30.3.20

Αποζημίωση 800 ευρώ στις επιχειρήσεις με προσωπικό έως 5 άτομα που κλείνουν με κρατική εντολή

Mόνο οι επαγγελματίες που κλείνουν την επιχείρησή τους με κυβερνητική απόφαση και απασχολούν έως 5 εργαζομένους θα δικαιούνται την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Capital.gr αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Η αποζημίωση αυτή θα αφορά -με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό- τους ιδιοκτήτες πληττόμενων επιχειρήσεων έως 5 ατόμων που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση και όχι τους ιδιοκτήτες πληττόμενων επιχειρήσεων έως 5 ατόμων που συνεχίζουν να λειτουργούν. 

Για παράδειγμα, έστω εργαζόμενος πληττόμενης (αλλά όχι κλειστής με κυβερνητική απόφαση) έχει καθαρό μισθό 1.000 ευρώ. Ωστόσο συμφωνεί με τον εργοδότη του να τεθεί σε "καθεστώς" αναστολής της σύμβασης εργασίας του αλλά να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του μέσω τηλεργασίας. Θα λάβει ο εργαζόμενος του παραπάνω παραδείγματος την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ από το κράτος και 200 ευρώ (τα οποία υπολείπονται μέχρι η αμοιβή του να φτάσει τα 1.000 ευρώ που έπαιρνε προ αναστολής της σύμβασης τους) από τον εργοδότη του. Όσον αφορά για τον τρόπο χρηματοδότησης των εισφορών όσων εργαζομένων ενταχθούν σε αυτό το "μικτό" σχήμα αμοιβής (σ.σ.: κρατικής αποζημίωσης-εργοδοτικής μισθοδοσίας), προβλέπεται και πάλι "μικτό" σχήμα, καθώς για το μέρος της αμοιβής που πληρώνει ο εργοδότης θα καταβάλλονται από τον ίδιο οι προβλεπόμενες εισφορές, ενώ οι υπόλοιπες θα καλύπτονται από το κράτος.