3.4.20

Flowers. Olympus terra & mare», «Λουλούδια. Γη και θάλασσα του Ολύμπου» μια έκδοση της ΕΦΗΣ ΜΠΑΣΔΡΑ για την ανάδειξη του μυθικού Ολύμπου

Τάδε έφη…
«Ένα μνημείο της φύσης, όπου το έντονο
ανάγλυφο του βουνού, ο διαφορετικός προσανατολισμός των πλαγιών και η θέση τους σε σχέση με τη θάλασσα, δημιούργησαν
ειδικές συνθήκες μικροκλίματος που σε συνδυασμό με το γεωλογικό υπόβαθρο και το έδαφος, ευνόησαν την ανάπτυξη ιδιαίτερων τύπων βλάστησης, χαρακτηριστικών βιοτόπων και τοπίων απαράμιλλου φυσικού κάλλους. Με το ένα τρίτο περίπου της ελληνικής χλωρίδας να φυτρώνει στις πλαγιές και τα λαγκάδια του, με μοναδικά ενδημικά λουλούδια
από την εποχή των παγετώνων, με σπάνιες και πανέμορφες ορχιδέες αλλά και με πεταλούδες και ξεχωριστή πανίδα, ο Όλυμπος αποτελεί “Απόθεμα της βιόσφαιρας” όπως ανακηρύχτηκε από την UNESCO το 1981».





Ο πλούτος των λουλουδιών που ανθίζουν στο μυθικό βουνό, στον Όλυμπο προβάλλεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο λεύκωμα που εξέδωσε η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Έφη Μπάσδρα. Περισσότερα από 100 λουλούδια… αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο ο ερευνητής της ελληνικής χλωρίδας και φωτογράφος Λευτέρης Κηπόπουλος. Το δίγλωσσο λεύκωμα κυκλοφόρησε σε 2000 αντίτυπα από τον Εκδοτικό Οίκο Πασχαλίδης-Broken Hill είναι ένας καλαίσθητος σκληρόδετος τόμος με τίτλο «Flowers. Olympus terra & mare», «Λουλούδια. Γη και θάλασσα του Ολύμπου».
Οπως υπογραμμίζει η κ. Μπάσδρα το κόστος της έκδοσης αφορά μόνο στα έξοδα για να τυπωθεί και δεν θα υπάρξει κανένα οικονομικό όφελος. Τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση εκπαιδευτικών σκοπών της Πιερίας.






* Η Έφη Μπάσδρα είναι καθηγήτρια Βιοχημείας και Εμβιομηχανικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών