31.3.20

Γαλλική πρεσβεία: Η υποτιθέμενη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρη

Στη διαβεβαίωση πως η υποτιθέμενη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρη, προέβη, μέσω ανακοίνωσης της, η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, με αφορμή την αναφορά από μερίδα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, στη μεροληπτική παρουσίαση ενός χάρτη του γαλλικού Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (CESM) από τουρκική εφημερίδα. Παράλληλα, η πρεσβεία τονίζει πως οι εν λόγω αξιώσεις ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.Ο χάρτης του Atlas Geopolitique des Espaces Maritimes μέχρι στιγμής έχει δημοσιευτεί μόνο στους διαδικτυακούς λογαριασμούς του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (Centre d’ Etudes Strategiques de la Marine – CESM) τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter, αλλά όχι σε αυτούς του γαλλικού Ναυτικού που διατείνονται τουρκικά δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα, η πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα υπογραμμίζει:
-Οι γαλλικές αρχές έχουν επανειλημμένως και στο υψηλότερο επίπεδο τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την ως άκυρη.
-Ο χάρτης που παρουσιάζει τις αμφισβητούμενες ή διεκδικούμενες θαλάσσιες ζώνες, σαφώς χαρακτηριζόμενες ως τέτοιες στον γαλλικό τίτλο και στο υπόμνημα που συνοδεύει τον χάρτη, έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών για την ύπαρξη των εν λόγω αξιώσεων, οι οποίες ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να αναδημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν χάρτη του Atlas Geopolitique des Espaces Maritimes που συμπεριλαμβάνει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον χάρτη με τίτλο «Αμφισβητούμενες Θαλάσσιες Ζώνες στη Μεσόγειο» (Les Zones Maritimes Contestées en Méditerranée), ο οποίος -μεταξύ άλλων- σκιαγραφούσε τη μισή υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού ως διεκδικούμενης από την Τουρκία, όπως υπογράμμισε δημοσίευμα του tovima.gr.

Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα «Aksam» χαιρέτησε τη συμπερίληψη της θαλάσσιας περιοχής που καλύπτει η συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης που υπογράφτηκε τον περασμένο Νοέμβριο.



Η συμφωνία Τουρκίας και Λιβυής

Ειδικότερα Τουρκία και Λιβύη συμφώνησαν στα τέλη Νοεμβρίου του 2019 για τα θαλάσσια σύνορα και τη συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα αλλά και ζητήματα ασφαλείας. Η συγκεκριμένη συμφωνία αυτή έφερε σωρεία αντιδράσεων, ιδιαίτερα από την ελληνική πλευρά, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να καλεί αμέσως στο υπουργείο τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, δίνοντας παράλληλα τελεσίγραφο για εξηγήσεις.Η τουρκική πλευρά δημοσίευσε χάρτη με τα όρια της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο.