26.10.19

Το παιδί σου αρρωσταίνει συχνά γιατί κάνεις αυτά τα λάθη στην υγιεινή της οικογένειας

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά… και ολόκληρη η υγεία αφού η εξάπλωση ασθενειών συνδέεται άρρηκτα με τους κανόνες υγιεινή και καθαριότητας.Είναι γεγονός ότι πολλοί γονείς γίνονται υστερικοί με την καθαριότητα και την υγιεινή σε μια προσπάθεια να κρατήσουν κάθε είδους μικρόβιο και βακτήριο μακριά από τα παιδιά τους.

Σ’ έναν κόσμο γεμάτο μικρόβια, όπου ειδήσεις για νέες επιδημίες, καινούριους ιούς και μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, οι γονείς ανησυχούν.

Όμως οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι όχι στην υπερπροστασία των παιδιών από τα μικρόβια, όχι στη χρήση αντιμικροβιακών προϊόντων καθαρισμού στο σπίτι, αλλά ναι στο στρατηγικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι (ή με αλκοολούχο τζελ όταν δεν υπάρχει νερό).

Δεν χρειάζεται να έχουμε το παιδί μας σε μία γυάλα προστασίας μακριά από τα μικρόβια. Μπορούμε να το αφήνουμε να παίξει λίγο πιο ελεύθερα στο χώμα, φροντίζοντας βέβαια πάντα για τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

1. Το σπίτι είναι τόσο αποστειρωμένο που μοιάζει με νοσοκομείο

Όταν αποστειρώνουμε υπερβολικά το σπίτι αλλά και το παιδικό δωμάτιο με σκοπό την προστασία των παιδιών από τις ασθένειες, ίσως τελικά τους στερούμε την ευκαιρία να χτίσουν ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Η αποστείρωση του σπιτιού σας όπως ένα νοσοκομείο θα μπορούσε να οδηγήσει το παιδί σας στο να έχει ένα υπερβολικά ευαισθητοποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντάς το ανοιχτό σε αλλεργίες και άσθμα, ακόμη και σε νευρο-αναπτυξιακά προβλήματα.

Ο καθηγητής και διευθυντής του Microbiome Center στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Jack Gilber, αναφέρει ότι, η εμμονή των γονιών να προτρέπουν τα παιδιά τους να παίξουν σε εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι είναι πιο καθαροί, μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του οργανισμού των παιδιών από τις διάφορες ασθένειες.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η μη έκθεση των παιδιών σε βρωμιά και μικρόβια, έχει ως αποτέλεσμα ένα ανοσοποιητικό σύστημα, ανίκανο να ελέγξει, τους καθημερινούς εισβολείς όπως η σκόνη και η γύρη.

2. Κάνεις διαρκώς το μωρό σου μπάνιο και τρίβεις επίμονα το δερματάκι του για να καθαρίσει βαθιά


Το μπάνιο δεν βλάπτει την παιδική επιδερμίδα, αντίθετα της κάνει καλό και είναι προτιμότερο από τον τοπικό καθαρισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται καθημερινά. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι το ιδανικό, με νερό σε θερμοκρασία 37-38 βαθμούς και θερμοκρασία δωματίου 22-27. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η διάρκεια του μπάνιου, που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5-10 λεπτά.
Το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να «πυροδοτήσει» την εμφάνιση δερματικών προβλημάτων, που «αλλοιώνουν» τη μαλακή αφή και τη βελούδινη όψη της βρεφικής επιδερμίδας.


3. Το πλύσιμο των πιάτων δεν είναι "αθώο"

Το πλύσιμο των κουζινικών με τα χέρια, και όχι στο πλυντήριο πιάτων, μπορεί να μειώσει ακόμη και 40% τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στα παιδιά.Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μπιλ Χέσελμαρ, το πλύσιμο πιάτων στο χέρι, μπορεί να μην απομακρύνει 100% τα υπολείμματα των τροφών, κάτι που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.
Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς έπλεναν τα πιάτα στο χέρι, είχαν αρκετά λιγότερες αλλεργίες. Το ποσοστό των αλλεργιών σ’ αυτά τα παιδιά ήταν 23% ενώ το ποσοστό στα παιδιά των οποίων οι γονείς χρησιμοποιούσαν πλυντήριο πιάτων ήταν 38%. Η διαφορά στο άσθμα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακή. Μόνο το 1,7% των παιδιών στις οικογένειες χωρίς πλυντήριο πιάτων είχε άσθμα. Το αντίστοιχο ποσοστό στις οικογένειες με πλυντήριο πιάτων ήταν 7,3%.


