29.3.20

Το Κατράμι ή Κατράνι και η οικογένεια Παπαμάνος-φωτο

Οι Κατραναριές του Βορειοανατολικού Ολύμπου.
Σήμερα στον Βορειοανατολικό Όλυμπο και συγκεκριμένα κοντά στην πηγή "Κλεφτόβρυση" υπάρχουν

- σε αρκετά καλή κατάσταση - δυο καμίνια παραγωγής κατραμιού.
Το κατράμι είναι ένα παχύρρευστο, μαύρο υγρό, το οποίο παράγεται από την καύση δαδιού πεύκου, σε ειδικό καμίνι που κατασκευάζονταν αποκλειστικά για αυτό το σκοπό. 

Την δουλειά αυτή την είχαν αποκλειστικά και μονό η οικογένεια Παπαμάνου, γιαυτό και στην Βροντού τους αποκαλούσαν με το παρατσούκλι "Κατρατζήδες". 


Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κώστα Παπαμάνου (κάτοικου Βροντούς) η οικογένεια του είναι βλάχοι με καταγωγή από το Δίστρατο Ιωαννίνων. 
Από πολύ παλιά από τις αρχές του 19ου πηγαινορχόταν τα καλοκαίρια μεταξύ παλιάς Βροντούς και Δίστρατου με αποκλειστική απασχόληση την υλοτομία και την παραγωγή κατραμιού.
Μετά την μεγάλη φωτιά του 1917 στον Όλυμπο, οι συνθήκες στο βουνό ήταν κατάλληλες για την δουλειά τους, γεγονός που τους οδήγησε να εγκαταλείψουν οριστικά το Δίστρατο και να εγκατασταθούν μόνιμα στην παλιά Βροντού.
Το κατράμι χρησιμοποιούνταν κυρίως από τους κτηνοτρόφους για την επούλωση και θεραπεία των πληγών των ζώων τους. 
Επίσης "βάφτιζαν" τα άκρα, τις άκρες των ποδιών των ζωντανών, δηλαδή των αιγοπροβάτων, με κατράνι που επικάλυπτε σαν πίσσα τα "νύχια" για να κολλάνε επάνω τα τσιμπούρια και να μην ανεβαίνουν στο σώμα τους!
Το τελευταίο καζάνι στην περιοχή λειτούργησε το φθινόπωρο του 1957.
Έκτος από την περιοχή της Κλεφτόβρυσης 
( πηγές Αράπη ) κατραναριές υπήρχαν και σε άλλες θέσεις όπως νότια του Παπά Αλωνιού άλλα και στη θέση Κατραναριά στο ρέμα της Αγ. Τριάδας.




φωτογραφιες: Θανάσης Ασ. Ζαρογιάννης