5.4.20

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ OTAVOICE.GR: Δεν καταβάλλονται από το 2011 στους Δήμους τα τέλη συλλογής, από την Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε.

Η ΕΕΑΑ Α.Ε. δεν καταβάλλει από το 2011,στους Δήμους το ποσό των 30 € ανά συλλεγόμενο τόνο, όπως έχει υποχρέωση
Η δημοσιογραφική έρευνα, οδήγησε σε αποκλειστικές αποκαλύψεις
που αφήνουν πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο διαχείρισης της πολιτικής ανακύκλωσης στη χώρα μας.
Αναζητώντας την αλήθεια στο χώρο της ανακύκλωσης, ανακαλύψαμε ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΕΑΑ Α.Ε., η εν λόγω ανώνυμη εταιρία, έχει νομική υποχρέωση να καταβάλλει οικονομική στήριξη από το 2009 τουλάχιστον 30€ ανά συλλεγόμενο τόνο σε κάθε Δήμο, που μπορεί να φτάσει έως 70 € ανά τόνο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΕΑΑ Α.Ε., το οποίο είναι σε ισχύ και δεν έχει αναθεωρηθεί μέχρι σήμερα, το οποίο αποκαλύπτουμε σήμερα κατά αποκλειστικότητα.Για να αντιληφθούμε το ύψος της αμοιβής που πρέπει να καταβάλλει η ΕΕΑΑ Α.Ε. στους Δήμους κάθε έτος για τις παρεχόμενες εργασίες συλλογής και μεταφοράς του περιεχομένου του μπλέ κάδου, λαμβάνουμε υπόψη ότι η ετήσια ποσότητα που δηλώνεται από την ΕΕΑΑ Α.Ε. ότι ανακυκλώνεται μέσω της μεθόδου των μπλε κάδων ανέρχεται σε περίπου 250.000 τόνους, οπότε (εάν όλοι Δήμοι βρίσκονται στην χαμηλότερη κλίμακα οικονιμικής στήριξης) η ετήσια οικονομική στήριξη της ΕΕΑΑ Α.Ε προς τους Δήμους ανέρχεται σε 7.500.000 € ανά έτος.

Το ερώτημα είναι από πότε η ΕΕΑΑ Α.Ε. σταμάτησε να καταβάλλει την συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση στους Δήμους και πόσα χρήματα χρωστά η ΕΕΑΑ Α.Ε. στους Δήμους, βάσει της συγκεκριμένες νομικής υποχρέωσής της.
Οι πηγές μας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση σταμάτησε να καταβάλλεται από το 2011 ! 





Εάν πράγματι αυτό είναι σωστό, μιλάμε για πάρα πάρα πολλά εκατομμύρια που δεν έχουν αποδοθεί στους Δήμους !
Εάν βέβαια, διαβάσουμε το σχόλιο (comment) του επί χρόνια Επιστημονικού Υπευθύνου της ΕΕΑΑ Α.Ε. Θεμιστοκλή Λέκκα στο από 10.2.2020 post στο Facebook του Καθηγητή ΕΜΠ Γεράσιμου Λυμπεράτου, επιβεβαιώνεται ότι η ΕΕΑΑ Α.Ε. δεν καταβάλλει την οικονομική στήριξη προς τους Δήμους, αφού αναγράφει ευθαρσώς το ακόλουθο:
«Οι Δήμοι δικαιούνται το επί πλέον κόστος στην αποκομιδή που όμως δεν λαμβάνουν για γραφειοκρατικούς λόγους» !
Άρα, θα πρέπει να διερευνηθούν ποιοι είναι οι «γραφειοκρατικοί λόγοι» που οδήγησαν στην παύση εφαρμογής μιας νομικής υποχρέωσης της ΕΕΑΑ Α.Ε. προς τους Δήμους με τόσο σημαντικό οικονομικό αντικείμενο, αλλά και πότε σταμάτησε η συγκεκριμένη καταβολή εκατομμυρίων προς του Δήμους. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στη μετοχική σύνθεση της ανώνυμης εταιρίας συμμετέχει η ΚΕΔΕ με ποσοστό 35% , με τρία μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο και γεννά ερωτηματικά πως επετράπη να μην καταβάλλεται το νόμιμο τέλος στους δήμους , που σήκωσαν το βάρος της ανακύκλωσης. Εκτός και αν υπάρχει κάποια ειδική συμφωνία που δεν γνωρίζουμε αλλά που όμως δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί, όπως θα έπρεπε για λόγους πλήρους διαφάνειας.

Αναμένουμε ότι θα υπάρξει άμεση διερεύνηση του σοβαρού αυτού θέματος μετά τη σημερινή αποκάλυψη, που αφορά σε εκατομμύρια ευρώ που φαίνεται ότι δεν έχουν αποδοθεί από την ΕΕΑΑ Α.Ε. στους Δήμους, όπως σημαντικό και προβεβλημένο στέλεχος της ΕΕΑΑ Α.Ε. επιβεβαιώνει, από τα αρμόδια κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά θεσμικά όργανα για την αποκατάσταση της νομιμότητας και της αξιοπιστίας της πολιτικής ανακύκλωσης στη χώρα μας .