4. Είστε εμμονική με την αποστείρωση της πιπίλας

Η πιπίλα είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ του μωρού μας όμως δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα όρια αναφορικά με τον τρόπο αλλά και τη συχνότητα αποστείρωσης. Δεν χρειάζεται πλύσιμο όταν πέφτει στο πάτωμα κάθε… τρεις και λίγο!
Γενικά, η άποψη των περισσότερων παιδιάτρων είναι ότι η αποστείρωση δεν χρειάζεται πλέον όταν το μωρό μπει στον 4ο μήνα. Από το σημείο αυτό και μετά, θα πρέπει να είστε απλώς σχολαστικοί στην καθαριότητα χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και σαπούνι. Και ασφαλώς μπορείτε να προτιμήσετε την παραδοσιακή μέθοδο: Βράστε τις πιπίλες για είκοσι περίπου λεπτά.

5. Δεν ισχύει ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων για το φαγητό που έπεσε στο πάτωμα

Είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι αν μας πέσει ένα τρόφιμο στο πάτωμα και προλάβουμε να το σηκώσουμε μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, τότε μπορούμε να το καταναλώσουμε άφοβα.Σύμφωνα όμως με τον επιστήμονα τροφίμων Paul Dawson από το πανεπιστήμιο Clemson, ο οποίος έχει εξετάσει τη «νομιμότητα» του κανόνα των 5 δευτερολέπτων, το να βάλει κανείς κάτι στο στόμα του, που προηγουμένως βρισκόταν στο πάτωμα είναι πάντα μια επικίνδυνη απόφαση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερος ο χρόνος που παραμένει ένα τρόφιμο σε κάποια επιφάνεια, τόσο περισσότερα βακτήρια «κολλάνε» σε αυτό. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένας σημαντικός αριθμός ανθυγιεινών βακτηρίων μεταφέρονται έτσι κι αλλιώς στα τρόφιμα σχεδόν ακαριαία.
«Εγώ υποστηρίζω των κανόνα των… μηδέν δευτερολέπτων. Αν υπάρχουν βακτήρια στο πάτωμα, τότε αυτά θα μεταφερθούν στο φαγητό σας» εξήγησε.

6. Μην κυνηγάτε διαρκώς τα παιδιά να τα καθαρίσετε με υγρά μαντηλάκια

Το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε δραστηριότητα και ειδικά πριν και μετά το φαγητό είναι απαραίτητο. Είναι λογικό να θέλετε να καθαρίσετε το παιδί σας όταν το βλέπετε να κυλιέται στα χώματα και στις λάσπες.
Ωστόσο, τα νέα δεδομένα δείχνουν πως ίσως τελικά η βρωμιά να μην κάνει και τόσο κακό! Πολλοί ερευνητές έχουν καταλήξει ότι τα εκατομμύρια βακτηρίων και ιών που μπαίνουν κάθε λεπτό στο σώμα μας είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ενός καλού και γερού ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα παιδιά, από μικρή ηλικία, να έρχονται σε επαφή και με «βρωμιές» (π.χ. χώματα και λάσπες), αρκεί σε αυτές να μην υπάρχουν περιττώματα ζώων ή αιχμηρά αντικείμενα . Αφήστε το παιδί να παίξει λίγο πιο ελεύθερα στο χώμα, φροντίζοντας βέβαια πάντα για τους βασικούς κανόνες υγιεινής!

7. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου επειδή το παιδί σας φίλησε στο στόμα ένα σκύλο

Ένα σκυλί που γλείφει ένα παιδί στο κεφάλι ή στο χέρι, είναι συνήθως ασφαλές. Δε χρειάζεται να κάνουμε σαν τρελοί, πιστεύοντας ότι παντού γύρω μας υπάρχουν βακτήρια και να στερούμε το παιδί από την επαφή με το ζώο.Τα περισσότερα βακτήρια και οι ιοί στο στόμα ενός σκύλου είναι τα ίδια με αυτά στο ανθρώπινο στόμα.
Είναι πολύ σπάνιο να προκύψουν ζωονόσοι ή ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο. Η μετάδοση ασθένειας είναι πολύ πιο σπάνια από τη γάτα στον άνθρωπο και ακόμα πιο σπάνια από το σκύλο στον άνθρωπο.

