικό, να αμφιβάλεις, να αμφισβητείς, να διαφωνείς. Αρκεί να μην πηγάζουν όλες αυτές οι αντιθέσεις από μια στείρα αρνητική διάθεση απλά και μόνο για να είσαι απέναντι. Απέναντι πρέπει να στεκόμαστε όταν μπορούμε να προτείνουμε καλύτερες λύσεις, όταν έχουμε καλύτερες προτάσεις και βέβαια όχι θεωρητικά, αλλά επί του πρακτέου..

***
Αυτές τις μέρες του κορονοιού, κατανοήσαμε καλύτερα τη σημασία των αριθμών.
Τόσα ύποπτα κρούσματα, τόσοι θάνατοι, τόσοι διασωληνωμένοι, τόσοι θεραπευμένοι, τόσοι γιατροί, τόσοι νοσηλευτές, τόσες μάσκες, τόσα οινοπνεύματα κλπ κλπ…Ραντεβού καθημερινά στις 6μμ με τους… αριθμούς.
Αν παραφράσουμε τον τίτλο της ταινίας, "όλα είναι δρόμος", του Π. Βούλγαρη,  τελικά  "όλα είναι αριθμοί".

****
Σκεφτείτε πόσους αριθμούς, χρησιμοποιούμε καθημερινά στη ζωή μας. PIN, κωδικοί πιστωτικών καρτών, meil, λογαριασμών, 
e-bank, social media κλπ σε όλα, υπάρχει ένας αριθμός…!Εκτός από τους αριθμούς φυσικά υπάρχουν και τα μεγάλα νούμερα..!

*** 


***

Εμφανίστηκε δημοσίως στη Bόρεια Κορέα o Κιμ Γιόνγκ Ουν!!! Το πεθάναν, όλες οι μυστικές υπηρεσίες...μα αποδείχθηκε ότι οι δικές του είναι καλύτερες!


*** 
ΚΑΙ ΤΩΡΑ πως θα αλλάξουμε πάλι ρυθμούς;