26.4.20

«Ο ιός SARS-CoV-2», η αρρώστια COVID-19, η Θνητότητα και η Θνησιμότητα. Ένα κείμενο του Δ. Γάκη για να μιλάμε σωστά ελληνικά με τους επίκαιρους ιατρικούς όρους!

Προς «παντογνώστες» και «illuminati» των μέσων.Για να αναφέρεστε, δίκην Dr Fauchi, σε όρους που δεν γνωρίζετε...
ιός λέγεται «ο SARS-CoV-2» και είναι ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ γένους.(Severe Acute Respiratory Syndrome Corona Virus -2)
αρρώστια λέγεται COVID-19 και είναι ΘΗΛΥΚΟΥ γένους (COrona VIrus Disease του 2019)
#ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ (fatality rate) είναι το ΠΟΣΟΣΤΟ των θανάτων στο των σύνολο νοσούντων (θάνατοι / νοσούντες X 100). Δείχνει πόσο θανατηφόρα είναι η νόσος εάν προσβληθούν 100 συνάνθρωποι, (δηλαδή ακόμη πιο απλά πόσοι θα πεθάνουν από τους 100). Δεν μπορεί να υπολογιστεί , επί του παρόντος, με ακρίβεια, διότι δεν ξέρουμε το αριθμό των νοσούντων (συμπτωματικών και ασυμπτωματικών) διότι δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ασυμπτωματικών, άρα δεν ξέρουμε τον παρονομαστή του κλάσματος! Φαίνεται, ότι είναι λίγο μεγαλύτερος από την γρίπη που είναι 0,1%, και βρίσκεται περί του 0,5 %.
#ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ (Mortality rate) είναι το ΠΟΣΟΣΤΟ των θανάτων από την συγκεκριμένη νόσο στο σύνολο του πληθυσμού (νοσούντων και μη νοσούντων). Συνήθως μετράται σε θανάτους ανά 100000 πληθυσμού. Στην Ελλάδα, μέχρις στιγμής είναι περίπου 0,9 θάνατοι/ 100000 Ελλήνων. (Από γρίπη είναι 1,04/ 100000 πληθυσμού)
Κόψτε , λοιπόν, το η Θνησιμότητα πχ στην Ιταλία είναι 6 % ...


*** ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ,
Χειρουργός,
τ. Διευθυντής Χειρουργικής,
 τ. Διοικητής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