8. Ανοίξτε το παράθυρο κι αφήστε τον αέρα να μπει στο σπίτι ακόμα κι αν έξω κάνει κρύο

Η ατμόσφαιρά στους εσωτερικούς χώρους πρέπει να ανανεώνεται με ένα σωστό αερισμό τακτικά, αλλιώς δημιουργούμε ένα καλό έδαφος για την ανάπτυξη βλαβερών ουσιών, πολύ ξηρό ή πολύ υγρό περιβάλλον, με δυσάρεστες οσμές και διοξείδιο του άνθρακα.
Για τον αερισμό άσχετα με την εποχή, ανοίγουμε τα παράθυρα τελείως, τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Μισανοίγοντας τα παράθυρα δεν γίνεται σωστός αερισμός, παρά μόνο χάνουμε ζέστη από τον χώρο. Εάν είναι δυνατόν, να αερίζετε το σπίτι σας έτσι ώστε να δημιουργείται ρεύμα.
Προσέξτε όμως το παιδί σας να μην είναι εκτεθειμένο στο ρεύμα και φροντίσετε οι πόρτες και τα παράθυρα να μην χτυπάνε, π.χ. βάζοντας μια καρέκλα ως εμπόδιο. Όταν αερίζετε τον χειμώνα, χαμηλώνετε λίγο τη θερμοκρασία στο καλοριφέρ. Σε ένα χώρο με ανοιχτά παράθυρα και μπαλκονόπορτες δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά χωρίς επίβλεψη.
Μετά από 3-5 λεπτά – το καλοκαίρι και περισσότερη ώρα – μπορείτε να κλείσετε και πάλι τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Εκεί που δημιουργείται πολύ υγρασία, όπως το μπάνιο και η κουζίνα, πρέπει να αερίζετε πιο τακτικά. Προσέξτε ειδικά το χειμώνα, να μην παγώσει πολύ το δωμάτιο γιατί ευνοείται η υγρασία και η δημιουργία μούχλας.


9. Αλλάξτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ξεσκονόπανα και σφουγγάρια για τον καθαρισμό του σπιτιού

Όσο συχνά και σχολαστικά και αν καθαρίζετε το σπίτι σας, αν χρησιμοποιείτε παλιά σφουγγάρια και ξεσκονόπανα είναι πολύ πιθανό να διασκορπίζετε βακτήρια σε όλες τις επιφάνειες αντί να τα απομακρύνετε. Μία φορά το μήνα, βάζετε όλα τα πανιά και σφουγγάρια που χρησιμοποιείτε στην καθαριότητα του σπιτιού γενικά, στο πλυντήριο και πλύντε τα στους 60 βαθμούς.

Προσπαθείτε να μην χρησιμοποιείτε το σφουγγάρι που καθαρίζετε το μπάνιο σε άλλους χώρους του σπιτιού. Πάρτε σφουγγάρια ή πανιά σε διαφορετικά χρώματα, ή αποθηκεύετε τα πανιά του μπάνιου μόνο στο μπάνιο.

10. Μην αμελείτε την αλλαγή φίλτρων καθαρισμού στο κλιματιστικό

Τα φίλτρα του κλιματιστικού θέλουν συχνό καθάρισμα, γιατί εκεί μαζεύεται σκόνη, βακτηρίδια και ακάρεα. Μπορείτε να τα βγάλετε και να τα πλύνετε με σαπουνόνερο αλλά καλύτερο είναι να τα καθαρίσετε με ξύδι.
Η διαδικασία έχει ως εξής: Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε μισό φλιτζάνι ξύδι και μισό φλιτζάνι ζεστό νερό.Βγάζετε τα φίλτρα από το κλιματιστικό, τα τινάζετε για να φύγει η σκόνη και στην συνέχεια να τοποθετείτε μέσα στο μείγμα. Τα αφήνετε περίπου μία ώρα εκεί.Τα τινάζετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν στον ήλιο. Στη συνέχεια μπορείτε να τα βάλετε ξανά μέσα στο κλιματιστικό.
Πηγή: infokids.gr